Ilyen íze, külleme van a laborban gyártott csirkehúsnak
Állattenyésztés - 2023.06.25
A mesterségesen előállított hús sokáig a sci-fi-filmek világába tartozott. Ez 2013 óta már nem álom: a Maastrichti Egyetem kutatói ekkor mutatták be az első, laborban növesztett hamburgert.
A teljes képhez hozzátartozik, hogy különböző húspótlékokat több cég, köztük az amerikai Impossible Foods és a Beyond Meat is forgalmaz, de a gyorséttermekben jelenleg árult műhúsok egytől egyig növényi alapúak. Állati sejtekből laborban tenyésztett hússal viszont sem a boltok polcain, sem az éttermekben nem lehet találkozni, mert annak forgalmazását mindeddig nem engedélyezték. Kivéve Szingapúrt, ahol a hatóságok 2020-ban adták áldásukat az amerikai EatJust laborcsirkéjére.
Bár az USA mezőgazdasági minisztériuma június 21-én engedélyezte az állati sejtekből készült laborhús forgalmazását két cégnek, az Upside Foodsnak és a Good Meatnek, a világon jelenleg egyetlen helyen lehet kereskedelmi forgalomban is kapható, laborban növesztett húst enni: egy szingapúri étterem-hentesüzletben, a Huber's Butcheryben, ahol egy kaliforniai startup, az Eat Just jóvoltából lehet kipróbálni a mesterségesen előállított csirkehúst.
2020 óta, hetente egyszer, és akkor is csak néhány ember fér be a vendéglátóhelyre, hogy megkóstolhassa a Good Meat termékét. A Qubit idézte azt a „szerencsést”, akinek másfél évnyi próbálkozás után sikerült ott asztalt foglalnia.
A laborhús készítéséhez először sejteket vesznek – fájdalommentesen – az állatokból, majd azokat egy nagy bioreaktorba helyezik, és olyan alapvető tápanyagokkal „etetik”, amilyenekkel az állatok is találkoznak a vadonban – növényi fehérjékkel, zsírokkal, vitaminokkal. Később 3D nyomtatóval érik el, hogy a hús textúrájában is hasonlítson a csirkére.
„A jobban átsült részekről képtelenség megmondani, hogy nem láttak csirkét, de a kevésbé átsült részek állaga már nem annyira feszes. És hogy ízre milyen? Leginkább semmilyen, ugyanis a laborban izomsejteket tenyésztenek, a hús ízét pedig a zsír adja”
– mondott lesújtó véleményt a vendég.
Címkék: mesterséges, hús, csirke, labor, étterem, íz, állag, zsírFolyékony alaptrágyázás – súlyos aszály után!
Mire figyeljünk a karbamid műtrágya használatában AÖP ...
Hiszünk a személyes kapcsolattartás erejében!
Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási ...
Itt az új KAP menetrend, változások történtek!
A sikeres ÁTK-pályázat alapja a körültekintő felkészülés
Mit tudnak a legújabb nemesítésű kalászos fajták?
Régi ellenfelünk, a gabonafutrinka
Kukoricazsizsik irtása házilag
Nashi körte: Az ázsiai ínyencség