TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Már az MTZ/Belarus is teszteli az önműködő traktorát, ami ráadásul jól is néz ki

Már az MTZ/Belarus is teszteli az önműködő traktorát, ami ráadásul jól is néz ki

Gépesítés - 2023.04.03

Előrukkolt az MTZ/Belarus is a maga önműködő traktorával. A masina egyelőre még nem tisztán elektromos hajtású, de ígéretesek a lebonyolított tesztek.

A Magyarországon is népszerű MTZ/Belarus márka milliószám adott már el traktorokat a világ minden tájára az 1946-os megalapítása óta. A fehérorosz márka a mezőgazdasági erőgépek globális piacának egyik nagy szereplője, és ezáltal a fejlesztési trendekkel is igyekszik lépést tartani.

A közeljövő nagy ugrása az önműködő traktorok terén várható az agráriumban, és a gyártók sorra rukkolnak elő az egyre kiforrottabb termékeikkel. Talán nem kapott elég nagy hírverést a koronavírus-járvány miatt, de 2021-ben a Belarus is megjelent a maga autonóm (humán kezelő nélküli) erőgépével.

Már az MTZ/Belarus is teszteli az önműködő traktorát, ami ráadásul jól is néz ki

Az А3523і nevű masinát éles teszteken is próbára tették, akkor még álcafestéssel, amint az a cikkünk végén lévő videóban is látható. A technika finomítása természetesen azóta is zajlik, és a traktor már nagyon mutatós, vörös-kék színezést is kapott.

Az А3523і egyik próbájára egy krumplimezőn került sor, az önműködő traktor szántást végzett a területen. A mozgása még kissé esetlennek tűnik, de meglehetősen magabiztosan, erőlködés nélkül húzza maga után a 8 fejes ekét.

Már az MTZ/Belarus is teszteli az önműködő traktorát, ami ráadásul jól is néz ki

A gépújdonságot a Belarus alapításának 75. évfordulójára időzítették, úgy érezhették, hogy ezt valami igazán nagy dobással kell megünnepelni. A szántás mellett egyébként az önműködő erőgép már kaszálást is végzett, tehát sokoldalúan alkalmazható.

A meghajtás ugyanakkor még nem tisztán elektromos, hanem hibrid (dízel-elektromos) motor mozgatja a gépet, amely a jelentések szerint 350 LE-s. A munkaműveleteknél 7, a szállításnál pedig 12 százalékos üzemanyag-megtakarítást mértek a hagyományos traktorokhoz képest.(Fotók: Belarus Tractors/Facebook)

Címkék: MTZ, belarus, traktor, önműködő, újdonság, szántás, kaszálás, hibrid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Termésbiztonságot fejlesztettünk – Növénykondicionálók a ...

Bár az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy a telek egyre enyhébbek, az idei február még ennél is extrémebb ...