TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow – Óriások testközelből

I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow – Óriások testközelből

Egyéb - 2017.07.04

Május 31-én és június 1-jén rendezték meg az I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-t Mezőfalva mellett, Nagysismándon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) összefogásával hazánkban valami teljesen új jött létre, ugyanis nemcsak kiállítást láthattak az érdeklődők, hanem a csaknem negyvenhektáros területen bemutatókon is részt vehettek.

Az ország legnagyobb szántóföldi rendezvényén megismerhetőek voltak a legújabb nemesítési és kutatási eredmények, különleges fajtákkal és hibridekkel jelentek meg a kiállítók. Előadásokat tartottak a Prega, a Pannon-Mag-Agrár Kft., a DEKALB, az AGRO.bio, a szegedi Gabonakutató, a martonvásári MTA ATK Mezőgazdasági Intézete, a Karintia Kft., a Caussade, a Burgonyakutatási Központ, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviselői. A legtöbben azonban arra voltak kíváncsiak, hogyan működnek, mire képesek munka közben a felvonultatott eszközök, munkagépek, gépkapcsolatok. A szántóföldi gépbemutatót öt hektáron, a permetezőbemutatót két hektáron tartották, több mint 11 hektáron pedig fajtákat vonultattak fel, és változatos kísérőrendezvények is színesítették a programot. 
A helyszínre odatalálni nem bizonyult egyszerű feladatnak, azonban a kiállítók tömege és a varázslatos szántóföldi bemutató feledtette a kezdeti nehézségeket.

A következőkben a cégvezetők, értékesítési vezetők véleményét ismerhetik meg a rendezvényről.

Nemzeti kincsünk a talaj

Agrobio Hungary – Tamás István kereskedelmi és marketingigazgató

A talaj nemzeti kincs, meg kell óvnunk a következő generációk számára. Ezért is vagyunk itt mint kiállítók, mert testközelből láthatják az érdeklődők termékeink hatását. A talajbaktériumok piacán tizenhat éve vagyunk jelen a Bactofil® termékcsaláddal, és ma már mikrobiológiai lombtrágyát, az Algafix®-et is forgalmazzuk. Mindkét termék magyar szakemberek sokéves kutatás-fejlesztési munkájának eredménye, hazai gyárakban készül. Palettánkat igyekszünk a fenntartható gazdálkodás szellemében bővíteni.

A talajtermékenység a mikrobiológiai összetétellel és aktivitással egyenesen arányos. Ez utóbbit pedig rendkívüli módon rongálja az a vetésszerkezet, amely az utóbbi húsz évben kialakult hazánkban. A szegényes vetésforgó renyhe talajéletet okoz, ráadásul ma már csak a szántóterületek öt százalékára jut elegendő szerves trágya. Szerves anyagot pótolni legegyszerűbben a talajbaktériumokkal lehet, amelyek szoros összefüggést mutatnak a növényvédelemmel, a tápanyag visszapótlásával, műtrágyákkal, talajműveléssel is.

Nagy előrelépés

Amazonen Werke – Kovács Tamás ügyvezető

A szántóföldi bemutatón két talajművelő géppel is részt vettünk. Az egyik a Catros+ ötméteres rövidtárcsa, amely tarlóhántásban megkerülhetetlen, korszerű és igen hatékony eszköz, valamint a négyméteres Cenius TX szántóföldi kultivátor.

A permetezőgépek bemutatóján is érdekeltek voltunk, hiszen az Amazone UX permetezőgéppel ott is megmutattuk magunkat. Úgy érzem, hogy nagyot lépett előre a rendezvény a kiállítótér sokszínűségében és a szántóföldi bemutató terén is. Feltűnő volt, hogy szinte egész nap folyamatosan tele volt a sátrunk, és gépekről tárgyaltunk a kilátogató gazdákkal. Természetesen sok apró részletet lehet még csiszolni, hogy még jobb élményhez jussanak a kiállítók és az érdeklődők, de Ilyen rendezvényen a jövőben is bármikor szívesen jelenünk meg.

szántás bemutató

Magas volt a színvonal

Contstar – Székely Szabolcs kereskedelmi igazgató

A rendezvényen Same traktorokat állítottunk ki, valamint újdonsággal is érkeztünk, egy PIXY rakodógéppel. Nagy örömünkre sok volt az érdeklődő és a szakértő gazda is. Mivel először szervezte közösen a kiállítást a Megfosz és a NAK, nem tudtuk, mire számíthatunk, de azt mondhatom, hogy színvonalas, jó rendezvényt sikerült összeállítania a két szervezetnek. Még több ilyen kiállításra lenne szükség, amelyen van lehetőség gépbemutatóra is, hiszen ez közelebb hozza az eladásra kínált termékekhez 
a gazdákat.

Remek lehetőség

Güttler – Vörös Endre értékesítési vezető

Cégünk a tarlóhántás elvégzéséhez használt munkagéppel jelent meg a rendezvényen, azon belül is a mozgógép-bemutatón, valamint demó gépeket hoztunk. Nagyon jó lehetőségnek tartom, hogy egy-egy eladásra kínált termékünket a gazdák és a kedves vendégek nemcsak kiállítva láthatják, hanem munka közben is. Egy-egy gépről más beszélni, és más élőben megismerni, hogy mit tud. A rendezvény látogatottságán is meglátszik, hogy több az érdeklődő, közelebb jutunk az emberekhez, gazdákhoz, közelebb visszük hozzájuk az adott terméket. Az pedig, hogy ilyen sokan kilátogatnak a kiállításra, mindenkinek jó!

Legmodernebb szórókeret

Hardi – Villám Ferenc értékesítési vezető

A mozgógép-bemutatóra egy Hardi Commandert hoztunk, amelyen a legújabb generációs szórókeret most debütált – ez a második gép Magyarországon, egy gazdától kértük kölcsön. 28 méteres munkaszélességű, rengeteg újítással: félbe csukva is lehet használni, és rajta a Dynamic Center nevű központi függesztés precíziós permetezési technológiát tesz lehetővé. 36 méteres munkaszélességig garantál nagy teljesítményt a növelhető permetezési sebességnek köszönhetően. Nagy szilárdságú, de ultrakönnyű svéd Domex acélból készül az új szórókeret. Az egyedi kialakítású nyitó munkahengerek gyors nyitást biztosítanak, ám a lezárásnál nem csapódnak a kerettagok. Permetezéskor minél közelebb szeretne dolgozni a gazda az állományhoz, mert annál kisebb az elsodródás. Az új rendszerrel a szórókeret az átlagos 
50 centiméter mellett 25 centiméteren is képes tenni a dolgát, 
a két fúvókamagasság szabadon választható és állítható.

permetező gép

Megmutathatjuk, mit tudunk

Fliegl – Páli Döníz marketingmenedzser

Elsősorban a mozgógép-bemutató miatt érkeztünk, amely nagyon jó platform arra, hogy bemutassuk, mit is tud a gépünk. Most egy tartálykocsit hoztunk el, amely a hígtrágya kijuttatását szolgálja. Hamarosan új uniós szabvány jelenik meg, emiatt nagyon fontos lesz a trágya talajba juttatási ideje és maga a technológia is. Pontosan ehhez az új szabványhoz akarunk igazodni a tartálykocsinkkal. Nagyon örülünk, hogy sok a látogató, az első napon információnk szerint 9000-en voltak kint itt, Mezőfalva mellett. A gépes bemutatón nagyon sokan vettek részt, a második napon pedig talán még többen.

Nekünk az év fő kiállítása

Interat – Beleznay Zoltán marketingmenedzser

Cégünk, az INTERAT Zrt. az idei évben négy rendezvényen vesz részt kiállítóként, amelyek közül kettőt preferál igazán. Az egyik a Hungexpo szervezésében az Agrárgépshow, a másik a mezőfalvai esemény. A kettő közül ez utóbbi élvez inkább prioritást, hiszen a sok statikus kiállítás után végre egy igazi szántóföldi mozgó gépes bemutató, amelyen a kiállított gépek jelentős része működés közben volt megtekinthető. A Megfosz és a NAK erőfeszítése és a szervezésre fordított energiája nem volt hiábavaló, hiszen a kiállítói létszámot, a területnagyságot és a látogatottságot tekintve is kimagasló rendezvényt sikerült összehozni.

Élénkül a vásárlási kedv

Invest – Tóth Sándor munkagép-kereskedelmi vezető

A tavalyi élmények alapján óvatosabbak voltunk a szántóföldi bemutatókkal kapcsolatban. Két CASE IH erőgépet, egy Pöttinger Servo 25 típusú ekét és egy HARDI Commander vegyszerezőt mutattunk be idén. Most a mezőgazdasági gépek értékesítésében holt szezon van, de reméljük, jól sikerül a betakarítás, és utána ismét megnövekszik az érdeklődés prémiumtermékeink iránt. Az ATK-s pályázatot nagyon várták tavaszra a gazdák, ám az elbírálás még nem történt meg. Mégis élénkült az érdeklődés a gépeink iránt. Az előre rendelt zöldtakarmányos gépeink elfogytak a szalmaszezon előtt, de folyamatosan töltjük fel készleteinket. Mi vagyunk a hivatalos importőre a Wielton pótkocsiknak, amelyek kiváló ár-érték arányú, kimagasló minőségű termékek. A vegyszerezők értékesítésében a kezdeti lendület országosan alábbhagyott, de Hardi permetezőinket folyamatosan keresik.

Sikeres volt a show

Két-KATA – Szabó István ügyvezető

A Kubota esetében szinte az egész paletta megtekinthető volt. Munkagépeinkkel is megjelentünk Mezőfalván: például az új, BV5160 változó kamrás bálázónkkal. A szántóföldi bemutatón az M7.171 traktor és az RM3000V eke vett részt, míg a tesztelésen az érdeklődők meggyőződhettek az M5111 és az M135GX-II előnyeiről. Sok pozitív visszajelzést kaptunk az M110GX-II és az M135GX-II traktorokról, köszönhetően annak, hogy ezek az erőgépek még kaphatóak AdBlue nélküli kivitelben, kategóriájukban egyedülálló módon szinkroncsoportonkénti nyolc, terhelés alatt kapcsolható váltójuk van. Ráadásul a 135 LE-s M135GX-II-nek van olyan változata, amely be tud menni kukorica- és napraforgósorba is. Cégünk az érdeklődőket az első napon játékra invitálta, a jó hangulatra Szőke András személye volt a garancia. A rendezvényt az érdeklődők pozitív tapasztalatainak köszönhetően sikeresnek értékeljük.

Pozitív jövőkép

Lemken – Szrnka Péter kelet-magyarországi 
értékesítési vezető

Azért érkeztünk, mert ez olyan kiállítás, amely biztos, hogy érdekli a gazdákat, már csak a mozgógép-bemutató miatt is. Örülünk, hogy bemutathattuk a gépeinket – még ha nem is mindig a legmegfelelőbb körülmények között – munka közben. Színvonalas, elismerést érdemlő a rendezvény, hiszen átfogó képet nyújt a mezőgazdaságról. A jövőjét is pozitívan látjuk, mert rendkívül sokrétű programokkal színesített show-ról beszélhetünk. Két gépünket emelném ki: egy hétfejes Diamant félig függesztett ekét, amely az ekéink zászlóshajója, a másik pedig egy a forgatás nélküli talajműveléshez kapcsolódó Rubin 12 nehéztárcsa, amely szintén népszerű termékünk.

szántóföldi bemutató

Forgatás nélküli technológia

Magtár – Pillmann Péter termékfelelős

A mozgógép-bemutatón egy Sumo TRIO kombinált talajmunkagéppel vettünk részt, ezt szerettük volna kicsit közelebb vinni a gazdákhoz. Ahogy az a bemutatón is látszott, nagy munkabírású, többrészes gépről van szó, amelyet erős vázszerkezet és nagy terhelhetőség jellemez, így kiváló alapgépe lehet a forgatás nélküli technológiáknak. Szeretnénk több ilyen rendezvényre is eljutni, amelyen egyszerre van mozgógép-bemutató és standos kialakítás is, hiszen így nemcsak kérdezni tudnak a komolyabban érdeklődő gazdák, hanem láthatják is a gépeket munka közben. Úgy tűnt, hogy az első napon valamivel többen voltak, mint a másodikon, de alapjában véve mozgalmas két napot töltöttünk el minden tekintetben.

Jó benyomások

McHale – Szabó Tibor kereskedelmi vezető

A NAK és a Megfosz közös szervezésében ez az első rendezvény. Pontosan azért volt számunkra egyértelmű, hogy képviseltetjük magunkat, mert mi is Megfosz-tagok vagyunk, így pedig az egyesület érdekeit is előtérbe helyezve mindenképpen részt akartunk vállalni az eseményből. Ilyen koncentrált rendezvény máshol nincs, ezért kiemelkedő szerep jutott neki a cégen belül is. A kiállítás mindenképpen rendkívül pozitív benyomást kelt nekünk 
a látogatottságának, a helyszínének és a mozgógép-bemutatónak köszönhetően.

NAK nap

Erdészeti pályázatokra várva

Megazet – Drexler János ügyvezető

Azért vagyunk itt, mert mi is Megfosz-tagok vagyunk, és támogattuk a kezdeményezést, hogy legyen egy szántóföldi bemutató. Sőt én magam forszíroztam többször is, hogy végre megvalósuljon. Mi őszintén szólva kicsit többet vártunk a rendezvénytől látogatottsági szempontból. A helyszín sokkal jobb, mint a tavalyi, nagyobb a terület, több mindenre van lehetőség. Az idei gépes bemutatón nem tudtunk részt venni, mert mi szálas takarmányozáshoz használt termékekkel rendelkezünk, amelyek bemutatására itt nem volt lehetőség. Azonban a két éve piacra került erdészeti gépeink az idén futottak be igazán, és nagyon vártuk az erdészeti pályázatokat, mert most ebben számítunk eredményes részvételre.

Megadjuk a módját

Multiva – Witzl Tamás marketingmenedzser

Látványosan kívántunk megjelenni, hiszen Megfosz-tagok vagyunk, ráadásul gyártói márkaképviseletként csak a saját gépeinket forgalmazzuk. Több gépet is hoztunk a standra és két demó gépet a szántóföldi bemutatóra is. Ezek közül az egyik egy ötméteres rövidtárcsa, a másik pedig egy direktvető gép, amelyek az időjárási körülmények ellenére is jól dolgoztak. Az első napon 9000-en voltak, ez pedig magas szám, és bár a nagy a területen szétszóródnak az emberek, az eredmény biztató. A legpozitívabb pedig, hogy több az érdeklődő, a szakmai résztvevő, mint a nézelődő, noha rengeteg programot kínált a rendezvény. Szeretnénk több helyre is eljutni a gépshow-val, mert van érdeklődés az ilyenfajta rendezvényekre. A koncepció jó, hiányosságok ugyan akadnak, ezeket ki kell javítani, és ez lehet a jövő!

A különbség eke és eke között

Pap-agro – Pap Lajos igazgató

Nagyszerű ötlet, hogy a gépet működés, munkavégzés közben is megtekinthetik az érdeklődők, ezért is jöttünk el a rendezvényre. Nagyon vártuk már a lehetőséget. Mi egy ekével érkeztünk. Mindenki azt mondja, hogy az eke, az eke, de az élő bemutatókon látható volt, hogy bizony van különbség közöttük, nem egy kaptafára készülnek. Azt pedig meg kell szokniuk az embereknek, hogy nem évi hat-hét állókiállításra érdemes elmenni, hanem inkább vegyenek részt kettőn, de fontos, hogy azok megfelelő minőségűek legyenek. Ilyen a januárban megrendezésre kerülő Agrárgépshow és egy nyári gyakorlati gépbemutató, amelyen munka közben láthatják a gépeket. Gyerekcipőben jár még a kezdeményezés, de ha a hibákat kijavítják, és az emberek rászoknak az ilyen kiállításokra, akkor nagyon rövid időn belül ez lehet, sőt ez lesz a jövő!

Van benne ráció

Phylazonit – Lengyel Tamás marketingvezető

Fontosnak tartottuk a részvételt a kiállításon, egyrészt azért, hogy megismertessük a gazdákkal a Phylazonit technológiát, másrészt hogy megmutassuk az új, Horsch gépekre szerelt kijuttatószerkezetünket és annak működését. 
A kijuttatószerkezetek nemcsak a cégünk által vásárolt Terrano típusú kultivátorokon lesznek elérhetők, hanem az Axiál Kft. és a Manax Kft. bérelhető, egyéb Horsch típusú gépein is. Úgy gondoljuk, hogy a technológiánk – amelynek három alapeleme: talajszerkezet-javítás, tápanyagfelvétel-fokozás, növénykondicionálás –, valamint a fent említett együttműködés jó lehetőséget kínál a precíziós gazdálkodást szem előtt tartó termelőknek. 
A rendezvény lebonyolítása és felépítése nagyon jó volt, azt gondolom, az ilyen gyakorlati bemutatókra épülő rendezvények 
a jövőben még nagyobb szerepet fognak játszani.

NAK nap

Jövőre ugyanitt

Quivogne – Gazsi Zsolt értékesítési vezető

Három géppel veszünk részt az állógép-bemutatón, mégpedig egy rövidtárcsával, egy ekével és egy szántásnál használt munkahengerrel. A rövidtárcsa a tarlóhántás közeledtével nagyon fontos, elengedhetetlen eszközzé válik a mezőgazdaságban. Mi egy 3–6 méterig elérhető, 610 milliméteres lapátmérőjű eszközzel ismertetjük meg az érdeklődőket. A szántási szezonhoz pedig egy négyvasú ekét ajánlunk, és a már említett hatméteres szántáselmunkáló Rollmot hengert. Maga a kiállítás jobb, mint amire számítottunk, a rendezvény színvonala meghaladja az elvárásainkat. Jövőre is itt leszünk, reméljük, a mozgógép-bemutatón is meg tudunk majd jelenni a Quivogne termékeivel, ám 
ez még távlati terv.

Jó kezdet, de fejlesztendő

Szegána – Nagy Miklós ügyvezető

A mozgógépes gyakorlati bemutató megrendezését régebb óta szorgalmazom. A nagy létszámú kiállítói megjelenés azt jelzi, sokan kaphatóak arra, hogy megmutassák munka közben a gépeiket. A kiállítás kulcsa, hogy mindig tudjunk valami újat nyújtani a nagyközönségnek. Javasolnám továbbá, hogy minden forgalmazónak legyen saját tesztparcellája, amelyet a megjelenő érdeklődő gazdák igényei szerint kezelnének, időbeni megkötés nélkül.

Kiváló ötlet

Väderstad – Kalmár Tibor ügyvezető

Azért jöttünk, mert a cég szívesen vesz részt a gépi bemutatókon. Azt is mondhatnám, hogy ha talajművelés és gyakorlati bemutató, akkor onnan a Väderstad nem hiányozhat. Úgy gondolom azonban, hogy a gépshow nem pótolja az önálló megjelenést mondjuk a kisebb céges térségi rendezvényeken. Azok is fontosak, hiszen van olyan országrész, ahonnan nem jöttek el ide partnerek. Vannak rendezvények, amelyeket a gazdákhoz kell vinni, mert sokan száz kilométerre már nem szívesen utaznak. Nem tudom, minek kellene történnie ahhoz Magyarországon, hogy ez a hozzáállás megváltozzon. A gépi bemutató nagyon jól sikerült, gördülékeny volt. A színvonal magas, a rendezés is jó, infrastrukturálisan kellene még fejlődni, de az ötlet, a kezdeményezés kiváló. Esetleg lehetne egyszer a Dunántúlon, egyszer az Alföld északi részén, és szerintem minden évben kell tartani ilyen típusú kiállítást, amelyen gépshow-t is rendeznek.

szántóföldi bemutató

Bízunk az ismétlésben

Valkon 2007 – Tüske Anna marketingmenedzser

Ebben az évben vagyunk tízévesek, egész évben sűrű a programunk, mégis fontosnak tartottuk a megjelenést a rendezvényen, mert mi is a Megfosz tagjai vagyunk. Három munkagépet hoztunk el a szántóföldi bemutatóra: ekét, rövidtárcsát, és permetezőt. Lelkesek vagyunk, nagyon örülünk a kezdeményezésnek és bízunk benne, hogy a rendezvény rendszeressé válik, mert jók a tapasztalataink. Maga a helyszín tökéletes itt, Mezőfalva mellett, nagy a terület, jó az elrendezése, és annak is örülünk, hogy az időjárás kegyes volt hozzánk.


Ami ma a traktorban, 
holnap az autóban

A mezőgépészszakmát népszerűsítette a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) Mezőfalván, az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n. Az ország legnagyobb szabadtéri agrárexpóján középiskolások is kipróbálhatták a legmodernebb technológiákkal felszerelt gépeket, míg a gazdák szakmai konferencián és szántóföldi bemutatón tanulhattak a szektor újdonságairól. A mezőgazdaság és a mezőgépészszakma egyre népszerűbb hazánkban, amihez a szántóföldi napokhoz hasonló interaktív expók is nagyban hozzájárulnak.

A megnyitón Harsányi Zsolt, a Megfosz elnöke az utánpótlás fontosságát hangsúlyozta, amikor jelképesen úgy fogalmazott, hogy a kormány mögötti ötven centimétert ki kell tölteni. A szövetség célja, hogy a korszerű gépek mellett a gépészek szakértelmét is biztosítsa. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy a mezőgazdasági képzések eljussanak a pályaválasztókhoz, és minél több gyerek válhasson mezőgépésszé, amihez első lépés lehet egy ilyen expón való részvétel.

A szövetség mottója: ami ma a traktorban, az holnap az autóban. Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági gépek a technikai fejlesztésekben sokszor az autóipar előtt járnak, emiatt a szakma vonzó lehet a pályaválasztás előtt állóknak.

 

 
Szerző: AgrárUnió, Fotók: Molnár Zsolt, 
a drónos légi felvételek esetében: Gyulai Zoltán/NAK

Címkék: bemutató, rendezvény, NAK, Szántóföldi Napok, AgrárgépShow
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Dopping a napraforgónak, avagy a Biotrinsic™ i280 FP ...

A KITE Zrt. innovatív fejlesztéseinek kiemelt területe az új, biológiai növényvédelmi és növényi vitalitást, ...