A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Permetezés: nincs többé elsodródás?

Permetezéstechnika - 2018.04.26

Minden eddiginél drasztikusabb és hatékonyabb módszert találtak ki a permetszer elsodródásának megakadályozására. A merev műanyag burkolattal körülvett szórókeret jó megoldásnak tűnik, bár a tisztán tartása meglehetősen időigényes.

Permetezés: nincs többé elsodródás?


A permetszer elsodródása könnyen mérgezést, perzselést okozhat, ennek megakadályozása tehát igen komoly kihívást jelent. Az amerikai Willmar Fabrication innovatív módon közelítette meg a problémát, hiszen nem egyszerű légzsákot tett a szórókeretre, hanem egy masszív, szilárd burkolatot. Az ötlet még két évtizeddel ezelőttről származik, amikor a Roundup totális gyomirtó szer elsodródása és károkozása okozott olyan fejfájást a gazdáknak, mint most a dikamba hatóanyagé.

A Redball névre keresztelt, burkolattal ellátott permetezőket az 1990-es években fejlesztette ki a Willmar, mégpedig azzal a céllal, hogy a sorközök kezelése során a gyapotot megóvják a gyomirtó szerektől. A mai eszközzel szemben viszont már az a követelmény, hogy a kiszórt permetlét rajta tartsa az állományon, és elsodródás révén ne kerüljön rá a szomszédos (esetleg érzékenyebb) kultúrákra. A fúvókák így a kerek műanyag burkolat alá kerültek, minimálisra csökkentve a cseppek „szökésének” veszélyét.

Az újfajta szórókeretet 2015–2016-ban komoly próbáknak vetették alá, mielőtt piaci forgalomba helyezték. A tesztek szerint az eszköz jelentősen csökkentette az elsodródást, bár ennek mértékét a kísérletben részt vevő egyetemek nem számszerűsítették. A merev burkolat alsó része („szoknyája”) olyasféle anyagból készül, mint a hagyományos légzsák, vagyis nem törik el a talaj egyenetlenségei következtében.

A Redball megtakarítást eredményezhet a felhasznált permetszer tekintetében (hiszen minimális mennyiség sodródik el), ám egyelőre nem túl haladós vele a munka, ugyanis 18 méteres a legszélesebb változata az önjáró permetezőgépekhez. Erre a korlátozásra elsősorban az eszköz nagy tömege miatt volt szükség. A műanyag burkolat belseje sima kiképzésű, mégis alapos, időigényes mosásra van szükség, hogy eltávolítsuk róla a permetszert, tehát ne szennyezzük be a másfajta állományainkat. Amerikában a 18 méteres változatot 17 500 dolláros (4,5 millió forintos) áron kínálják.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: növényvédelem, permetezés, USA, elsodródás, légzsák