TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Ítéletidő jöhet szerdán Magyarországon, intenzív csapadék, jégeső, villámárvizek is lehetnek

Ítéletidő jöhet szerdán Magyarországon, intenzív csapadék, jégeső, villámárvizek is lehetnek

Időjárás - 2023.05.16

Rég jósolt ennyi rosszat a meteorológia Magyarországra, szerdán ugyanis kiadós, heves esők, jégesők, sőt akár villámárvizek is előfordulhatnak. Szombaton pedig beköszönt a nyár.

Kedd estétől a zárt felhőzet egyre nagyobb területen válhat szakadozottabbá, vékonyabbá. Az éjszaka második felétől csökken a csapadékhajlam, hajnalban, reggel inkább már csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. A légmozgás a Dunától keletre mérséklődik, viszont a Dunántúlon egyre nagyobb területen feltámad az északnyugatira forduló szél, hajnalban a Kisalföldön, valamint az Alpokalján már viharos erejű széllökések is lehetnek – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul.

Szerda reggeltől a nyugati tájakon tartósan zárt maradhat a felhőtakaró, míg máshol napközben erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Többfelé, főként a Dunától keletre alakulhatnak ki felhőszakadással is kísért záporok, zivatarok. Az északnyugati szelet a Dunántúlon egyre nagyobb területen kísérik erős, az Észak-Dunántúlon viharos széllökések. Estétől már Borsodban, valamint a Zemplén térségében is megerősödhet az északi szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan borult Nyugat-Dunántúlon csupán 11, 15, másutt általában 20 és 25 fok között alakul.

Figyelmeztető előrejelzést is kiadott az OMSZ Magyarország területére szerda éjfélig. Kedden a több hullámban érkező csapadékból kiváltképp az Észak-Dunántúlon gyűlhet össze 20 mm feletti mennyiség.

Kedden délután eleinte a déli és középső tájakon, később északon, északnyugaton is egyre nagyobb területen fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket főleg intenzív csapadék kísérhet (>20–30 mm, lokálisan ennél több is lezúdulhat), emellett jégeső (1-2 cm), és néhol viharos szél (>60 km/h) is lehet.

Szerdán főként a keleti térségben kialakuló konvergencia mentén várhatók nagyobb számban zivatarok, melyek akár villámárvizeket is okozhatnak elsősorban a Mátra- és Bükkalja térségében. Heves zivatarok mindkét nap előfordulhatnak erősen viharos szél és nagyobb méretű jég kíséretében.(Fotó: Jan Vasek/Pixabay)

Címkék: időjárás, előrejelzés, magyarország, május 17, szerda, eső, jégeső, villámárvíz, figyelmeztetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fertőzésveszély napraforgóban és szójában

A hosszan tartó aszályos időszakok kedveznek a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és ...