TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Profi segítség a gazdálkodóknak

Profi segítség a gazdálkodóknak

Agrárgazdaság - 2023.09.05

Enélkül nem megy: a támogatások elnyerésének kulcsa a szakszerűen összeállított, a feltételeknek megfelelő pályázat

Hirdetés

Király László pályázati szakértőnek, a Future Business Tender Kft. alapító-cégvezetőjének a neve jól cseng a gazdák fülében. Évek óta segíti őket abban, hogy elboldoguljanak a pályázati felhívások és útmutatók gyakran kevéssé átlátható útvesztőjében. Jelenlegi beszélgetésünk apropója új vállalkozásának, a Future Consulting Kft. új szolgáltatásának a bemutatása, amely szaktanácsadással segíti a gazdákat.

– Mire utal a cég neve?

– A pályázatírás világában a tavalyi évben megtapasztaltuk azt is, hogy komoly változások történtek az agrártámogatási rendszerekben. Az is nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy ennek hatására a gazdák érzékelhetően bizonytalanabbak lettek, nem látták át, hogyan is induljanak neki a következő év kihívásainak. A cég, amelyet létrehoztunk, konzultálásra hívja a termelőket. Vagyis szaktanácsadási szolgáltatást nyújt azoknak a gazdálkodóknak, akiknek gondot okoz a folyamatos adminisztráció. Immár olyan komplex szolgáltatást nyújtunk az ügyfeleknek, amellyel tulajdonképpen ezektől a terhektől teljes egészében megszabadítjuk őket, így azzal kell csak foglalkozniuk, amihez értenek, a termeléssel. Eddig, akinek volt érzéke a platformokhoz, az önállóan vagy a falugazdászok segítségével gyürkőzött neki az aktuális feladatoknak. Én úgy látom, hogy jelenleg már a megváltozott felület kezelése is szakembert igényel. Ehhez hozzá kell azt is tenni, hogy ez a bizonyos felület késve nyílt meg, június elején, sehol sem volt még akkor, amikor a gazdák már javában vetettek. Az ilyen nem várt helyzetek miatt is szerencsés, ha egy szakemberekből álló team áll a termelő rendelkezésre.

– Ismertetne néhányat a változásokból?

– Kezdjük azzal, hogy a támogatás igénylésének a módja is megváltozott. Megjelentek új támogatási formák, mint az AKG, ÖKO vagy AÖP. Ezek közül is emeljük ki az egyik legismertebbet, az AKG-t. Ebben az esetben a kötelező határidős bejelentések okoznak komoly kihívást. A hektáralapú támogatásban, mint tudjuk, akkor jut földalapú támogatáson felüli összeghez a gazda, ha különböző agrotechnikai műveletek elvégzését vállalja, mint például a középmély lazítás, a szármaradvány beforgatása, szervestrágyázás, zöldtrágyanövény termesztése. Mindezeket az elvégzéstől számított 15 napon belül jelentenie kell a gazdának… Az AKG esetén találkoztunk azzal az esettel, hogy a gazda hektáronként kevesebb támogatáshoz jutott, mert a vállalásait nem szakszerűen állította össze, vagy olyan vállalást tett, amelyet a gazdaságában nem tudott megvalósítani. Mindez amiatt történhetett meg, mert nem megfelelő tanácsot kapott. Az Agrárökológiai Programnak (AÖP) számos előnye van, így például az, hogy a vállalásokat éves szinten kell megtenni, illetve a termelő maga dönt arról, hogy az adott évben belép-e a programba vagy sem. Ez azt jelenti, hogy ha menet közben ébred rá arra a gazda, hogy az előírásoknak nem tud megfelelni, akkor nem kell évekig ebben a rendszerben maradnia. Előnyei mellett azonban számos adminisztratív feladatot is megkövetel a termelőtől. Így például az, hogy a kötelezettségvállalás egy éve alatt elektronikus úton, naprakészen kell a gazdálkodási naplót vezetni. Továbbá az AKG-hoz hasonlóan egyes műveleteket szintén határidőn belül jelentenie kell. Fontos előírás az is, hogy a gazdaságban lévő összes szántóra, gyepre és ültetvényre vállalnia kell, amennyiben a megadott küszöbértéken felüli területekkel rendelkezik.

Mekkora jelenleg a cég kapacitása?

160 gazdaságot tudunk ellátni, de ahogy növekszik az ügyfeleink száma, úgy nő ezzel együtt a csapat létszáma is. Jelenleg az ügyfélkörünkben megtalálhatóak a 100 hektár alatti és a hatszáz hektáros gazdák is. A közeljövőben nemcsak létszámban, hanem szolgáltatásban is bővülni szeretnénk, könyvelési feladatokat fogunk biztosítani partnereink számára. Ezzel teljessé válik azoknak a szolgáltatásoknak a köre, amelyekre egy gazdálkodónak szüksége lehet. A mindennapokban ez azt jelenti, hogy komplex csomagot nyújtunk át, amelyben van pályázatfigyelés, pályázatírás, teljes körű adminisztráció ellátása, könyvelés és szaktanácsadás is. Mindez egy helyen. Ez pedig hihetetlen időhatékonyságot eredményez egy gazdálkodónak. Egy konkrét példával tudom ezt érzékeltetni: megjelenik egy pályázat, amelyről úgy gondoljuk, hogy megfelelő lenne az ügyfelünknek. Megkeressük, megbeszéljük vele, hogy akar-e pályázni, alkalmasak-e erre a feltételei. Számára egy feladat maradt, össze kell gyűjteni a megfelelő ajánlatokat, az összes többi szükséges adat a rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy sikeresen pályázzunk.

– Akinek mindez felkeltette az érdeklődését, mit tegyen?

– Online, telefonon vagy személyesen vegye fel a kapcsolatot velünk. Azt javaslom, hogy ha valakinek ilyen szándéka van, akkor legkésőbb október hónapig tegye ezt meg. Azért, mert így tudunk megfelelően felkészülni az előttünk álló évhez kapcsolódó feladatokra. Rendkívül rugalmasak vagyunk, így, ha szükséges – mert például a szezonális munka indokolttá teszi –, akkor akár személyesen is felkeressük a jelentkezőt. Ezt követően megbeszéljük, hogy az érdeklődőnek a jövőre nézve milyen elvárásai vannak, mi pedig ismertetjük, hogy mindez milyen feladatokat von maga után számára. Ezt követően pedig kezdődhet a gyümölcsöző együttműködés!

Profi segítség a gazdálkodóknakKirály László

Tel.: 06 30 128 9214

E-mail: kiralylaszlo@futureconsultingkft.hu

www.futureconsultingkft.hu
 

Címkék: támogatás, pályázat
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Nébih keresi meg az eGN adategyeztetésben érintett ...

Február 15. éjfélig lehetett feltölteni a gazdálkodási naplókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ...