TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Hűség a vásárlóhoz – Kröger agroliner teknős billencs pótkocsik Rádóckölkeden

Hűség a vásárlóhoz – Kröger agroliner teknős billencs pótkocsik Rádóckölkeden

Gépesítés - 2023.04.15

Szinte mindegyik cég állítja magáról, hogy ügyfélközpontú, de a Kröger másoknál több tényt sorakoztat fel ennek igazolására: valamennyi pótkocsija egyedi specifikáció alapján készül, pontosan a helyi igényekre szabva, kiváló minőségben és nagyvonalúan kezelve szavatossági kérdéseket – ezt tapasztalja az Agrorádóc Kft. is.

Tipp-topp telephelyre toppanok be a varázslatos vasi tájon, egyből érzékelhető, hogy tökéletességre törekvő gazdája szívét-lelkét beleadja vállalkozásába. Megismerve Alexander Ochsenreithert kiderül, hogy nem tévesztett meg az első benyomás. A Németország nyugati részében született, okleveles agrármérnöki képzettségű szakember a mezőgazdaság szerelmese, hivatásának tekinti a földművelést. Odakint volt sikeres vállalkozása, de amikor különváltak társától, 2001-ben új helyet keresett és talált hazánkban, amely már az övé is, hiszen itt kötötte második házasságát a szintén okleveles agrármérnök és közgazdász Tímeával, akivel közösen vezetik vállalkozásukat.

A megbízhatóság

Hűség a vásárlóhoz – Kröger agroliner teknős billencs pótkocsik RádóckölkedenAlexander Ochsenreither
 

Cégük, az Agrorádóc Kft. Rádóckölked központtal termeszt 1200 hektáron búzát, kukoricát, szóját, repcét, kötött, tömörödöttségre érzékeny talajon, amelyet következetes agrotechnológiával védenek a taposási károktól. Kedvező körülmény, hogy tábláik közel vannak egymáshoz, legfeljebb öt kilométert kell vonulni, abból is keveset közúton. A vállalkozás mindössze négy gépkezelő alkalmazottal dolgozik, de a tulajdonosok is szívesen ülnek gépre, ha megköveteli a helyzet.


 

A minőségre esett a választás

Ezzel megérkeztünk a riport tulajdonképpeni fő témájához, a teknős, billencs pótkocsikhoz. Feladatuk betakarításkor beszállítani a kombájnoktól a telephelyre a terményt, ahol saját berendezéssel tisztítják, szárítják. Júniustól október végéig tart a szezonjuk, 8000 tonnát kell megmozgatni. Abszolút megbízható járművekre van szükség, üzemzavar szóba se jöhet, mert veszélyeztethetné az aratást. Ochsenreither úr már korábban is ismerte, becsülte a Németországban mezőgazdasági (agroliner) és építőipari (terraliner) pótkocsikat gyártó Kröger céget – „magas standard szerint dolgozunk, de nem standard járműveket állítunk elő”. A cégalapító Hans Kröger kovácsmester hatvan éve kezdett mezőgazdasági pótkocsikat építeni, azóta jelentősen felfutott a Bréma környékén honos cég: három üzemben dolgozik 350 alkalmazottja, évente ezer járművet szállít ki ügyfeleinek.

Hűség a vásárlóhoz – Kröger agroliner teknős billencs pótkocsik Rádóckölkeden

Hagyományos hátrafelé billentés

Amikor elérkezett az idő az Agrorádóc Kft. addigi pótkocsiparkjának lecserélésére, Alexander körültekintő, szinte minden márkára kiterjedő tájékozódás után a hannoveri Agritechnica szakkiállításon testközelből szerezhetett információt az északnémet gyártó termékeiről. Standján találkozott a tulajdonos Peter Krögerrel és a kelet-európai területi igazgatóval, Fazekas Sándorral is. Hosszas tárgyalás, egyeztetés vette kezdetét, mert az aggályosan precíz gazda minden részletet átbeszélt a mérnökökkel. Ők azzal érveltek, hogy ne parabolarugót vagy országúti kamionokra kifejlesztett légrugót válasszon, amilyet bárhol kaphat, hanem hidraulikus rugózást, mert az sokkal tartósabban bírja a nagy terhelést és a hepehupás földutakat. Egyforma szinten képzett szakértők többmenetes eszmecseréje után dőlt el: legyen olyan! A talajtaposási kárt pedig 710/50R26.5-ös méretű gumiabroncsok csökkentsék.

Hűség a vásárlóhoz – Kröger agroliner teknős billencs pótkocsik Rádóckölkeden

Az Agrorádóc Kft.-hez került pótkocsi oldalra is tud billenteni, megkönnyítve a kezelők munkáját

Júniustól október végéig tart a szezon, 8000 tonnát kell megmozgatni. Abszolút megbízható járművekre van szükség, üzemzavar szóba se jöhet.

Egyedi igényekre szabott megoldások

Az agroliner MUK 402 típusra esett a választás. Hasznos raktérkapacitása 50 köbméter, 34 tonna, közúton megengedett legnagyobb össztömeggel, ebből a rakomány 24 800 kilogramm lehet. Tridem futóművének első és hátsó tengelye, a megrendelő kérésére, kényszerkormányzott, az első felemelhető – még rakottan is. A teknős billencs pótkocsik általában csak hátrafelé billentenek, de ezek két oldalra is: a menetirány szerinti bal oldalfalán két lengőajtó van, amelyet hidraulikus működtetésű központi zár nyit. Egy jellemző apróság: az aprómagvak kiszóródását megakadályozó gumitömítésre ötéves garanciát vállal a Kröger, a pótkocsikra pedig két év teljes körű garanciát.

Hűség a vásárlóhoz – Kröger agroliner teknős billencs pótkocsik Rádóckölkeden

A pótkocsi saját hidraulika-rendszere

Két járművet rendelt az Agrorádóc Kft. 2019 decemberében, és a következő évi aratásra érkeztek meg. Alaposan megszemléltem őket, alájuk is bújtam, szembeötlő a gyártás jó minősége, a németesen alapos munka. Nagyon beváltak, távvezérlőjükkel könnyen kezelhetők kiszállás nélkül, a traktor fülkéjéből. Mivel általában a traktorok saját hidraulika-rendszere nem képes ekkora méretű teknő billentésére, a pótkocsik saját, önálló, kardánról működtetett fedélzeti hidraulikát kaptak, 120 literes olajtartállyal és 130 liter/perc (1000/perc kardánfordulatszámnál) szivattyúval. A pótkocsikon mérleg nincs, de a hidraulikus rugózás nyomásmérő órájának állásából lehet következtetni a terhelésre, néhányszor felállva a hídmérlegre kialakul a tapasztalat, hogy ne fusson bele bírságba a jármű-kombináció.

Hűség a vásárlóhoz – Kröger agroliner teknős billencs pótkocsik Rádóckölkeden

A billentés távvezérlővel irányítható

Az aprómagvak kiszóródását megakadályozó gumitömítésre ötéves garanciát vállal a Kröger, a pótkocsikra pedig két év teljes körű garanciát.

A Krögernek az ügyfél az első

És végül, de nem utolsósorban a Kröger agroliner szavatossága: az egyik pótkocsi támasztólábtartójánál probléma jelentkezett, de a gyár azonnal küldött javítóbrigádot Németországból, a bejelentést követő második napon megjelentek, tökéletesen rendbe hoztak mindent, a festést is beleértve, és, noha lejárt a garanciaidő, nem számláztak ki semmit. Jókora összeget vállaltak magukra. Éppen az ilyen esetek mondanak el sokkal többet bármilyen reklámnál egy cég hozzáállásáról a vevőjéhez.

A „csak a legjobbal megelégedő” Alexander Ochsenreither örül, hogy hagyta magát rábeszélni a hidraulikus rugózású futóműre, és bizakodva tekint a jövőbe, tudja, hogy a Kröger agroliner pótkocsik hosszú ideg szolgálnak majd megbízhatóan.  


Szerző: Karlovitz Kristóf

Címkék: kröger, agroliner, teknős, billencs, pótkocsi
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Sok az idős és kevés a nő jelenleg a hazai agráriumban

A mezőgazdasági irányítók harmada már 65 éves vagy idősebb, valamint 10-ből mindössze 3 nő. A korosztály öregedő, a ...