TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Megszületett a spárgatermesztők megváltója

Megszületett a spárgatermesztők megváltója

Betakarítás gépei - 2020.07.06

Önműködő spárgaszedő robotot fejlesztett ki egy holland cég. A gép még a bakhátak belsejében érzékeli a sípokat, és képes akár éjszaka is dolgozni, 25 ember munkáját kiváltva.

A spárgatermesztők adták le idén az első vészjelzéseket, amikor a koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében alig találtak idénymunkást a betakarításhoz. Ezen a gondon segíthet a jövőben a holland Cerescon új fejlesztése, a Sparter névre keresztelt monumentális betakarító robot. A spárga a legelső tavaszi növényeink közé tartozik, amelynek április első felében kezdődő szedése nem egyszerű feladat, hiszen csak Magyarországon 4500 felkészült és gyakorlott idénymunkást igényelne minden esztendőben.

A Cerescon gépe a fehér (más néven: halványított, halványító) spárga betakarítására alkalmas, amely hazánkban is elterjedt, bár a bakhátakban nevelt, fóliával takart növényeket elsősorban Németországba és Svájcba exportáljuk. Kézi szedésnél az a cél, hogy a földtöltések tetejét elérő, mintegy 20–22 cm-es sípokat tőből kitörjék, de utána a megbontott bakhátakat is vissza kell igazítani. Az egy soron haladó Sparter robot ennél tovább megy, hiszen már a földben megbújó sípokat is képes érzékelni, ezáltal azok valóban halványak maradhatnak, nem éri őket napfény a szedésig. A gyártó szerint a gép alkalmazásával a betakarítási költségek akár 50 százalékkal csökkenthetők, már csak azért is, mert a földalatti detektálásnak köszönhetően elég háromnaponta elvégezni a szedést. Az érzékelők működéséhez nincs szükség fényre, így a gép akár éjszaka is dolgozhat.

sparga 2

A robothoz csupán egy kezelő szükséges, aki a platformra feljutó spárgákat ládákba helyezi. Egyébként a gép önműködően hajtja félre a fóliát, detektálja és szedi ki a sípokat, rendezi vissza a bakhátat, majd teszi helyére újra a fóliát. A teljes folyamat során kíméletesen bánik a terméssel, még óvatosan a rátapadt földtől is megtisztítja. A táblavégi fordulókat bő két perc alatt hajtja végre, a közúti vonuláshoz pedig 3 méter szélességűre csukható össze. A Cerescon úgy véli, egyetlen robot akár 25 humán munkaerő kiváltására alkalmas, az óránkénti területteljesítménye 0,3 hektár. A holland cég évi 150 masina legyártását tervezi (később lesz belőle 2 és 3 soros változat is), és egy-egy gép a csúcsszezonban 30 hektár rendszeres betakarítására alkalmas.

 

Címkék: betakarítás, növénytermesztés, zöldség, kertészet, robot, spárga 
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hírek, információk a szántóföldről - Védekezési lehetőségek a ...

A naptárt és az időjárást látva lassan valóban kijelenthetjük, hogy lezárult az idei év növényvédelmi szezonja. ...