TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,34
USD: 359,18
CHF: 396,23
GBP: 450,16
Hirdetés
Korszerű technológiák, fenntartható gazdálkodás – Corteva szántóföldi bemutató

Korszerű technológiák, fenntartható gazdálkodás – Corteva szántóföldi bemutató

Növénytermesztés - 2022.07.21

A Corteva Agriscience™ szántóföldi bemutatóinak debreceni állomásán, június 14-én látta vendégül a környékbeli gazdálkodókat. A rendezvényre ellátogató érdeklődők a már jól bevált növényvédelmi technológiák és Pioneer®-fajtakínálat mellett számos újdonsággal is megismerkedhettek. A Corteva ezek mellett nagy hangsúlyt fektet a nitrogénmenedzsmentre is, ami a jövőben egyre fontosabb pillére lehet a fenntartható tápanyag-gazdálkodásnak. Ezen a területen is új megoldásokkal bővül a cég ajánlata.

corteva1

A fenntarthatóság létkérdés

A Corteva Agriscience™ 2020-ban meghirdetett fenntarthatósági programja olyan technológiai megoldások kialakítását tűzte zászlajára, melyek a termelést a fenntarthatóság, a klímasemlegesség irányába vihetik. Mint Borsos László ügyvezető igazgató a bemutató megnyitóján elmondta, ezt olyan fejlesztésekkel, új termékekkel akarják megvalósítani, melyek megfelelnek a legkorszerűbb igényeknek. Alapvetően két módon valósul ez meg: egyrészt új termékekkel és új hatóanyagokkal, másrészt már meglévő hatóanyagok új, kedvezőbb formulációba öntésével. Minkét irány célja, hogy a mezőgazdasági termelés káros környezeti hatásait jelentős mértékben csökkenthessük. Borsos úr hangsúlyozta: ez egy olyan hosszú távú befektetés, amely gyermekeink, unokáink életminőségét is javítani fogja.

Gazdálkodj okosan a nitrogénnel!

A nitrogénmenedzsment területén két új terméket is bemutatott a Corteva. Az egyik az Instinct, ami az N-Lock™ terméket váltja. Az Instinct-ben a nitrapirin hatóanyag új, korszerű, vizes bázisú formulációban található, így felhasználóbarát, még kedvezőbb környezeti hatású készítmény. Hatását a talajfelszín alatt fejti ki, ahol a nitrogénveszteség 70 százaléka jelentkezik kimosódás és denitrifikáció útján. Az Instinct az ammóniumion átalakulását lassítva a gyökérzónában tartja a nitrogént, csökkenti a nitrogénveszteséget. Ezzel a nitrogénkimosódást, a talajvizet szennyező nitrát mennyiségét, továbbá a talajból eredő üvegházhatású gázok képződését is mérsékli. Az Instinct többféle nitrogén-utánpótlási technológiában is hatékonyan felhasználható, legyen szó UAN oldattal történő trágyázásról, szilárd műtrágya használatáról, hígtrágya vagy fermentációs melléktermék kijuttatásáról. Szilárd műtrágyák esetén azok impregnálására is alkalmas.

A nitrogéngazdálkodást egy merőben más módon segítő termék lesz a még engedélyezés alatt álló BlueN®. A várhatóan jövő évtől bevezetendő nitrogénkötő mikrobiológiai készítmény a légkörben lévő nitrogénhez biztosít hozzáférést termesztett növényeink számára. A BlueN® terméket az állományra permetezve az abban található nitrogénkötő baktériumok kolonizálják a leveleket, és a növényekkel szimbiózisba lépve biztosítják számukra a légkörből megkötött nitrogént. Hazai körülmények között hektáronként átlagosan 30-35 kg, a növény számára könnyen hozzáférhető és felhasználható nitrogén nyerhető ki ilyen formában a légkörből.

Pioneer® repce kínálat

A Corteva teljes Pioneer® repceportfólióját felvonultatta a bemutatóparcellákon. A Maximus® féltörpe repcék közül már évek óta bizonyít a jó alkalmazkodóképességű PX113 és a kiemelkedő olajtartalmú PX131. Mellettük bemutatkozott a Pioneer® újdonsága, a kimagasló termőképességű PX141. Ez a középkorai hibrid bő termése mellé nagy olajtartalmat produkál. A fehérpenészes fertőzést kiválóan tolerálja, és a tarlórépa sárgaságvírusával szemben is ellenálló.

A magas repcéket a kitűnő agronómiai tulajdonságokkal rendelkező, népszerű PT271, a jó alkalmazkodóképességű PT275, a magas olajtartalmú, nagy termőképességű PT293 és a Clearfield gyomirtási rendszerben is termeszthető PT279CL mellett két új hibrid, a PT298 és a PT303 is képviselte.

A középérésű PT298 a Pioneer-portfólió legjobb pergés-ellenállósággal bíró hibridje. Nagy termőképessége mellett rendkívül jó alkalmazkodóképesség és tarlórépa sárgaságvírusával szembeni ellenállóság jellemzi.

A középkésői PT303 a kiugró termőképességet ötvözi a magas olajtartalommal. Fehérpenésszel szembeni kiváló ellenállósága miatt Protector® Sclerotinia minősítésű hibrid, ezen túl a tarlórépa sárgaságvírusával szemben is ellenálló, és nagyon jó a Phoma-toleranciája is.

cortevarepce

A repce őszi védelme

A Corteva számos egyedi növényvédelmi ajánlattal áll a repcetermesztők rendelkezésére az őszi időszakban. A repce védelme már a csávázással elkezdődik, amihez a három pillérre épülő LumiGEN technológia nyújt átfogó megoldást. Az Integral® Pro biológiai csávázószer a talajból fertőző csírakori betegségek ellen véd, a Lumiposa® rovarölő csávázószer a repce 4 leveles állapotáig biztosítja a korai kártevők elleni védelmet. Hatékony a repcedarázs, a földibolhák és a kis káposztalégy ellen is, így jelentősen megkönnyíti az őszi növényvédelmi munkákat. A Lumibio Kelta biostimulátor hatású csávázószer, amely elősegíti a gyors, erőteljes kelést és a biztonságos áttelelést.

A piacvezető Corteva gyomirtószer-paletta készítményeivel a repce valamennyi jelentős kétszikű gyomnövénye ellen eredményesen védekezhetünk. A már jól ismert, széles spektrumú, három hatóanyagú Runway levélen és talajon keresztüli hatással is rendelkezik, a repce vetésétől 5 leveles fejlettségig kijuttatható. A gyomnövények szik – 2 leveles állapotban a legérzékenyebbek a készítményre. Az áttelelő gyomok mellett a repcével kelő melegigényes fajokat és a mezei aszatot is irtja.

A Belkar gyomirtó szer a pikloram mellett az új Arylex hatóanyagot is tartalmazza. Őszi posztemergens felhasználású készítmény, rendkívül széles hatásspektrummal a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen, beleértve a keresztes virágú fajokat és a melegigényes gyomokat is. Bármilyen repcében használható, a kezelés után utóvetemény-korlátozás nincs. Kijuttatása a repce 6-8 leveles állapotában történjen 0,5 l/ha dózisban. Ha osztott kezelésben használjuk, akkor 0,25 l/ha dózist 2 leveles kortól, majd újabb 0,25 l/ha dózist 6 leveles kortól kell kipermetezni.

cortevabalcar

Gombaölő és regulátoros kezelésre a Corteva ajánlata a Metkon 60. Kimagasló metkonazol-tartalmú, erőteljes növekedésszabályozó hatású készítmény, emellett széles spektrumú, szisztémikus gombaölő szer. Őszi kezelésre a repce 4-8 leveles állapotában, 0,7–0,8 l/ha dózisban javasolt a használata.

Korai védelem a kalászos gabonáknak

A humin- és fulvosavakat, mikroelemeket tartalmazó Ympact® növekedésserkentő csávázószer hármas hatással segíti a növények fejlődését. Serkenti a gyökérfejlődést a korai időszakban és a tavaszi újrainduláskor, fokozza a fotoszintetikus aktivitást, és intenzívebb bokrosodást tesz lehetővé. A kezeléssel segíthetjük az állomány indulását, mérsékelhetjük például a vízhiány, hirtelen hőmérsékletesés káros hatásait. Az Ympact® valamennyi kalászos gabonában használható. A vetőmag kezelésekor 0,7 l/ha dózisban kell hozzáadni az egyébként használatos csávázószerhez.

cortevaympact

A legelterjedtebb egyszikű gabonagyom, a nagy széltippan és a korai fejlődésű, áttelelő fajok ellen az őszi kezelések kézenfekvő megoldást jelentenek. A Bizon az őszi gyomirtás meghatározó készítménye már évek óta. Három hatóanyagával markáns talajon és levélen keresztüli hatást biztosít az őszi–téli kelésű gyomok széles köre ellen, így vetéstől aratásig gyommentes állományt biztosíthat a gabonatermesztő számára. A Bizon őszi búzában, őszi árpában és őszi tritikáléban használható, már a kultúrnövény egyleveles állapotától.

Megújult gombaölőszer-választék kalászosokban

A Corteva népszerű kalászos gombaölő készítményét, a Wirtuoz 52 EC-t idén használhattuk utoljára. A gombaölő szeres védelemben keletkező űrt a cég két új készítménnyel fogja betölteni. A protiokonazolt és a gázosodó proquinazid hatóanyagot tartalmazó Verben®-t elsősorban kalászvédelemre javasolja a Corteva. Az engedélyezés alatt álló Queen® gombaölő szerben Inatreq néven új hatóanyag érkezik a kalászos gabonák védelmére, ami hatásmechanizmusában is eltér a szűkülő hatóanyag-választék többi elemétől. A lombvédelemre javasolt készítmény formulációjában is igazi újdonság lesz.

Engedélyt kapott a Viballa

Az elmúlt évek szükséghelyzeti engedélyei után „normál” felhasználási engedélyt kapott a napraforgó egyedi gyomirtó szere, a Viballa. A parlagfű ellen kiemelkedő hatékonyságú készítmény megbízhatóan irt még olyan problémás fajokat is, mint a szerbtövis, selyemmályva és fehér libatop.

cortevaviballa 

® ™: A Corteva Agriscience és leányvállalatai védjegyei.

Címkék: gombaölő szer, repce, kalászos, gabona, szántóföldi bemutató, Pioneer®, gyomirtó szer, nitrogén, Corteva Agriscience™
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A vadkár-érem több oldala

Az elmúlt időszak egyik nagy port kavaró bejelentése Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ...