TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Ki lesz idén a Borászok Borásza? Hamarosan kiderül

Ki lesz idén a Borászok Borásza? Hamarosan kiderül

Kertészet - 2023.04.13

Rövidesen kiderül, hogy ebben az évben ki lesz a Borászok Borásza cím birtokosa. Ez az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat.

A díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára. A cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Szavazati joggal az 50 jelölt rendelkezik.

A győztest egyszerű, de kétkörös szavazással választják meg. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott jelöltek közül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt, szintén egy-egy szavazatával. Szavazategyenlőség esetén a legidősebb jelölőtestületi tag szavazata dönt. A cím örökös, amelyet nem lehet újra elnyerni.Mint minden évben, idén is március 3-án zajlott a Borkonferencia, ahol ismertették, kiket tart a szakma jelenleg a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának, kik az idei jelöltek. Április 21-én az 50 legjobb a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül személyesen találkozott, és kóstolta meg egymás borait, majd adta le szavazatát, ami alapján 5 főre szűkült a lista.

Az ötven legjobb magyar borász őket juttatta a döntőbe, közülük kerül ki idén a Borászok Borásza: Bárdos Sarolta, Bott Frigyes, Heimann Zoltán, Ipacs Szabó Zoltán, Liptai Zsolt.

A Borászok Borászai megtették jelöléseiket az úgynevezett civil díjra, a Borászok Barátjára is. Az ötvenek szintén egy-egy szavazatukkal dönthetnek a győztesről. A Borászok Borászát gondozó Vinum Praemium Alapítvány emellett kifejezett célként tűzte ki a jövő biztosítását a fiatal borászok támogatása révén (Jövő Borásza Ösztöndíj), a magyar borkultúra ápolását és az azért tevékenykedő civil teljesítmények díjazását is.

(Fotó: grutka/Pixabay)

Címkék: borász, díj, magyarország, szavazás, jelöltek, kárpát-medence
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A repceméz hatása. Avagy: ezért érdemes fogyasztani!

Elmondhatjuk, hogy a méz nagyon ősi terápiás szer. Már az ókorban is használták sebgyógyításra, lázas betegek ...