TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Őszi trágyázás a tavaszkezdésért

Őszi trágyázás a tavaszkezdésért

Kiskert Kárkép - 2022.11.06

Az ősz a szerves trágya és az érett komposzt beforgatásának ideje. Ezekkel az anyagokkal a kert talaját gyarapítjuk szervesanyaggal, feltöltjük a növényeknek szükséges tápanyagokkal és így érjük el a megfelelő talajállapotot, amit bő terméssel és erélyes növekedéssel fognak meghálálni a növényeink. Az egészséges növény jobban ellenáll a betegségeknek és a kártevőknek. A szerves trágyával életet lehelünk a talajba, a hasznos lebontó élőlények szívesebben ténykednek nálunk. Legismertebb képviselőjük a giliszta, aki indikátorként is működik, egy jó állapotú talajban gyakoribb az előfordulása.

Ősszel juttattjuk ki a két fontos tápelemet, a foszfort és a káliumot. Ezek feltáródása lassan következik be, viszont a tavasz indulásához elengedhetetlenek. Ekkor a nitrogénnel csínján kell bánni, mert a téli csapadékkal kimosódhat a talaj mélyebb rétegeibe, és azt a növény végül nem tudja felhasználni.

Nitrogént akkor szükséges kijuttatni ősszel, ha sok növényi maradványt forgattunk be a talajba, ekkor ugyanis a lebontó mikroorganizmusok, a talajban lévő nitrogént használják fel a tevékenységeikhez, így a növényeknek nem marad elegendő belőle. Nitrogénhiányt idézhetünk elő így a növényeknél, ezt nevezzük pentozánhatásnak.

A foszfor éves mennyiségének 80-90%-át ősszel juttatjuk ki. Ez a tápelem lassan mozog a talajban, viszont könnyen lekötődik. A lassú mozgása miatt a növények gyökérzónájának közelébe érdemes beforgatni, hogy a tavaszi gyökeresedést segítsük vele.

Szinte minden kertészeti növény a káliumigényesek táborába tartozik. A kálium a termésnövekedés, termésérés, ellenállóság tápeleme, így elengedhetetlen a pótlása. Ősszel a szerves trágya bedolgozásával egymenetben juttassuk ki a káliumtartalmú műtrágyát.  

Címkék: kert, kertészkedés, szervestrágyázás, műtrágya, nitrogén, foszfor, kálium, talajélet, őszitrágyázás, szervestrágya
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Állattartó telepek korszerűsítése: teljes körű gépkínálat a ...

A mezőgazdasági termelők számára 2024. április közepétől elérhetővé vált az állattartó telepek korszerűsítésére ...