A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Mobil biogázkutató egység Vépen – A FIBAG Biogas élen a megújulóenergia-kutatásban

Alternatív energiák - 2015.08.14

Vészesen fogynak a Föld fosszilis energiatartalékai, ezért egyre nagyobb figyelmet kapnak a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó fejlesztések. A vépi székhelyű FIBAG Biogas Kft. a biogáz-előállítás folyamatának optimalizálására több mint 500 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból mobil biogázkutató egységet hozott létre.

Mobil biogázkutató egység Vépen – A FIBAG Biogas élen a megújulóenergia-kutatásbanA projektzáró rendezvényen DI Dr. Mario J. Müller ügyvezető igazgató ismertette a kutatóegység tevékenységét. Míg a földgáz és a kőolaj, vagyis a nem megújuló energiahordozók egyre szűkösebben állnak rendelkezésre, addig a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban nagy mennyiségben keletkeznek olyan nem veszélyes hulladékok, amelyekből energia nyerhető. A búzaszalma, kukorica-, napraforgó-, repceszár, élelmiszeripari melléktermék, burgonyahéj, tej-, cukor-, sör-, szesz-, etanolgyártási melléktermékek, különböző trágyák, széna, napraforgóolaj-gyártási melléktermék (olajpogácsa, extrahált napraforgódara) mind megfelelő alapanyagok biogáz előállítására.

A FIBAG BIOGAS Kft.
nagy teljesítményű biogáz-berendezésének előnyei:
• 
Rövid fermentálási idő, kis helyen.
• 
Több alapanyagú rendszer: függetlenség az alapanyag árváltozásaitól.
• 
Hulladékból vagy melléktermékekből nyerhetünk energiát.
• 
Állandó magas minőségű biogázt biztosít.
• 
Csekély emisszió: nem kellenek speciális mezőgazdasági területek a biogáz-berendezéshez. Az energia kinyerése szerves hulladékokból történik, amelyek elrothadnának és nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsátanának ki, ha nem használnánk fel vagy hasznosítanánk őket.
• 
A biogázgyártás fermentálás utáni melléktermékét trágyaként fel lehet használni.


Ennek ellenére a hagyományos biogáz-berendezések csak speciális növényi alapanyagokkal dolgoznak, például kukoricasilóval vagy állati trágyával, és csak korlátozottan vagy egyáltalán nem alkalmazhatók szerves hulladékok (szalma, állati ürülék) hasznosítására. A FIBAG Biogas viszont nem hagyományos biogáz-berendezéseket használ, így az alapanyagok jóval szélesebb skáláját képes hasznosítani.
Általános probléma az is, hogy a hazai biogázüzemek energiamérlege negatív, a kinyert energia mennyisége kicsi. Ezért is fontos a 2009-ben alapított FIBAG Biogas innovációja. A cég kutatóközpontjában a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében mobil félüzemi berendezés létesült az alapanyag- (szubsztrátum-)előkezelés és -előkészítés kutatására és hatékonyabb feltárására, ami végső soron a meglévő üzemek biogázhozamainak növekedését eredményezheti.
Az előkezelés során a szubsztrátum magas hőmérsékleten és nyomáson tartásával, majd a nyomás hirtelen lecsökkentésével tárják fel az alapanyagot. A kifejlesztett eszközök segítségével a kutatócég megállapítja az optimális feltárási feltételeket, és ennek alapján a biogázüzemeknek javaslatokat tesznek a szubsztrátum előkezelésére. A fejlesztéssel a biogáz-előállítás hatékonysága 15–18%-kal növelhető. A cég kutatóközpontjában meg tudják állapítani az adott biomassza metán-potenciálját, vagyis nagy bizonyossággal előre megmondható, hogy mennyi biogáz nyerhető ki, illetve érdemes-e azt biogáz előállítására felhasználni.

Biogáz:
szerves anyagok mikroorganizmusok által, anaerob körülmények között történő lebontása során képződő gázkeverék. 45–70%-a metán; 30–55%-a szén-dioxid; emellett nitrogén, hidrogén, kénhidrogén, víz és ammónia található benne.

A technológia kifejlesztésekor arra is figyeltek, hogy megszüntessék a folyamat során keletkező szaghatásokat, amelyet éppen az alapanyagok, szennyvíziszapok magas hőmérsékleten való kezelése által képesek elérni.
A kutatási egység nagy előnye a mobilitás, vagyis a biogázüzemek helyszínén is felállítható. A kutatás során kifejlesztettek és megvalósítottak egy modern mobil fermentáló berendezést is. Ez egy elő-, illetve egy főfermentorból áll, és optimálisan dolgozza fel a mobil feltáró egységben előkészíthető napi 35 m3 szubsztrátummennyiséget a lehető legkisebb fermentortérfogatban. A mobil fermentáló egység a mobil feltáróegységgel együtt vagy külön is alkalmazható.

Tóth Krisztina
Szerző: Tóth Krisztina


Címkék: