TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Őszi trágyázás a tavaszkezdésért

Őszi trágyázás a tavaszkezdésért

Kiskert Kárkép - 2022.11.06

Az ősz a szerves trágya és az érett komposzt beforgatásának ideje. Ezekkel az anyagokkal a kert talaját gyarapítjuk szervesanyaggal, feltöltjük a növényeknek szükséges tápanyagokkal és így érjük el a megfelelő talajállapotot, amit bő terméssel és erélyes növekedéssel fognak meghálálni a növényeink. Az egészséges növény jobban ellenáll a betegségeknek és a kártevőknek. A szerves trágyával életet lehelünk a talajba, a hasznos lebontó élőlények szívesebben ténykednek nálunk. Legismertebb képviselőjük a giliszta, aki indikátorként is működik, egy jó állapotú talajban gyakoribb az előfordulása.

Ősszel juttattjuk ki a két fontos tápelemet, a foszfort és a káliumot. Ezek feltáródása lassan következik be, viszont a tavasz indulásához elengedhetetlenek. Ekkor a nitrogénnel csínján kell bánni, mert a téli csapadékkal kimosódhat a talaj mélyebb rétegeibe, és azt a növény végül nem tudja felhasználni.

Nitrogént akkor szükséges kijuttatni ősszel, ha sok növényi maradványt forgattunk be a talajba, ekkor ugyanis a lebontó mikroorganizmusok, a talajban lévő nitrogént használják fel a tevékenységeikhez, így a növényeknek nem marad elegendő belőle. Nitrogénhiányt idézhetünk elő így a növényeknél, ezt nevezzük pentozánhatásnak.

A foszfor éves mennyiségének 80-90%-át ősszel juttatjuk ki. Ez a tápelem lassan mozog a talajban, viszont könnyen lekötődik. A lassú mozgása miatt a növények gyökérzónájának közelébe érdemes beforgatni, hogy a tavaszi gyökeresedést segítsük vele.

Szinte minden kertészeti növény a káliumigényesek táborába tartozik. A kálium a termésnövekedés, termésérés, ellenállóság tápeleme, így elengedhetetlen a pótlása. Ősszel a szerves trágya bedolgozásával egymenetben juttassuk ki a káliumtartalmú műtrágyát.  

Címkék: kert, kertészkedés, szervestrágyázás, műtrágya, nitrogén, foszfor, kálium, talajélet, őszitrágyázás, szervestrágya
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A tudatosabb gazdálkodás a szántóföldi növénytermesztés ...

A szántóföldi növénytermesztésben fontos a termelési szerkezet differenciálása, speciálisabb piacképes ...