TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Kertészeti ágazattal erősít a Kwizda

Kertészeti ágazattal erősít a Kwizda

Kertészet - 2022.05.26

Új üzletága elindulását jelentette be áprilisban a Kwizda Agro Hungary Kft., amely három évtizedes múlttal rendelkezik a szántóföldi és kertészeti kultúrák területén. A cég új lakossági szegmense elsősorban a hobbikertészek számára kínál komplex megoldásokat a növényvédelemtől a tápanyag-utánpótlásig.

A Kwizda hosszú évek óta kínál termékeket a zöldség- és gyümölcstermesztés számára. Ezek főként a szántóföldi kultúrákhoz kifejlesztett, de kisebb kiszerelésben kapható készítmények voltak, amelyeket eddig főleg üzemi körülmények között alkalmaztak. A cég termékkínálata mostanra több mint 120 termékre nőtt, és úgy döntöttek, önálló vállalati ágazatba szervezve értékesítik a kertészeti növényvédő szerek, a talajjavító szerek és a növényi tápanyag-utánpótlásban használt anyagok komplementer rendszerét. Ennek érdekében a hazai piacon bevezették a Kwizda Gardent. Az új koncepció jegyében most megjelennek a hobbikertészek körében praktikusabban használható csomagolások is.

Nádudvari Éva, a Kwizda Garden üzletág-igazgatója, marketing- és beszerzési vezető arról beszélt, hogy a jelen kihívásai miatt a Kwizdánál a növényvédelem egy új, fenntartható világát formálják. „Ez a mi közös válaszunk egy olyan világ kihívásaira, ahol a növekedés egyre inkább eléri határait, és az új megoldások létfontosságúak az ép és termelékeny életkörnyezethez” – mondta az igazgató, aki azt szeretné, ha a cég a jövőben egyformán partnere lenne a gazdálkodóknak, nagytermelőknek és a hobbikertészeknek.

A Kwizda Gardenen keresztül értékesítik a kertészeti növényvédő szerek, a talajjavító szerek és a növényi tápanyag-utánpótlásban használt anyagok komplementer rendszerét.

Táplálunk és védünk

A Kwizda széles növényvédőszer- és lombtrágya-termékkínálatának köszönhetően mostantól egy sokrétűbb technológia áll a vásárló rendelkezésére. Az agrokemikáliákat forgalmazó vállalatok között a Kwizda Garden az első ugyanis Magyarországon, amely – a komplex termesztéstechnológiát kiszolgálva – nem csupán gyomirtó szereket, gombaölő szereket, rovarölő szereket, hanem lombtrágyákat és növénykondicionálókat, granulált műtrágyákat, biostimulátorokat, azaz szinte minden, a növénytermesztéshez szükséges inputanyagot forgalmaz.

A „Táplálunk és védünk!” jelmondatával a Kwizda hangsúlyozza, hogy a növényvédelem mellett a tápanyag-utánpótláshoz szükséges készítmények forgalmazására is fókuszál, ezáltal komplex megoldásokat nyújt a termelőknek. A Kwizda Garden egyik fontos célja az, hogy termékeivel az egyes növények életciklusaiban jelentkező, összetett kezelési igényeket az egymásra épülő termékekkel elégítsék ki a szőlő-, zöldség-, gyümölcs- vagy dísznövénytermesztés során. Az új vállalati ágazat elsődleges célja, hogy egyre több növénykultúra védelmére, tápanyag-utánpótlási technológiájára vonatkozóan kínáljon egymást is szolgáló, kompatibilis megoldásokat. Ilyen, teljes körű technológiai megoldást nyújtanak például a szőlőtermesztésben, ahol a saját lombtrágyáik, tápoldataik és növényvédő szereik felhasználásával lehet jobb minőségű termést és magasabb hozamot elérni. Mivel lombtrágyáik, növénykondicionálóik jól keverhetőek a legtöbb növényvédő szerrel, így csökkenthető a permetezések száma.

Szaktanácsadói hálózat az átfogó tájékoztatásért

A Kwizda Garden egy szaktanácsadói szolgálatot is létrehozott a termelők megfelelő informálására. E csoport munkájától azt várják, hogy segítse a növényvédő szerek, lombtrágyák hatékony felhasználásának ismertetését, erősítse a bizalmat a cég kínálata iránt, és – formálva a magyar fogyasztók szemléletét – érdeklődést teremtsen a hagyományostól eltérő növényápolási gyakorlatok iránt.

A Green Deal hatásai

Az Európai Zöld Megállapodásban lefektetett célok elérése érdekében az EU sorra tiltja meg a zöldség- és gyümölcstermesztésben használt kémiai növényvédőszer-hatóanyagok gyártását és forgalmazását. Ez egyértelműen a biológiai hatóanyagok, élő szervezetek nagyobb arányú használatát fogja eredményezni. A Kwizda NEW TECH kutató-fejlesztő cég folyamatosan keresi az alternatív hatóanyagokat, illetve olyan módszereket kísérletez ki, amelyek nem a molekulákra, hanem az élő szervezetek kölcsönhatásaira épülnek. Az intézet célja olyan biológiai alapú megoldást nyújtó termékek fejlesztése, amelyekkel egészségesebb, szermaradékmentes élelmiszereket lehet előállítani. Ilyen kutatások Magyarországon is folynak, kifejezetten a helyi környezeti adottságok alapján. Ezen kutatások eredményeként a Kwizda Garden már több mint 20 biológiai terméket tud a termelők rendelkezésére bocsátani.

A Kwizda Garden innovációi

kwizda2

A cég fejlesztései között igen figyelemreméltó a „gombaevő gomba eljárás”, amelyben a Trichoderma asperellum gombát vetik be, többek között a veszélyes fuzáriumfajok ellen. A Trifender Pro és a T34 nagy csíraszámban tartalmaznak hatékony törzseket. A rovarpatogén gombákban találtak hatékony segítőtársra a rovarkártevők ellen (Artis Pro), a BactoVitalban meglévő más baktériumtörzsek pedig a talajban felhalmozódott aromás vegyületeket bontják. Ezek a szerek a kertészeti kultúrákban vízoldékony granulátumok, illetve a vetéssel egy menetben a mag mellé juttatható formákban állnak rendelkezésre.

A Kwizda Garden palettájáról sem hiányozhatnak a növényi biostimulátorok, vagyis az olyan hatóanyagokat és/vagy mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, melyek közvetlenül aktiválják és javítják a gyökérzet működését, valamint a növény anyagcsere-folyamatait a jobb termésminőség és a magasabb termésmennyiség érdekében. Használatukkal bizonyos mértékig ellensúlyozható a klímaváltozás mezőgazdasági termelésre gyakorolt káros hatása.

A fokozódó műtrágyahiány felértékeli a Kwizda lombtrágyáit

Oroszország a világ egyik meghatározó műtrágyaalapanyag-kitermelője és -előállítója. A már eddig is mutatkozó ellátási problémák a háború miatt a továbbiakban fokozódhatnak. A megfelelő mennyiségek elérése érdekében viszont a professzionális kertészetekben a tápanyag-utánpótlást mindenképpen biztosítani kell. Ha a hagyományos műtrágya kijuttatásra csak korlátozottan lesz lehetőség, felértékelődnek a növény levelén keresztül felszívódó szerek, a lombtrágyák. Mivel a szuszpenziós lombtrágyák használatával kiegészített növénytermesztést a Kwizda honosította meg Magyarországon – a Wuxal család termékeit szinte minden termelő ismeri –, jelentős előnnyé válik az a tudás és szortiment, amellyel a vállalat rendelkezik ezen a téren.

Az ellátási problémák miatt felértékelődnek a növény levelén keresztül felszívódó szerek, amelyekből a Kwizdának nagy tapasztalata van.

Az ismert politikai és gazdasági okok miatt az alapanyag- és inputanyag-hiány megjelenik a hazai gyümölcstermesztésben is. Mészáros Béla, a Kwizda gyümölcs-szaktanácsadója a sajtótájékoztatón ismertette azt a növényfejlődés biológiájához illesztett biostimulátor- és lombtrágyaprogramot, amely e probléma megoldásában segítség lehet.

Neiner János szőlő-szaktanácsadó arra hívta fel a figyelmet, hogy a Green Deal hatására a szőlészetekben nagyobb szerepet kap a biológiai védelem a peronoszpóra és szőlőmolyok elleni küzdelemben. A biológiai hatóanyagok hasznosak lehetnek a klímaváltozás elleni küzdelem során is, például a bőrszövet erősítésében, a napégés ellen és a stresszkezelésben.

A klímaváltozás a zöldségtermesztésben is új kihívások elé állítja a termelőket. Nő a talajlakó gomba- és rovarkárosítók száma – erről Varga László zöldsé-szaktanácsadó adott rövid ismertetőt a Kwizda Garden bemutatkozó sajtóeseményén. A zöldségtermesztés során is egyre többször van szükség a biostimulálásra, nő a lombtrágyázás jelentősége, a szerkivonások miatt pedig nő a biológiai hatóanyagok szerepe.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: kertészet, Kwizda Agro, Kwizda Garden
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szerelemvirág (Agapanthus) - Ültess ilyen virágot, és ...

A szerelemvirág, vagy más néven agapanthus, lenyűgöző növény, mely a kerteket pompával és eleganciával tölti meg ...