A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max

Tények, tévhitek a takarmányozásról

Tények, tévhitek a takarmányozásról

Állattenyésztés - 2022.02.07

Igaz-e, hogy antibiotikumokkal és GMO-val etetett állatok húsát esszük? Évek óta tapasztalható trend, hogy a közvélemény – vagyis a mezőgazdasági termékek fogyasztói – egyre élénkebben érdeklődnek az előállított élelmiszerek biztonsága, illetve a termelés környezetbarát mivolta, fenntarthatósága iránt.

Tények, tévhitek a takarmányozásról


Az ezzel kapcsolatos kérdésekre igyekszik megnyugtató válaszokat adni a NAK új kiadványa. Cikkünket vitaindítónak szánjuk, szívesen adunk helyet lapunk hasábjain a tudományos alapú cáfolatoknak is.

Az agráriumon belül folyamatosan erősödnek az állattenyésztési ágazatokkal és a gazdálkodókkal szembeni támadások – állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) állategészségüggyel foglalkozó új online kézikönyve (Meat the Facts III.). Az európai állattenyésztőket a szigorodó klíma- és környezetvédelmi, valamint állategészségügyi és -jólléti szabályozások mellett a „zöld kérdések” is újabb és újabb kihívások elé állítják. A sok esetben egyoldalú szemléletet tükröző, nem tudományos alapokon nyugvó tévhitek megcáfolását célul kitűző kiadvány számos „forró” témával foglalkozik.

A genetikai előrehaladás valóban előre vezet

Felteszi például a kérdést, hogy mit jelent a genetikai állomány javítása az állattenyésztésben. A genomszelekció nem óriási csirkék és hatalmas tőgyű tehenek létrehozását célozza, hanem az egyedek legjobb tulajdonságainak szelekciójára törekszik a hatékonyabb termelés és a betegségekkel szembeni jobb ellenálló képesség érdekében. A sertések, baromfifélék és halak esetében az elmúlt 30 évben bekövetkezett genetikai előrehaladásnak köszönhetően hatalmasat javult a fajlagos takarmányhasznosítás, mégpedig az állatjóllét szintjének csökkenése nélkül. A haszonállatok egyre hatékonyabban alakítják át a takarmányokat állati termékké, vagyis egységnyi termék előállításához egyre kevesebb takarmányra van szükség. Ez nemcsak több jövedelmet jelent a gazdáknak, hanem – és ez kevésbé ismert – jelentős környezeti előnye is van a kevesebb trágyatermelés és ezáltal az alacsonyabb nitrogénürítés következtében.

Szintén elterjedt tévhit, hogy az intenzív rendszerekben gyorsabban és kövérebbre hizlalhatók a csirkék, amelyek így csakis egészségtelen táplálékforrásul szolgálhatnak. Valójában a madarakra élettanilag a gyors növekedés jellemző, amit a nemesítők igyekeznek kihasználni. Ennek eredménye az, hogy rendkívül gyorsan növekvő baromfifajtákat és -hibrideket állítottak elő. Nem igaz ugyanakkor, hogy a modern baromfifélék lábai nem képesek megtartani az állatok saját súlyát, hamar eltörnek a végtagjaik, illetve lényegében mozogni sem tudnak. A tenyésztők alapvető célja viszont egyértelműen az, hogy egészséges, szilárd szervezetű, jól gyarapodó tenyészállatokat állítsanak elő. A tápanyag- és/vagy ásványianyag-hiány miatt előfordulhatnak hiánytünetek a felnevelés során, de ezek a takarmányozás javításával kezelhetőek.

Szigorúan szabályozott antibiotikum-használat

A közvéleményben gyakran felmerülő kérdés az is, miért használnak a gazdák antibiotikumot. Ez az állatok bakteriális fertőzéseinek gyógyítására való (akárcsak az embereknél), de Európában a haszonállatok kezelésére csak az állatorvos diagnózisát követően lehet antibiotikumokat használni, vagyis szigorú szabályok vonatkoznak az alkalmazásukra. A gazdálkodóknak pedig természetesen erkölcsi és jogi kötelességük, hogy a drágán felnevelt állataikat egészségesen tartsák. 2022-től egyébként az egész EU területén egységes és szigorú szabályok lépnek életbe az antibiotikum-használattal, -nyilvántartással és -nyomonkövetéssel kapcsolatban. Az antibiotikumok nem használhatóak rutinszerűen sem az elégtelen higiénia, sem pedig a nem megfelelő tartás vagy állománymenedzsment ellensúlyozására.

Ehhez kapcsolódó aggály, hogy az élelmiszerekben vajon nem találhatók-e gyógyszer- vagy antibiotikum-maradványok. A válasz kategorikus nem, mert az uniós szabályok megvédik a fogyasztókat az állati eredetű élelmiszerekben előforduló káros szermaradványoktól azáltal, hogy határidőt szabnak az antibiotikumok vagy más gyógyszerek állati szervezetből való kiürülésére, mielőtt bármilyen élelmiszer forgalomba kerülne. A kezelt állatokban és azok termékeiben, például a tejben vagy a tojásban található állatgyógyászati szerek mennyisége idővel csökken, mivel azok lebomlanak és kiürülnek az állat testéből. Ezt az időt minden új állatgyógyászati készítmény forgalombahelyezési engedélye előtt vizsgálják. Ráadásul elővigyázatosságból a tényleges maximális szermaradvány-határértékek gyakran több ezerszer alacsonyabbak annál a szintnél, ami már negatív hatással lenne a fogyasztók egészségére.

A genetikai állomány javítása az egyedek legjobb tulajdonságainak szelekciójára törekszik a hatékonyabb termelés és a betegségekkel szembeni jobb ellenálló képesség érdekében. Ennek köszönhetően az elmúlt 30 évben hatalmasat javult a fajlagos takarmányhasznosítás, mégpedig az állatjóllét szintjének csökkenése nélkül.

Több mint 25 éve van a takarmányban GMO

Fontos felvetés az is, hogy az állati takarmány tartalmaz-e genetikailag módosított növényekből származó összetevőket. A válasz részben igen, hiszen az EU-ban használt szójaliszt nagy részét géntechnológiával módosított szójababból állítják elő. Viszont számos tudományos kutatás alátámasztja, hogy az engedélyezett génmódosított növények ugyanolyan biztonságosak emberi vagy állati fogyasztásra, mint a nem génmódosított megfelelőik. A GM takarmány-alapanyagok már több mint 25 éve jelen vannak az állatitakarmány-gyártásban, de az EU-ban kötelező jelölni minden olyan takarmányt, amely több mint 0,9 százalékban GM alapanyagot tartalmaz, így ez nyomon követhető.

Precíziós technológiák a maximális hatékonyságért

Végezetül az is visszatérő téma a modern mezőgazdasággal kapcsolatban, hogy a precíziós gazdálkodás, állategészségügy és állatjólét nemcsak arról szól-e, hogy az élő munkát kiszorítsák a termelésből. Igazság szerint éppen az ellenkezőjéről, hiszen mindez a gazdálkodó mindennapi feladatainak megkönnyítését és a termelés hatékonyságának növelését célozza. A digitalizáció és a precíziós gazdálkodás nem olyan gazdálkodási rendszert takar, ahol mindent gépek végeznek. A precíziós állattenyésztés része például az állatok egészségi állapotának és jóllétének figyelemmel kísérése, az erőforrások felhasználásának és a termelékenységnek a nyomon követése. Ez lehetővé teszi az adatok gyűjtését és megosztását, valamint azt, hogy a gazdák maximalizálhassák a takarmány és más erőforrások felhasználásának hatékonyságát a pazarlás elkerülése és az állomány ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében. A jövőben ezek a technológiák a klímaszabályozó rendszerrel is összekapcsolhatók lesznek.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: GMO, takarmány, takarmányozás, antibiotikum

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...