TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Erre kell figyelni, ha hosszú életű betakarító-adaptert szeretne – az Optigép megmutatja

Erre kell figyelni, ha hosszú életű betakarító-adaptert szeretne – az Optigép megmutatja

Gépesítés - 2023.03.14

A betakarító-adapterek kulcsfontosságúak a mezőgazdaságban, hiszen viszonylag rövid ideig van rájuk szükség, akkor viszont hibátlanul kell működniük. Az Optigép összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

A békési Optigép Kft. 1993-ban alakult, vagyis idén ünnepli a 30. évfordulóját. Az eltelt időszak alatt nemcsak a magyar gazdák elismerését vívta ki, de a termékeit szerte a világon vásárolják az Egyesült Államoktól Kazahsztánig.

A mintegy másfélszáz embert foglalkoztató vállalat elsősorban a napraforgó (illetve cirok) és kukorica betakarításához fejleszt és gyárt adaptereket, amivel az európai piacon is meghatározó részesedéssel bír.

A vállalat nemrég 634,25 millió forint összköltségű kapacitásbővítő fejlesztést hajtott végre, ehhez 261,15 millió forint európai uniós támogatást nyertek el a Széchenyi 2020 programban. Beszereztek két hegesztő robotot, 50 kilowattos napelemrendszert telepítettek, valamint kibővítették az összeszerelő műhelyüket egy 274 négyzetméteres fedett színnel, és felépítettek egy 1000 négyzetméteres irodaházat, de vásároltak egy új informatikai és marketing rendszert is. A fejlesztéstől a gyártókapacitás mintegy 10 százalékos bővülését várják, jelenleg évi 400–500 darab adaptert gyártanak.Nagy gondot fordítanak a megbízható alkatrészellátásra és a szervizelésre, hiszen olyan kulcsfontosságú gépekről van szó, amelyek, ha elromlanak, megakaszthatják az egész betakarítási folyamatot, ez pedig az egyre szűkülő betakarítási ablakok miatt óriási károkat okozhat.

Az Optigép a közelmúltban tett ki egy hasznos videót a YouTube-ra, amelyben a legfontosabb karbantartási és szervizelési feladatokat gyűjtötte össze. Egy PSM–876 CS, vagyis csukható változatú, 8 soros napraforgó-betakarító adapteren mutatták be a legfontosabb teendőket, amely gép egyébként hidraulikus zúzóegységgel van felszerelve, mert így nagyobb szintkülönbséget tud áthidalni.

Mire is kell ügyelni egy ilyen vágóasztal esetében? Elsősorban a hajtóműláncok zsírzására, illetve annak a duplex láncnak a rendszeres kenésére, amely a vágószerkezetet és a behordócsigát hajtó belső hajtóművön helyezkedik el.A zúzóhajtómű külön olajrendszeres (vagyis nem a kombájn hidraulikaolaját használja), a zúzótálcát pedig hidraulika-munkahenger mozgatja, amelynek magassága a kombájnfülkéből állítható be. A zúzótálca mechanizmusának jól látható zsírzógombjai vannak, azokon keresztül kell kenni őket.

A zúzótálcán lévő hidromotorok mindegyike két-két zúzókéstengelyt hajt, a belsejében pedig bordásszíj van, két spanológörgő által hajtva, itt a feszességet állíthatjuk szükség szerint. A hidromotor egyébként nem igényel karbantartást, a rajta lévő biztonsági szelep túlterhelés esetén visszaengedi az olajat, vagyis a szerkezet nem sérülhet meg.

A hajtást körmöskapcsoló viszi át az adapteren, a szivattyúk áthajtását is, ezeket is folyamatosan ellenőrizni kell tehát, hogy mindig könnyen mozogjanak. További részletek a videóban:Címkék: optigép, betakarítás, adapter, napraforgó, cirok, kukorica, szerviz, karbantartás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fontos változás: az eGN-ben kell teljesíteni a nitrát ...

A nitrát adatszolgáltatást az idei évtől az ÁNYK nyomtatványkitöltő program helyett az elektronikus gazdálkodási ...