Hirdetés
Pontszórás: ez a jövő permetezési megoldása

Pontszórás: ez a jövő permetezési megoldása

Permetezéstechnika - 2020.05.10

Akár 50–90 százalékkal csökkenti a permetezés során felhasznált szermennyiséget a Berthoud új SPOT SPRAYING (pontszórás) rendszere. Egyelőre a tesztelési fázisban tartanak, ígéretes eredményekkel.

A francia Berthoud cég nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre azért, hogy segítséget nyújthasson ügyfeleinek az új környezeti korlátok leküzdésében és a növényvédő szerek mennyiségének csökkentésében. 2017-ben úttörő szerepet játszott a SPRAYTONIC, azaz a pulzáló permetezés kidolgozásában. Ez a technológia lehetővé teszi a munkasebesség, illetve a fúvókaáramlás 70 százalékos megváltozását, mindezt anélkül, hogy az üzemi nyomás is változna.

A vállalat tovább halad ezen az úton: olyan megoldásokat kíván nyújtani, amelyek megtakarítást eredményeznek az ügyfelek számára. A SPOT SPRAYING (jelentése: pontszórás) technológia 50–90 százalékkal csökkenti a permetszer-mennyiséget (területtől és kultúrától függően), miközben megőrzi az optimális permetezési minőséget. Idén a Berthoud elindította ezzel kapcsolatos kísérletsorozatát, amelynek keretében három sztenderd, valós körülmények között működő önjáró permetezőgép segítségével próbálnak minél több tapasztalatot szerezni.

A rendszer alapja a már említett pulzáló permetezés. A szórókeret teljes hosszában elhelyezett kamerák segítségével azonosítják a területen lévő gyomokat, és célzottan csak azokra juttatnak ki permetszert. José Godineau, a megoldást kipróbáló francia mezőgazdasági termelő ezt mondta: „Minden nap nehézségekkel szembesülünk, ugyanakkor biztosítanunk kell az optimális és környezetbarát termelékenységet. A SPOT SPRAYING pontszórás rendszere lehetővé teszi számunkra a jobb célzásból eredően, hogy kevesebb növényvédő szert használjunk. Hiszem, hogy ez a jövő megoldása.”


Forrás: Berthoud/AXIÁL Kft.

Címkék: növényvédelem, permetezés, újdonság, Axiál Kft., permetszer, Berthoud, pontszórás
Kiemelt hírek