TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
4 eper percenként: a szedőrobotok még lassúak, de éjjel-nappal fáradhatatlanul dolgoznak

4 eper percenként: a szedőrobotok még lassúak, de éjjel-nappal fáradhatatlanul dolgoznak

Kertészet - 2023.03.31

A modern szedőrobotok már nemcsak az egészséges, érett gyümölcsök azonosítására képesek, de tucatnyi hibát, betegséget is fel tudnak ismerni. Nem kiváltják az emberi munkaerőt, hanem kiegészítik azt.

A mezőgazdasági robotok egyre több munkafolyamatban képesek kiváltani az emberi munkaerőt, amiből egyébként is egyre több területen mutatkozik égető hiány. Kiválóan alkalmazhatók például a betakarítások során, különösen azóta, hogy a fejlett mesterséges intelligencia (AI) révén már megbízhatóan képesek megkülönböztetni az érett és éretlen terméseket.

Az Ausztrália szomszédságában lévő Tasmania egyik eperültetvényén máris sokat segítenek a robotok a szüretelésben. Nagyjából négy gyümölcs leszedésére képesek percenként, miközben a fejlett kamerarendszer akár 17-féle sérülést is képes azonosítani a termésen. Ezen a farmon 16 betakarító robotot alkalmaznak tavaly nyár óta.

Először hét évvel ezelőtt próbálták ki a brit Dogtooth Technologies cég masináit, és ma már tömegesen alkalmazzák azokat. A lágy gyümölcsök gépi szedése nem teljesen problémamentes, hiszen könnyebben megsérülhetnek. A robotok viszont már arra is képesek, hogy szín, alak és méret szerint válogassanak a gyümölcsök közül.A gazdák meglátása szerint az áfonyában még jobban teljesítenek, hiszen azok a gyümölcsök ellenállóbb, keményebb termést hoznak, kevésbé sérülékenyek. Az ausztrál farmerek az eddigi tapasztalataik alapján úgy vélik, hogy a gyümölcsszedő gépek a következő öt évben robbanásszerűen el fognak terjedni. A munkaerőköltség emelkedése mindenképpen ebbe az irányba mutat, hiszen ma már ez teszi ki a termesztés teljes költségének 60 százalékát. Ha ezt redukálni tudnák, akkor az komoly előrelépést jelentene a gazdaságosabb termelés terén.

A robotok kötött pályán, síneken haladnak a sorok között, és tucatnyi kamerát használnak, hogy minél pontosabban azonosíthassák az epreket. Ha megfelelő színűnek, formájúnak értékelik azokat, akkor a két karjukkal takarítják be. Még súlybecslésre is képesek, ráadásul munka közben folyamatosan adatokat gyűjtenek, képeket készítenek, és ezáltal a gazdák pontos termésbecslést is végezhetnek.

Minden termelő hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a robotok nem az emberi munkaerő kiváltására, hanem annak kiegészítésére szolgálnak. Nagy előnyük, hogy nem fáradnak el, nem betegszenek meg, és éjjel-nappal képesek megbízhatóan dolgozni, akár hétvégén is.Címkék: eper, szedés, betakarítás, robot, ausztrália, tasmania, munkaerő, termésbecslés, lassú
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismertető a támogatási programokhoz – AKG, AÖP – kapcsolódó ...

A különböző támogatási programokban tiltott, valamint az azokban felhasználható növényvédő szer ...