A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Väderstad „a talaj évében”

Egyéb - 2015.03.30

2015 a talaj nemzetközi éve. A jól felépített, korszerű technológiákat megvalósító gépekkel művelt talaj mérsékelheti a klímaváltozás következményeit és segít a módosuló feltételekhez való alkalmazkodásban. Ehhez járulnak hozzá a svéd Väderstad cégnek az idei párizsi SIMA kiállításon bemutatott újdonságai is.

Väderstad „a talaj évében”


Ultrasekély művelés

Carrier 650 A késhengeres és vágótárcsás kombináció alapos munkát végez

 Carrier 650 A késhengeres és vágótárcsás kombináció alapos munkát végez

A rendkívül sekély, 0–3 cm közötti mélységű talajművelés hatékony megoldás a repce betakarításakor elhullott magvak árvakelésének vagy a nehezen irtható gyomfélék gyérítésére. A Carrier boronák hagyományos tárcsáit CrossCutter Disc típusú művelőelemekre kell cserélni. 
A CrossCutter Knife késes előművelő henger a CrossCutter Disc tárcsával kombinálva ideális eszközt jelent a nemkívánatos növények „hamis” magágyának készítéséhez.
A tárcsa vágóélei nem a szokásos módon, 
a menetirányban dolgoznak, hanem ahhoz képest 90°-os szög alatt. A gumicsapágyba fogott karral egyenként elmozduló tárcsák hűen követik a talajegyenetlenségeket. A vetésváltásba beiktatott köztes növények felaprításának és finom szétterítésének, részbeni bedolgozásának ugyanígy alkalmas eszköze ez.

CrossCutter Knife késes henger 
metszete

CrossCutter Knife késes henger 
metszete

A rendkívül sekély, tépő és vágó műveléssel ideális feltételek teremthetők a növényi részekben rejlő nitrogén gyors feltáródásához. A felszín közelében sekélyen bekevert növényi maradványok a talaj takarásával megőrzik a talajnedvességet és megakadályozzák ez eróziót. A gépkombinációval elérhető 16–20 km/h munkasebesség és a csupán 5-6 l/ha gázolajfogyasztás kedvező költséggel nagy hatékonyságot ígér. Attraktív alternatíva a mechanikus gyomirtásnál is!

Sekély művelés

Sekély művelés, hatékony aprítás – CrossCutter rendszerrel


Innovatív, rövid tárcsásboronák

MultiSet állítható tárcsaagy

Az új, sokoldalú Carrier L és XL típusok TrueCut vágóéllel rendelkező csipkés, 
51 és 61 cm átmérőjű tárcsái nagy tömegű szármaradványnál és/vagy nagyobb – akár 20 cm – munkamélység esetén tesznek jó szolgálatot. Vágószögük, valamint művelési hatékonyságuk a kopástól függetlenül állandó. A V-55 minőségű, speciálisan edzett svédacélból készült tárcsák hosszú élettartamúak. A tárcsasorok X alakban történő elrendezése csökkenti a fogások közti átfedések arányát. Az oldalirányú erőhatások kioltják egymást, így a gép a traktor mögött mindig egyenesen jár. Igen előnyös ez lejtős területeken, valamint GPS-vezérelt munka során.

A tárcsák szöge a különleges agykialakításnak köszönhetően igény szerint négy fokozatban, 10–18 fok között állítható. Ezzel a megoldással a nagy mennyiségű növényi maradvány nagy munkamélység esetén is biztonságosan átjut a tárcsák között. Az új konstrukciójú Carrier L és XL rövidtárcsák 4,25 és 8,25 közötti munkaszélességben rendelhetők. A Carrier XL különleges kivitele 9,25 és 12,25 méteres változatban is kapható.
Megújult hengerválaszték

CrossCutter Knife késes hengerrel szerelt Carrier XL 625


A TopRunner laposvasból kialakított hengerekkel a tárcsás boronák még rugalmasabban igazodhatnak az üzemi feltételekhez. A könnyű hengerek a bordázott hengerekhez hasonlóan viszonylag sok talajt mozgatnak át. A könnyebb, morzsalékosabb frakció a visszatömörítést követően a felszínen marad, jó magágyat képez. 
A soronkénti visszatömörítéssel laza profil keletkezik, amely nagyfokú szellőzést, gázcserét tesz lehetővé és megkönnyíti a csapadék gyors felvételét. A hengerek által hátrahagyott, sávos talajszerkezet taraja gyorsabban kiszárad, így a művelési láncban következő munka gyorsabban elkezdhető. A hengerek nagy felfekvő felületének köszönhetően ez a modell lazább talajon is jól használható.

A TopRunner henger munkamódja
A TopRunner szóló és dupla kivitelben is kapható. A kettős, átfedéssel működő hengersor felfekvő felülete nagy, ezért vonóerőigénye csekély. A dupla henger a nagyobb rögöket agresszívebben aprítja. A henger ráadásul dönthető is, azaz szükség esetén olyan felszínprofil alakítható ki, amely több csapadékot képes felfogni. Az állandóan mozgásban levő henger nedves körülmények között is öntisztító. Azzal, hogy nem hurcolunk át földet az egyik tábláról a másikra, megelőzhetjük a betegségek továbbterjedését.
Új, sokoldalú kultivátor

Opus – 6 és 7 méteres 
munkaszélességben rendelhető
A nagy teljesítményű kultivátor 700 kg súllyal terhelhető kapái akár 40 cm mély művelésre is képesek. A kapák 27 cm osztásban helyezkednek el, az eszköz has alatti szabad magassága pedig 80 cm, azaz nagy mennyiségű szármaradvánnyal is képes megbirkózni. A kapákra szerelhető kések széles választékának köszönhetően a legkülönbözőbb talajviszonyok esetén is használható. A hátsó tömörítő hengersor talajnyomása több fokozatban állítható. A hengerek szükség szerint le is szerelhetők. Az eltérő talajállapotokhoz való alkalmazkodást a vezetőfülkéből állítható munkamélység biztosítja. A szintén hidraulikusan állítható rögrendező tárcsasor még kötöttebb talaj esetén is jól elegyengetett talajfelszínt hagy maga után. A paralelogramma függesztésű tárcsák állandó, tökéletes munkaszöggel dolgoznak.
Újjászületett legenda

iPad alapú E-Control
A nagyhírű Rapid vetőgép komoly ráncfelvarráson esett át, teljesen új arculattal jelent meg a piacon. Minden ízében a korszerű mezőgazdálkodás igényeinek felel meg. A Rapid 300-400C/S típusokat áttervezték. Az egyenes vonalvezetésű vetőmagtartály kissé a járószerkezet fölé került. Csoroszlyáinak karbantartást nem igénylő csapágyaival rendkívül egyszerűvé vált a karbantartása és használata, több idő juthat a tényleges munkára!
A kor kihívásának eleget tévő Väderstad E-Control – az iPad segítségével történő munkagépvezérlés – most első ízben jelent meg vetőgépen. Az iPad nagy, felhasználóbarát felülete megkönnyíti a vetőgép ISOBUS-on keresztüli vezérlését. Az iPad és a munkagép közötti kommunikáció biztonságos, vezeték nélküli kapcsolattal történik. Internetkapcsolatra nincs szükség. Az iPad-ról a kezelési útmutatók és az alkatrészjegyzékek is letölthetők, az alkalmazások pedig az App Store helyről ingyenesek.

Dr. Tátrai György

A Väderstad-csoport
A csoport közel 1000 munkatárssal tavaly 230 millió euró forgalmat ért el. A Stark család tulajdonában lévő vállalkozásnak – és magyar leányvállalatuknak, a Vaderstad Kft.-nek (www.vaderstad.com/hu) – továbbra is elsőrangú törekvése a nagy területteljesítmény megőrzése mellett a munkaműveletek összevonása a talajművelésnél és vetésnél.

Szerző: Dr. Tátrai György

Címkék: