TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
MachineryGuide automata kormányzás

MachineryGuide automata kormányzás

Gépesítés - 2021.03.10

A robotkormányzási rendszerek használata minden gazdaság számára számos előnnyel bír, függetlenül a gazdaság méretétől.
Ezen rendszerek pontosságának kö­­szönhetően lényegesen kisebb ráhagyásokat kell hagyni egy-egy sor megművelésekor.

Azaz növelhető a területteljesítmény, a sorok több kilométer hosszan is egyenesek maradnak, akkor is, ha a sor kezdetekor a domborzati viszonyok miatt még nem lehet látni a tábla végét. Továbbá magasabb sebességgel is pontosabb munkát lehet velük végezni, mint kézi kormányzással, és természetesen ez a pontosság többórányi munkavégzés után sem csökken.

Ezen rendszerek vitathatatlan előnyei miatt a MachineryGuide 2019. év elején saját automata kormányzási rendszer fejlesztésébe kezdett. A termékfejlesztés fő szempontja többek között egy olyan korszerű technológiát használó termék előállítása volt, amely kisgazdaságok számára is megfizethető lehetőséget biztosít 
a modernizálásra.

A termék két év után túl van a fejlesztési és traktoros tesztelési fázison, és 2021 márciusától érhető el kereskedelmi forgalomban. Ez az első hazai automata kormányzási rendszer.

KORMANY7

A robotkormányzás négy fő részből épül fel:

1. 
Sorvezető szoftver és kijelző, amely teljesen hasonló a már jelenleg is elérhető MachineryGuide termékhez. Természetesen kiegészült számos új kormányzási funkcióval.

2. 
RTK GNSS vevőegység és antenna. Az egység a GPS, GLONASS, BEIDOU és GALIELO műholdrendszerek jeleivel dolgozik, duál frekvencián. A készülék 2,5 cm-es sorcsatlako­zási és visszatérési pontossággal dolgozik (RTK korrekciós jel vétele esetén). A korrekciós jel a MachineryGuide saját RTK-bázisállomás-hálózatára csatlakozva érhető el, amelynek havidíja 3000 Ft. Az egység dőléskompenzációs szenzorral van felszerelve, amely a traktor dőléséből, billenéséből eredő pontatlanságokat korrigálja.

3. 
Kormánymozgató mechanika. A készülék lényegében egy bontható fogaskoszorúból és egy motorból áll, amely a meglévő kormánykerék alá szerelhető fel a kormány megbontása nélkül. 
A motor kellően nagy nyomatékkal rendelkezik, így bármilyen traktor kormányának mozgatására alkalmas.

4. 
Kerékszögszenzor. A szenzor a kormányzott tengely kerékelfordulását méri nagy precizitással.

A komplett rendszer ára nettó 1,5 millió forint, és tartalmazza a fent említett összes rendszerelemet és minden kiegészítőt. A funkciókat tekintve az ár magában foglalja az egyenes és görbe útvonalon, valamint a forgó útvonalakon való vezetést. Ez a funkcionalitás a későbbiekben a hardver változtatása nélkül, feloldókulcs segítségével bővíthető automatikus táblavégi fordulási lehetőséggel.

Az automatika centiméteres pontossággal vezeti végig a traktort a sorvezető által kiszámított útvonalakon, mindezt széles sebességtartományban, egészen 20 km/h-ig.

A kormánymozgatás kézzel bármikor megszakítható, a kormánykerék megfogását a rendszer érzékeli és automatikusan leáll. Újraindítani a kijelzőre kattintva lehet, vagy opcionálisan megvásárolható külső kapcsolóval.
Az automatika külön kapcsolóval áramtalanítható, így vonulás esetén biztosított, hogy semmilyen körülmények között ne lehessen elindítani.

A rendszer bel- és külföldön egyaránt nagy érdeklődésnek örvend. 
A fejlesztő cég bízik abban, hogy ez az új, költséghatékony megoldás sok kis- és közepes méretű gazdaság számára nagy előrelépést fog jelenteni 
a modernizáció és a precíziós gazdál­kodás alkalmazása terén. És talán mind­­azon gazdaságok számára is egy­­­­szerűbbé teszi a mindennapi munkát, amelyek jelenleg munkaerőhiánnyal küzdenek.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: automata kormányzás, MachineryGuide, robotkormányzás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Előtérben a hazai vetőmagszektor védelme, fejlesztése – Van ok ...

A világ folyamatos változásban van. Nem kell igazán messzire tekintenünk, hogy lássuk, egyik oldalról a gazdasági ...