TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Lendületben a szentesi zöldségtermesztés

Lendületben a szentesi zöldségtermesztés

Kertészet - 2023.05.12

A közelmúltban átadott új logisztikai központnak köszönhetően új távlatok nyíltak a szentesi zöldségkertészek, valamint a munkájukat összefogó DélKerTÉSZ számára.

A zöldségvásárlók számára minden bizonnyal ismerősen hangzik a szentesi zöldség neve, amely mára mintegy fogalommá vált. Szentes, ez a dél-alföldi kisváros és annak vonzáskörzete évtizedek óta tekinthető a hazai hajtatott zöldségtermesztés központjának.

A térség kedvező földtani adottságai elősegítik a geotermikus energia felhasználását, a fűtött hajtatóberendezések telepítését, azonban ezen kívül még napjainkban is nagy felületen zajlik a körzetben „hideghajtatás”, amely sok környékbeli család és vállalkozás számára teremt megélhetést. A legnagyobb volumenben termesztett zöldségnövények a paprikafélék, a paradicsom, valamint a kígyóuborka.

Lendületben a szentesi zöldségtermesztés

A térség zöldségtermesztőinek összefogásával alakult meg 2002-ben a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ), amely közel ötszáz tagjának, az éves szinten forgalmazott mintegy 25 ezer tonna árunak és 18 milliárd forintos árbevételének köszönhetően mára az ország legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezetévé vált. Termékei több nagy hazai bolthálózat polcain is megtalálhatók, de jelentős volumenben szállít európai exportpiacokra is.

A Szövetkezet tevékenységének bővülése, a megtermelt zöldségek iránti mind nagyobb kereslet miatt azonban a meglévő logisztikai kapacitások már szűkösnek bizonyultak, így szükség volt azok fejlesztésére, bővítésére. Ennek köszönhetően jött létre az az új logisztikai központ, amelynek átadására április végén került sor.

A Szövetkezet logisztikai képességeit a mintegy 3 milliárd forintból két év alatt felépülő komplex szolgáltatást nyújtó csarnok jelentősen javítja. Alapterülete meghaladja a 10 000 négyzetmétert, amelyben hűtőtárolók, előkészítő-és csomagolócsarnok, valamint göngyölegtároló és csomagolóanyag-raktár kap helyet.

Lendületben a szentesi zöldségtermesztés

A beruházásnak köszönhetően jelentősen nő a hűtőkapacitás, amely immár lehetővé teszi közel 3 ezer tonnányi termék egyidejű tárolását is. A 1325 négyzetméter alapterületű csomagolócsarnok lehetőséget teremt arra, hogy a beruházás következő elemeként olyan gépsorok és rendszerek kerüljenek telepítésre, amellyel automatizálhatóvá válik az áru válogatása és csomagolása. A beruházás révén jelentősen megnőtt a ki- és betárolási kapacitás is, amelyet egy 16 rakodórámpával rendelkező előkészítő csarnok segít.

A beruházás ünnepélyes átadásakor Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke elmondta, az új logisztikai csarnoképület lehetőséget teremt vásárlóikat hatékonyabb kiszolgálására, amely segítségével fokozni tudják termelőik versenyképességét. A beruházás segítségével, a logisztikai folyamatok modernizálásával és gyorsításával biztosítani tudják a tagjaik által megtermelt zöldségfélék megfelelő, növekvő volumenű kereskedelmét.

Lendületben a szentesi zöldségtermesztés

A logisztikai központ avatásán Farkas Sándor, agrárminiszter-helyettes méltatta azt a termelői összefogást, amelynek köszönhetően a DélKerTÉSZ működése mára sikertörténetté vált. Kiemelte, az agrárkormányzat nagyon sokat tett azért, hogy ösztönözze a mezőgazdasági szereplőket az összefogásra, valamint azért, hogy e törekvéseiket támogassa.

A most megvalósult, valamint a jövőben végrehajtandó fejlesztésekkel lehetővé válik, hogy a DélKerTÉSZ még több ellenőrzött körülmények között előállított, az élelmiszer-biztonsági elvárásoknak maximálisan megfelelő zöldségekkel láthassa el a hazai boltokat és fogyasztókat. Tovább öregbítve ezzel a szentesi zöldségtermesztés jó hírnevét!

AgrárUnió

Címkék: logisztika, központ, avató, szentes, zöldség, délkertész, hajtatás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajból támadó új kórokozók

A talaj fizikai, kémiai és biológiai közeg, növényvédelmi szempontból különös fontosságú. A talaj a legtöbb ...