A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

A vágás, rendkezelés, bálázás és silózás specialistája

Betakarítás gépei - 2018.07.06

Krone Show 2018 Tucatnyi gépet és gépkapcsolatot vonultattak fel az immár ötödik alkalommal megrendezett Krone Show rendezvényeken. A négy helyszínt érintő májusi országjáráson a szálastakarmány-betakarítás specialistájának számító német vállalat kaszáit, rendterítőit, rendképzőit, bálázóit és önjáró silózóit mutatta be a forgalmazó Valkon Kft. 
A szép számú látogatót vonzó eseménysorozat tiszacsegei állomásán jártunk.

A vágás, rendkezelés, bálázás és silózás specialistája


A bemutató a kaszákkal kezdődött, és nemcsak a technológiai sorrend betartása miatt, hanem azért is, mert Magyarországon egyértelműen ezek a legnépszerűbb eszközök a szálastakarmány-betakarítás gépei közül. Függesztett fűkaszákból 662 darabot értékesítettek tavaly az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint, vontatottakból 159-et, míg frontkaszákból 52 darabot. A kecskeméti székhelyű Valkon Kft. előrendelési akciót is hirdet ezekre az eszközökre, hogy a gazdák határidőre, megfelelő felszereltségben és természetesen olcsóbban juthassanak hozzá a minőségi Krone gépeihez – tudtuk meg Dobos Péter munkagép-kereskedelmi vezetőtől.

A gyakorlati terepként szolgáló lucernaföldön elsőként a Krone ActiveMow függesztett tárcsás kasza R280-as (vagyis 280 cm munkaszélességű) változatát mutatták be a Tiszacsegére látogatóknak. Létezik belőle 320 centis verzió is, de mindkét gép bőven 7 mázsa alatti tömeggel rendelkezik, így a hazánkban elterjedt MTZ-khez ez a legideálisabb munkaeszköz. Az oldalsó függesztésű, robusztus gépnél nem ékszíjjal történik 
a kaszatárcsák meghajtása, hanem kardántengellyel és masszív hajtóművekkel. A kaszatárcsák száma 5+2 darab, 
a pengék pedig nem csavaros rögzítésűek, hanem gyorszárasak.
A tiszta és pontos vágást biztosító EasyCut rotációs fűkaszákból egy tripla kombinációt vonultattak fel, amelynek 870 cm a teljes munkaszélessége. 
A tolt kivitelű EasyCut F 320 CV frontkasza előnye, hogy kevesebb kopóelemmel rendelkezik a húzott változatoknál, és a csavarozás nélküli, zárt, hegesztett kaszagerendely is kevésbé hajlamos 
a meghibásodásra. Korábban a kaszatárcsák egyforma távolságra helyezkedtek el egymástól, az új SmartCut megoldásnál azonban már az összeforgó tárcsák távolabb vannak, a szétforgók pedig közelebb, ezáltal válik jobbá, csíkmentessé a vágáskép. A kaszán alkalmazott acél verőujjas szársértő elvileg nem lucernához való, hanem egyszikűekhez, fűfélékhez, hogy a viaszos felületeket nagy intenzitással sértse meg. Ugyanakkor beállítható, hogy a dörzsbetétlemez milyen távolságra legyen a rotortól, illetve a hajtómű fordulatszáma is csökkenthető, így a szársértő akár a lucernához is hozzáigazítható.

ActiveMow függesztett tárcsás kasza

ActiveMow függesztett tárcsás kasza

Az EasyCut B 870 CV hátsó kaszák súlyponti felfüggesztésűek, ami azt jelenti, hogy nem a kasza geometriai központja van „megfogva”. Ezáltal jobb a talajkövetés, a nagy terhelést jelentő oldalirányú erőket pedig két paralelogramma-kar veszi fel, nem a rövidke csap. A kasza tehermentesítésére a Krone a mechanikus (spirálrugós) megoldást preferálja, 
a hidraulikus változat ugyanis nemcsak drágább, de lassabban is reagál.

Tripla kombináció EasyCut rotációs fűkaszából

Tripla kombináció EasyCut rotációs fűkaszából

A KW 7.82/6x7 rotációs (hatrotoros) rendterítő a szenázs- és szénakészítés specialistája. A függesztett gép nagyméretű, vastag falú zártszelvény gerendellyel rendelkezik, és érdemes megjegyezni, hogy a hajtóművek ez alá vannak felszerelve. 
A rugósfog-tartó karok szintén vastag falú csövek, a zöld és Krone-bézs színű rugós fogak pedig azért eltérő hosszúságúak, mert így a szögben álló rotorok ellenére is párhuzamosan működnek a talajjal. A csukható gép egyedi, OctoLink ujjas, karbantartásmentes hajtással rendelkezik, illetve határszóróval is fel van szerelve.

KW 7.82/6x7 hatrotoros rendterítő

KW 7.82/6x7 hatrotoros rendterítő

A Krone Swadro TS 620 Twin egy sokoldalú oldalrendképző, amely szükség esetén két kisebb rendet is tud készíteni (erre utal a Twin megnevezés). Munkaszélessége 620 cm, közel 3 méter átmérőjű rotorjai pedig minden irányba képesek követni a talaj egyenetlenségeit. Az első rotoron 10, a hátsón 13 kar található, s mivel az első gyorsabban forog, jobban szétteríti az anyagot a második rotor előtt, hogy az könnyebben tudjon dolgozni. 
A kopásálló DuraMax öntöttvas vezérlőpálya kenés nélkül működik, ezáltal a sérült karok akár a szántóföldön is javíthatók. A gép egyedisége a Jet-Effekt hatás, ami azt jelenti, hogy a rotorok mozgatása a repülők fel- és leszállásához hasonlít: emeléskor előbb az elejük, majd a hátuljuk hagyja el a talajt (letevéskor pedig fordítva), így különösen kímélik 
a növények gyökerét. A rendképző szállítási magassága 4 méter alatti. A hajlított csúcsú Lift fogak megemelik a takarmányt a sodrás folyamán, ebből adódóan akár 2 százalékkal csökkenthető a takarmányveszteség, illetve a szennyeződés is minimalizálható.

A rendfelszedő pótkocsik Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedtek, pedig számos előnyt kínálnak a gazdálkodóknak. A Krone AX 250 GD változat 25 (víz)köbméteres, s mivel magasítóval is ellátható, valójában ennél nagyobb befogadóképességgel rendelkezik. Vezérlés nélküli rendfelszedővel és természetesen szecskázóval is fel van szerelve, a szeletelője 16+16 késes. A Tiszacsegén bemutatott kocsi egyszerű szemes láncos lehordószerkezettel, fa fenéklemezzel és hidraulikus meghajtással készült, a végére pedig két adagolóhengert is helyeztek.

A 2007-ben bemutatott Comprima bálázócsalád tagjai jelenleg a piac meghatározó termékei. Tavaly frissítésen, „faceliften” estek át, köztük az F 155 XC semi-vario körbálázó is, amely fix kamrás elven működik, ám a bálaméret egy csap áthelyezésével még ennél a változatnál is állítható (125–150 cm között). Az egyszerű felépítésű gép 215 cm munkaszélességű, és vezérlés nélküli rendfelszedővel rendelkezik, amelynél ezáltal kevesebb a kopási lehetőség. A szeletelője 17–26 késes, és a gép érdekessége, hogy a bálakamrában heveder köti össze a rudakat. 
A Krone ezt NovoGrip megoldásnak nevezi, s a szövetbetétes gumi szakítószilárdsága nagyobb, szakadási nyúlása kisebb 
a korábbi rúdlánc-elevátoros megoldásnál, és kenést sem igényel, illetve csendesebb a működése is.

Comprima F155 XC körbálázó

Comprima F155 XC körbálázó

Az egyszerű, megbízható, kis teljesítmény-igényű Fortima körbálázók közül 
a fix kamrás F 1600-as modellt hozta el 
a forgalmazó a tiszacsegei bemutatóra. 
A 155 centis bálákat készítő gépnek létezik variokamrás testvére is (ezek 100–150, illetve 100–180 cm közötti átmérővel dolgoznak), rendfelszedője vezérlés nélküli, ISOBUS-os fedélzeti elektronikája pedig a Comprima típuséval megegyező. Zsineges, hálós vagy kombinált kötözésre képes, az olajozás automatikusan történik.

A Krone szögletes nagybálázói BiGPack néven futnak, a felvonultatott 1290 HDP változat 90 cm magas és 120 cm széles bálákat készít. Míg egy átlagos szalmából 160 kg/köbméter tömörségű anyag készíthető, ezzel a géppel 20–25 százalékkal több, tömörebb, vagyis ennyivel kevesebb bálát kell összeszedni, szállítani és tárolni. Az elejére szerelt, méretes (610 kg-os) lendkerék nyugodt járást biztosít, ugyanakkor emiatt nagyobb teljesítményű traktor is szükséges hozzá. Rendfelszedője vezérlés nélküli, és természetesen előtömörítő kamrával is rendelkezik. 
A beépített nedvességmérő mellett kérhetünk hozzá ultrahangos elven működőt is, a dán DSE cég termékének előnye, hogy a bála teljes terjedelmében folyamatosan méri a nedvességet.

BiGPack szögletes nagybálázó

BiGPack szögletes nagybálázó

A Big X önjáró silózók kifejlesztésénél az volt a Krone elsődleges célja, hogy egyedi műszaki megoldásokat alkalmazó, a versenytársakénál nagyobb teljesítményű gépeket dobjanak piacra. Ez meg is valósult, bár a tiszacsegei rendezvényen éppen az egyik legkisebb szecskázó, az 530-as mutatkozott be. A Big X silózók sajátossága, hogy az egyenetlen anyagáram sem terheli le őket, mert 
a VariStreamnek nevezett rendszer révén nagyobb terhelésnél a dob fenéklemeze képes kitérni, így a gép nem fullad le. A Krone palettáján 480–1100 LE közötti szecskázók szerepelnek, amelyeknél 
a rendfelszedőt követően 6 behordó henger gondoskodik a megfelelő előtömörítésről. A szecskázódob 20–40 késes lehet. A bemutatott gép 28 késes dobja alaphelyzetben 4–22 mm-es szecskahosszt tesz lehetővé (ami késszámfelezéssel duplázható). A kisebb gépváltozatok kétkerék-hajtással rendelkeznek, opcióban pedig összkerékhajtással, míg a nagyobb verziók már alapból ilyenek.

Big X 530 önjáró silózó

Big X 530 önjáró silózó

A korai gabonafélék betakarításának kritikus pontjairól tartott előadást Orosz Szilvia címzetes egyetemi docens, az ÁT Kft. takarmányanalitikai igazgatója. Véleménye szerint a tehenek takarmányozásában a gyorsan és lassan bomló rostok helyes egyensúlyát kell megtalálni, hogy a tejtermelés számottevően növekedjen. Magyarországon ma átlagosan napi 30 litert képesek adni a jószágok, ám ez jelentősen emelhető volna, ha – 60 kg takarmány elfogyasztásával – akár 28–30 kg szárazanyagot is fel tudnának venni. Az ideális a maximum 2 kg/tehén/nap mennyiségű nehezebben bomló, illetve minimum 4 kg/tehén/nap gyorsabban bomló rost bevitele lenne. A „lassú” rostokra a hosszabb kérődzési (pihenési) idő miatt van szükség, ez ugyanis segíti a bőséges (akár napi 100–120 literes) nyáltermelést, ami a táplálkozás során keletkező sav közömbösítésére szolgál. A könnyebben bomló rostok pedig gyorsabban haladnak át a bendőn, így a jószág hamarabb lesz újra éhes. A „gyorsrost” a kalászhányás körül takarítható be, míg 
a lassú a tejes érés időszakában. Nem mindegy azonban a gabona fajtája sem, hiszen a tritikálénál például 3:1 arányban vannak jelen az emészthető és nem emészthető rostok, míg 
a kukoricaszilázsnál ugyanez az arány 1:1, a lucernánál pedig 0,8:1, vagyis lényegesen kevesebb az emészthető rost.

A frontkaszáknál gyakran felmerülő kérdés, hogy a húzott vagy tolt változatok az ideálisabbak. A húzott kivitelnek nagyobb az első tengelytől mért távolsága, ezáltal a tengelyterhelése is, valamint több karbantartást igényel. A német Top Agrar szakfolyóirat gyakorlati próbája szerint viszont egyszerűbb beállítani, mint egy tolt kaszát, ugyanakkor hektikusabban mozog a talajon, 
a tolt verziónak tehát simább a futása. Dobos Péter kiemelte, hogy érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni 
a kaszapengék élességét is. Kísérletek támasztják alá, hogy a tompa késsel végzett munka a vágásképen ugyan nem feltétlenül látszódik, viszont kétszer akkora üzemanyag-fogyasztással jár, mint ha éles vágópengéket használnánk. A késcsere ára nagyjából 40 hektár után megtérül.

A Krone vállalatot 1906-ban alapította Bernhard és Anna Krone az alsószászországi (északnyugat-németországi) Spellében. Az ötvenes-hatvanas években még a talajművelő gépeikről és trágyaszóróikról voltak ismertek, majd 1977-ben elkészült az első körbálázójuk. A kilencvenes évektől mezőgazdasági téren kizárólag 
a szálastakarmány-vonal maradt meg, de emellett haszonjárműgyártással is foglalkoznak. A negyedik generáció által vezetett, továbbra is családi tulajdonban lévő cég tavaly közel 1,9 milliárd eurós forgalmat ért el – tudtuk meg Varga Annamáriától, a Krone magyarországi kereskedelmi képviselőjétől. A mezőgazdasági gépekből származó bevétel 2017-ben elérte 
a rekordot jelentő 583 millió eurót. 
A vállalat a kaszáktól a bálázókig jelenleg 201 modellt forgalmaz, több mint 60 országban, sok helyen piacvezetőként.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: bálázó, bálázás, silózás, rendterítő, silózó, kasza, Valkon Kft., vágás, rendkezelés