TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,3
USD: 356,69
CHF: 394,09
GBP: 449,89
Hirdetés
Ismét nagyot lépett előre a Pöttinger, építi az okos jövőt

Ismét nagyot lépett előre a Pöttinger, építi az okos jövőt

Egyéb - 2017.12.04

Nagy felbontású kamerával segített magágykészítésre, illetve a magas terményben megbúvó állatok védelmére alkalmas eszközöket mutatott be – egyebek mellett – a Pöttinger az Agritechnica szakkiállításon. Mindez már az okos jövő felé mutat, amelynek építéséből az osztrák cég is alaposan kiveszi a részét.

Négy ezüstéremmel gazdagodott a Pöttinger a hannoveri Agritechnica díjátadóján novemberben. Az idei szakkiállítás mottójához (Zöld jövő – Okos technológiák) igazodva a zsűri ezúttal a műszaki-informatikai innovációkat jutalmazta.

A kis- és középvállalkozások számára különösen hasznos Agrirouter adatforgalom-digitalizáló rendszer egy konzorcium fejlesztése, amelybe a Pöttinger is beletartozik. Az osztrák cég is felismerte ugyanis, hogy a jövő a márkafüggetlen (a versenytársakat nem kizáró) adatgyűjtésé és -feldolgozásé. Az Agrirouter valójában egy nyílt adatátviteli lehetőség, amely vegyes géppark esetén is kiválóan működik: egyszerűsíti az adatcserét és adatmegosztást a különböző gépek és szoftverek esetén, ezáltal jelentősen csökkennek az ezzel kapcsolatos (adminisztrációs stb.) költségek.

Agrirouter

Ezzel az innovációval áll összefüggésben az osztrák cég másik ezüstérmes fejlesztése, a bármilyen Pöttinger gépre felszerelhető adatfelvevő és adattovábbító rendszer. A PötPro Guide egy Beacon/GPS/Sigfox gép- és munkaművelet-azonosító rendszer, amely intelligens adatokká konvertálja, illetve tárolja és továbbítja az információkat. Az eszköz a gépkezelő beavatkozása nélkül képes felismerni, hogy például a traktor mögé akasztott Pöttinger Synkro kultivátor munkapozícióban, szállítási helyzetben vagy épp „pihenőállásban” van-e, és ezt figyelembe véve gyűjti az adatokat, egy bálázógépnél pedig nemcsak az elkészített bálákat számolja meg, de azok pontos helyét is rögzíti.

PötPro Guide

Hasznos (és díjazott) újdonság a fűkaszákra szerelhető Sensosafe állatfelismerő rendszer is. A gerendelyen lévő infravörös optikai szenzorok révén a magasra nőtt terményben rejtőzködő kisebb testű állatok időben észlelhetővé válnak, a kasza így automatikusan fel tud emelkedni, ezzel előzve meg a károkozást. Mivel az érzékelők az élőlény testhőmérsékletére reagálnak, más tereptárgyak (vakondtúrás stb.) esetén nem „riasztják” a traktor hidraulikáját. A Sensosafe megóvja a vad és a gép épségét, valamint a terményt is a szennyeződéstől.

Sensosafe

Ezüstérmes lett a kamerával támogatott magágy-előkészítés is, amely heterogén talajokon szolgál előnyökkel a forgóboronával összeépített vetőgépek esetében. Eddig a traktor sebességének és a TLT fordulatszámának kézi szabályozásával lehetett megfelelő minőségű munkát végezni, mostantól azonban ez a folyamat is automatizálhatóvá vált. Egy nagy képfelbontású kamera ellenőrzi a forgóborona által készített magágy minőségét és vetésre alkalmasságát, majd ennek megfelelően szabályozza a traktor sebességét és a TLT fordulatszámát.

 Kamera

Fontos kiállítási darab volt az Agritechnicán a Pöttinger Servo 45 M függesztett váltvaforgató eke, amely elsősorban méret tekintetében hozott újat az eddigi kínálatba. A gyártó a 140–240 LE teljesítménytartományú traktorokhoz ajánlja a 4 és 5 fejes eszközöket. Az ekék Plus (hidraulikus fogásszélesség-állítású), Nova (hidromechanikus kőbiztosítású) és a kettőt egyesítő Nova Plus változatokban is kaphatók. A gerendelymagasság 80 vagy 90 cm lehet, az ekefejosztás pedig 95 vagy 102 cm.

Eke

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék: Pöttinger, kultivátor, bálázó, precíziós gazdálkodás, vetőgép, Agritechnica, eke, forgóborona, adatfeldolgozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lehet hideg, problémás vagy száraz a talaj, GreenFert ...

Komoly vállalással mutatta be 2023-ban tápanyagait az a termelőknek 2022 derekán: olyan megalkotása volt a cél, ...