TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow

NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow

Események - 2024.03.06

Az első hír 2016. október 8-án jelent meg a „NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow” – napjainkra az ország legnagyobb szántóföldi kiállítása – „születéséről.” A hír szerint: A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara átvette a 2017-es Szántóföldi Napok szervezését. A rendezvény célja, hogy a gazdatársadalom számára átfogó, a szántóföldi gazdálkodást segítő képet nyújtson.

Helyszín: Mezőfalva, Nagysismánd 1.
Kezdés: 2024.06.05
Befejezés: 2024.06.06

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével közösen rendezi

„A  Fejér megyei Mezőfalva ad majd otthont a kamara idei másik nagyrendezvényének, az I. NAK Szántóföldi Napoknak, melynek stratégiai partnere a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ). Az igazán újszerű és egyedi országos rendezvényre 2017. május 31. és június 1. között kerül sor. Itt több mint tízezer négyzetméteren gépkiállítók, továbbá többek közt mikroparcellás és demoparcellás növénybemutató, vetéstechnikai bemutató, nagyszabású szántóföldigép-show várja az érdeklődőket. Ezen kívül előadásokkal, mezőgazdasági innovációs bemutatókkal és családi programokkal is készülnek a szervezők” – adta hírül 2017 januárjában a NAK.

Hamarosan aláírták a felek megállapodást is, miszerint: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével közösen rendezi meg – hagyományteremtő szándékkal – 2017. május 31. június 1-én az I. NAK Szántóföldi Napokat.

Így kezdődött a Szántóföldi Napok története –, s az ország legnagyobb szántóföldi kiállítása 2023 nyarán már több mint húszezer látogatót vonzott.

Visszatekintés  

I. NAK Szántóföldi Napok: fókuszban a permetezés

Az I. Szántóföldi Napok előtt a NAK elnöke, Győrffy Balázs elmondta: a kamara számos külföldi példát alapul véve és azokat a magyar viszonyokra alkalmazva igyekszik megszervezni az eseményt. „Azt a célt tűztük ki, hogy ez a két nap széles körű tájékozódási pont lehessen a gazdálkodóknak, és a gépbemutatók mellett a demoparcelláknál termesztéstechnológiai újdonságokkal is készüljünk, hogy aztán az első kézből kapott információkat a gazdák beépíthessék a napi munkába. Kiemelt figyelmet szentelünk a precíziós gazdálkodásnak is, láttatva azt, hogyan működnek ezen eszközök, és azt, hogy e téren hol tart ma a világ és hol tart a magyar gazdálkodó. A precíziós gazdálkodásra áttérés, az informatika széleskörű mezőgazdasági alkalmazásával és a termesztéstechnológia modernizálásával, lehetővé teszi a környezetkímélő, hatékonyabb szántóföldi növénytermesztést is – tette hozzá a NAK elnöke.

Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke annyival egészítette ki, hogy hagyományteremtőnek szánják az eseményt, és ezt figyelembe véve minden évben egy témát helyeznek fókuszba, idén ez a permetezés lesz.

Abban mindketten egyetértettek, hogy az egy helyszínre felsorakozó több, egymással összehasonlítható kiállító nem csak a jelenleg is gazdálkodóknak hasznos, hanem a fiatal gazdáknak és esetleg a pályaválasztás előtt álló még fiatalabbaknak is. Ők ugyanis képet kaphatnak itt arról, hogy a mezőgazdaság egész más, mint régen. Harsányi Zsolt szerint a munkaerőhiány nem most gond az agráriumban, hanem 5-10 év múlva lesz igazán az, ha nem gondoskodnak időben az utánpótlásról, a képzésről. Győrffy Balázs szerint ehhez „nulladik lépésként” a szakma presztízsét kell rendben tenni, és erre kiváló lehetőség az I. NAK Szántóföldi Napok. Mint mondta, ma már messze nem „olajos kulimunka ez”, hanem – többek között – nagy értékű gépek felelős irányítása, kezelése és tudatos használata is jellemzi.

 

III. NAK Szántóföldi Napok – erdészeti szakmai kiállítás és program is

2019-ben erdészeti témával bővült a program: a kamara azt kívánta bemutatni, hogy az erdőtelepítések, a fásítások és a fás szárú ültetvények hogyan járulhatnak hozzá a termőföldek racionális hasznosításához.

Az eseményről szóló beszámoló szerint a mezőgazdasági gépeket, eszközöket, termékeket és szolgáltatásokat több mint 150 kiállító kínálta a gazdálkodóknak. A Mezőfalvai Zrt. telephelyén megtartott rendezvényt – amelyet Orbán Viktor kormányfő nyitott meg – több mint 20 ezer látogató kereste fel a két nap alatt A programok közül az egyik legnépszerűbb a naponta kétszer is megtartott gépshow volt, amelyeken mintegy félszáz gépkapcsolatot vonultattak fel a hazai forgalmazók. A Szántóföldi Napok hároméves fennállása alatt először, újdonságként az agrárerdészet is kiemelt figyelmet kapott. Az erdészeti gépek kiállítása és a terepi bemutatók mellett konferenciára is sor került. Ennek egyik kiemelt témája az országos fásítási program bemutatása volt.

Egy év kényszerű kihagyás után rekordszámú látogató

 A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után 2021 júniusában nyílt újra lehetőség az ország legnagyobb szántóföldi kiállításának megszervezésére – a több mint 20 ezres látogatószám pedig minden várakozást felülmúlt. A beszámoló szerint: Rendre ez az ország legnagyobb területen, több mint 400 000 négyzetméteren megrendezett szántóföldi rendezvénye, aminek ezúttal is a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldek adtak otthont. Kétszáz kiállító várta az érdeklődőket. Az állógépes kiállításon – közel 10 000 négyzetméteres területen – a hazai mezőgazdaságigép-forgalmazás 80 százalékát lefedő 52 cég mutatta be gépeit, eszközeit. Másfél hektáros demópályán 23 gépkapcsolatot lehetett kipróbálni, emellett a rendezvény középpontjában az évszaknak megfelelő fajtabemutatók, mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók voltak. A rendezvény mindkét napján bemutatkoztak a legújabb nemesítési és kutatási eredmények a gyakorlatban, nagy és biztonságos termést ígérő fajták, hibridek. Egy bemutató talajszelvénynél pedig ismertetők várták a látogatókat, illetve az országos jégkármérséklő rendszer gyakorlati működését is megismerhették.

Újdonságként drónbemutató is szerepelt a programban

A NAK Szántóföldi Napok a beszámoló szerint 2022-ben is az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása volt, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata tekinthető meg szántóföldi környezetben. Az állógépes kiállításon – megnövelt, 11 000 négyzetméteres területen – a hazai mezőgazdaságigép-forgalmazás 80 százalékát lefedő 57 cég mutatta be gépeit, eszközeit. A Szántóföldi Gépshow-n mindkét nap munka közben is meg lehetett nézni 29-29 gépkapcsolatot, megtekinteni a legújabb technológiákat és a gépek fajtáinak és típusainak sokszínűségét.

Újdonságként drónbemutatót is szerepelt a programban. Továbbá a NAK Szakmai Színtér 1,6 hektáros területén a fenntartható gazdálkodást segítő, illetve a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaihoz alkalmazkodást célzó megoldások is megismerhetők voltak, a korszerű öntözés, az erdőgazdálkodás is szerepet kapott.

Klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek, eszközök

A 2023. június 7-8-i NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-nak több mint húszezer látogatója volt Mezőfalván. 2023-ban egyrészt a fenntarthatóság állt a rendezvény középpontjában, másrészt azoknak a lehetőségeknek a bemutatása, amik segítenek a klímaváltozáshoz alkalmazkodó eredményes gazdálkodásban. Amiről elméletben sokat hallani, annak itt a gyakorlati megvalósításai is láthatóak voltak, számos követhető példát bemutatva – olvasható a NAK honlapján. – A rendezvény górcső alá vette azokat a lehetőségeket, technikákat és jó gyakorlatokat, amelyek alkalmazhatók például aszály vagy más szélsőséges jelenségek esetén. A „Változó klíma, alkalmazkodó mezőgazdaság!” tematikus tanösvény ismertette a klímaváltozás hatásait és azokat a megoldásokat, amelyek segítenek a gazdálkodóknak mérsékelni a negatívumokat.

Szántóföldi Napok 2024.

Idén júniusban ismét NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

A 7. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva időpontja 2024. június 5-6-a. Az ország legnagyobb szántóföldi kiállításán, a 42 hektáros területen a szervezők a fenntartható, illetve a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek, eszközök bemutatására helyezik a hangsúlyt. ​

Állandó programok

A kiállítás mindkét napján az alábbi, állandó programok várják a látogatókat:

Szabadtéri állógépes kiállítás

A hazai gépkereskedők közel 90%-a jelen van a rendezvényen, így az állógépes bemutatókon tudják az érdeklődők megszemlélni a gépek és gépkapcsolatok legfrissebb választékát. Előnye, hogy az adott kiállítótól a helyszínen tudnak kérdezni is vagy ajánlatot kérni.
A támogatási/pályázati lehetőségekről a kamarai szakértők tudnak felvilágosítást adni.​

Mezőfalva Továbbképzési Pont

A Mezőfalva Továbbképzési Pont négy állomásán gyakorlatban jártas szakemberek várják az érdeklődőket, és vála­szolnak a „legkeményebb” kérdésekre is. 

Szabadtéri drón bemutató

A precíziós gazdálkodás terjedésével egyre nagyobb szerepet kapnak a kisebb-nagyobb drónok, amelyek a gazdálkodók számára értékes információkat gyűjthetnek be a művelt területről és elvégezhetnek egyszerűbb műveleteket, amelyeket egyébként jelentős többletköltséget igénylő kézi vagy gépi megoldásokkal lehetne megvalósítani. Szakértőink a drónok alkalmazásának lehetséges területeiről mesélnek és gyakorlati tanácsokat, tapasztalatokat osztanak meg a látogatókkal.​

Termőföldi mikroparcellás bemutató

A mikroparcellákban a fajták, a különböző input anyagok használata, vagy akár az eltérő technikai sorok is jól elkülöníthetően prezentálhatóak, körbejárhatóak.

RWA kerekasztal beszélgetés

Szántóföldi mozgógép bemutató 

A legújabb gépeket vagy gépkapcsolatokat adott feladat végrehajtása közben mutatják be, a gép forgalmazója általában instrukciókkal szolgál a technikai paraméterekről és teljesítményről miközben megtekinthető a folyamat és az eredmény is.​

Szántóföldi demóparcellás bemutató

Az 5 hektáros demóparcella tökéletesen alkalmas a különböző kultúrákhoz javasolt technikai megoldások bemutatására a vetőmagtól a tápanyagellátáson át egészen a gépekig, gépkapcsolatokig.​

Talajszelvény bemutató

A talajszelvényben hozzáértő szakember tolmácsolásával mutatják be a talaj függőleges irányú metszetét, amelyben láthatóak a különböző talajszinteken, a rétegek minőségén és vastagságán túl a különböző növények gyökérzete, azok fejlődési szakaszai, vagy épp’ a munkagépek talajszerkezetre gyakorolt hatása. 

Fékpados teljesítménymérés bemutató

Motorvezérlő szoftver optimalizálás az AGROECOPOWER Hungary Kft. standján.

​A mérés célja a teljesítmény növelése és a fenntartási költségek csökkentése!

Az odalátogatók a kiállítás mindkét napján minden egész órakor fékpados teljesítménymérés bemutatót láthatnak.

Kültéri demópályás bemutató

A legújabb gépek vagy gépkapcsolatok funkcióinak, hatékonyságának bemutatása leginkább működés közben lehetséges, ezért erre minden évben lehetőséget adnak a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényen, ahol sok esetben a kereskedők kipróbálási lehetőséget is biztosítanak a potenciális vásárlóiknak.​

Szántóföldi fajtasor bemutatók

A bemutató kiválóan szemlélteti az adott fajták és hybridek közötti különbségeket, és rámutat hogy ezek közül melyek a legmegfelelőbbek az adott talajhoz, illetve éghajlati és termesztési környezetben.

Gasztrofalu

A gasztrofaluban meleg, hideg italok és termelői árucikkek várják a látogatókat.

Címkék: nak szántóföldi napok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Termésbiztonságot fejlesztettünk – Növénykondicionálók a ...

Bár az elmúlt években már tapasztalhattuk, hogy a telek egyre enyhébbek, az idei február még ennél is extrémebb ...