TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,89
USD: 363
CHF: 413,39
GBP: 459,78
Hirdetés
Ismeri ön a molnárgörényt?

Ismeri ön a molnárgörényt?

Hírek - 2023.06.01

Ha nem, az sem gond, legalábbis az ELTE kutatóinak. Ők ugyanis, vagyis az ELTE-s doktori (PhD) kutatói szeretnék jobban megismerni a lakosság molnárgörénnyel kapcsolatos ismereteit és a fajhoz való társadalmi hozzáállást.

Hirdetés

Ebben egy kérdőív kitöltésére kérnek mindenkit, aki szeretne tenni a faj védelméért. Rossz válaszok nincsenek, számukra minden információ értékes és hozzájárul a molnárgörény hosszú távú megőrzéséhez.

A molnárgörény az elterjedési területének nagy részén ritka, védett, sok szempontból alig ismert, erősen alulkutatott mezopredátor. A fajnak a jelenleg ismert populációs trendjei alapján az elterjedési területének egy részén (Bulgária, Ausztria, Csehország, Szlovákia) csökken az állománya, egyedül Magyarországon tartják stabilnak.

Az éghajlat és az élőhelyek változása miatt a molnárgörény egyik fő táplálékát adó mezei hörcsög (Cricetus cricetus) egyre inkább terjeszkedik a települések felé, így a jövőben előreláthatóan az emberi települések környékén is felbukkan, az emberekkel és más fajokkal, pl. a közönséges görénnyel (Mustela putorius) való interakció is gyakoribbá válik. A fajt számos tényező veszélyezteti, többek között a közúti elütések és a másodlagos mérgezések.

A kérdőív egyben ismeretterjesztési célokat is szolgál, a kitöltés végén az érdeklődők letölthetnek egy összefoglalófüzetet, amelyben a molnárgörénnyel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények is szerepelnek, például megtudhatjuk, hogy kizárólag éjjel aktív-e a molnárgörény, tud-e hibridizálódni, és hogy hogy segíthetik a természetvédelmi tevékenységek a faj fennmaradását.

A kérdőív itt érhető el: KATTINTSON!

A Magyar Természettudományi Múzeum YouTube-csatornáján a vadkamerák által rögzített videófelvétel rendkívül szórakoztató ízelítőt ad két görénycsalád játékos mindennapjaiból:Címkék: molnárgörény, felmérés, magyarország, elte, populáció, éghajlat, élőhely
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A gázolaj marad, a benzin ismét drágul

Semmi rendkívüli nem történt a nagyvilágban, ennek ellenére szerdán bruttó 4 forinttal drágul a benzin, a gázolaj ára ...