TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Ilyen íze, külleme van a laborban gyártott csirkehúsnak

Ilyen íze, külleme van a laborban gyártott csirkehúsnak

Állattenyésztés - 2023.06.25

A mesterségesen előállított hús sokáig a sci-fi-filmek világába tartozott. Ez 2013 óta már nem álom: a Maastrichti Egyetem kutatói ekkor mutatták be az első, laborban növesztett hamburgert.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy különböző húspótlékokat több cég, köztük az amerikai Impossible Foods és a Beyond Meat is forgalmaz, de a gyorséttermekben jelenleg árult műhúsok egytől egyig növényi alapúak. Állati sejtekből laborban tenyésztett hússal viszont sem a boltok polcain, sem az éttermekben nem lehet találkozni, mert annak forgalmazását mindeddig nem engedélyezték. Kivéve Szingapúrt, ahol a hatóságok 2020-ban adták áldásukat az amerikai EatJust laborcsirkéjére.

Bár az USA mezőgazdasági minisztériuma június 21-én engedélyezte az állati sejtekből készült laborhús forgalmazását két cégnek, az Upside Foodsnak és a Good Meatnek, a világon jelenleg egyetlen helyen lehet kereskedelmi forgalomban is kapható, laborban növesztett húst enni: egy szingapúri étterem-hentesüzletben, a Huber's Butcheryben, ahol egy kaliforniai startup, az Eat Just jóvoltából lehet kipróbálni a mesterségesen előállított csirkehúst.

2020 óta, hetente egyszer, és akkor is csak néhány ember fér be a vendéglátóhelyre, hogy megkóstolhassa a Good Meat termékét. A Qubit idézte azt a „szerencsést”, akinek másfél évnyi próbálkozás után sikerült ott asztalt foglalnia.

A laborhús készítéséhez először sejteket vesznek – fájdalommentesen – az állatokból, majd azokat egy nagy bioreaktorba helyezik, és olyan alapvető tápanyagokkal „etetik”, amilyenekkel az állatok is találkoznak a vadonban – növényi fehérjékkel, zsírokkal, vitaminokkal. Később 3D nyomtatóval érik el, hogy a hús textúrájában is hasonlítson a csirkére.

„A jobban átsült részekről képtelenség megmondani, hogy nem láttak csirkét, de a kevésbé átsült részek állaga már nem annyira feszes. És hogy ízre milyen? Leginkább semmilyen, ugyanis a laborban izomsejteket tenyésztenek, a hús ízét pedig a zsír adja”

– mondott lesújtó véleményt a vendég.

Címkék: mesterséges, hús, csirke, labor, étterem, íz, állag, zsír
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A búza és az árpa exportvolumene nőtt 2023-ban

A gabonafélék exportértéke és külkereskedelmi aktívuma volt a legmagasabb a 24 agrár- és élelmiszeripari ...