TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Mi legyen a vágott és a földlabdás fenyő sorsa az ünnepek után?

Mi legyen a vágott és a földlabdás fenyő sorsa az ünnepek után?

Kiskert Kárkép - 2024.01.05

Vízkereszt napján ünnepeljük Jézus keresztelésének évfordulóját, melynek tiszteletére sok hagyomány kialakult. Ezen a napon szokás többek között az ünnepi díszítést elbontani. Akinek van hely a kertjében, az kiültetheti a földlabdás fenyőt, a vágott fenyő viszont más életutat jár be. Mi legyen a karácsonyfák sorsa Vízkereszt után?

Hirdetés

Az élőfenyő friss, természetes és karácsonyi illatot biztosít az ünnepek alatt, ráadásul környezetkímélő is. Az ünnepek után hasznos utat tud bejárni, ha jól használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket.

FÖLDLABDÁS FENYŐ AZ ÜNNEPEK UTÁN

A földlabdás fenyő vásárlása talán a leginkább környezetkímélő megoldás. Karácsony után kiültethetjük a kertünkbe, ezzel is gyarapítva a növényállományt. A gyökeres fenyőt viszont gondozni kell az ünnepek alatt is. Egy nap sem felejthetjük el az öntözést az amúgy neki meleg szobahőmérsékleten mivel könnyen ki tud száradni.

Az ünnepek után, mielőtt kivisszük a kertbe a fenyőt, hozzá kell szoktatni a külső hőmérséklethez. Rakjuk néhány hétre olyan helyre, ami átmenetet jelent a kinti és a benti hőmérséklet között és csak utána vigyük ki a hidegbe.

Kiültetés után ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözéséről. Örökzöldek lévén télen is gondoznunk kell a fenyőket szárazabb periódusokban. Fagymentes napokon támogassuk meg a fejlődésüket megfelelő mennyiségű vízzel. A tápanyag-utánpótlás is fontos feladatunk a jobb eredés érdekében.

VÁGOTT FENYŐ AZ ÜNNEPEK UTÁN

A vágott fenyőt sokan azért nem kedveleik, mert azt gondolják, hogy a sok éves fákat kivágva csökkentjük az erdők méretét, de ez szerencsére általában nem így van. A karácsonyfákat kisebb-nagyobb területen gazdálkodók állítják elő, tehát a fenyőtermesztés nem egyenlő az erdőirtással, hiszen pont ugyanolyan módon termesztik, mint bármelyik másik növényt. Erre kijelölt területen nevelgetik a fenyőket évekig, rengeteg időt, energiát és persze pénzt feláldozva. Magyarországon a Dunántúlon foglalkoznak ezzel a legtöbben.

Ünnepek után az élettelennek vélt vágott fenyő is hasznos életutat járhat be, hiszen aprítva kiváló talajtakaró lehet, de tüzelőanyagnak is felhasználhatjuk. A városokban pedig begyűjtik a kidobásra váró fenyőket és hasznosítják azokat, így a vágott fenyő sem rombolja a természetet.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kabatiellás szemfoltosság - Kabatiella zeae - A kukorica ...

A kabatiellás szemfoltosság kórokozóját (Kabatiella zeae) korábban veszélyes kórokozóként tartották számon. ...