TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Megvan a megoldás, összehozták a napelemeket a növénytermesztéssel!

Megvan a megoldás, összehozták a napelemeket a növénytermesztéssel!

Hírek - 2023.01.20

Olasz és amerikai kutatók szerint olyan napelemeket kell telepíteni a mezőgazdasági területek fölé, amelyek csak a fény egy bizonyos spektrumát engedik át. Ezzel nemcsak a növények járnak jól, de még energiát is lehet termelni.

A mezőgazdaság jövőjében óriási szerephez juthatnak a napelemek. Ha ugyanis a paneleket nem közvetlenül a földre, hanem egy tartószerkezetre szerelik, nem kell a növénytermesztésre használt területet elvenni, a növények pedig nem lesznek kitéve a közvetlen napsütésnek, valamint a jég elől is nagyobb biztonságban lehetnek.

A legfontosabb kérdés az, hogy a napelemek adta árnyékban mennyire tudnak növekedni a növények. A franciák ezen a téren már elkezdtek egy fontos kísérletet, most pedig az olasz és az amerikai kutatók jutottak fontos megállapításra. Az erről szóló tanulmányt az Advancing Earth and Space Science jelentette meg. A szakemberek azt találták, hogy a fény vörös hullámhossza sokkal hatékonyabb a növénytermesztésben, míg a spektrum másik része, a kék hullámhossz a napenergia előállításában hasznosul inkább. Ennek köszönhetően azok a napelemek, amelyek csak a vörös hullámhosszú fényt engedik át, lehetővé tehetik a gazdálkodók számára, hogy nagyobb terméshozamot érjenek el úgy, hogy közben energiát termelnek.

A korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a termőterület fölé helyezett napelemek csökkenthetik a növények vízigényét. A Michigani Technológiai Egyetem kutatói 2015-ben megállapították, hogy az árnyékolás akár 29 százalékkal is csökkentheti a vízfelhasználást. Majdi Abou Najm, a Kaliforniai Egyetem tudósa szerint, ha a fény különböző spektrumait hasznosítjuk, a növények kevesebb vízfelhasználás mellett is ugyanannyi szén-dioxidot köthetnek meg, miközben védelmet kapnak a forróságtól.

A kutatók most olyan fényáteresztő napelemen dolgoznak, ami csak a fény bizonyos spektrumát engedné át a növényekhez. A szakemberek ugyanakkor megjegyezték: növényenként eltérő lehet, hogy a fény mely hullámhossza segíti a növekedést, illetve a jövőben a betakarítás módját is meg kell majd változtatni ahhoz, hogy a fejlesztés működőképes legyen. 
Forrás: HVG.hu, Fotó: Pixabay

Címkék: napelem, spektrum, növények
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges ...

Míg a gazdálkodók új módszereket keresnek a kártevők és kórokozók elleni hatékony védelemre és a környezeti stressz ...