TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Elindult az ukrán ellentámadás, de az oroszok még nem számítanak döntő csapásra

Elindult az ukrán ellentámadás, de az oroszok még nem számítanak döntő csapásra

Hírek - 2023.04.25

Több mint 14 hónapja zajlik szomszédságunkban az orosz-ukrán háború, amelyben mostanra a hazájukat védők kerültek fölénybe. Olyannyira, hogy szakaszosan ellentámadásba mennek át.

Hirdetés

Alapvető fordulat érlelődik a tavaly februárban kirobbant orosz-ukrán háborúban. Úgy tűnik, megfordul a szerep a harcoló feleknél, és az eddig defenzívában lévő ukránok hamarosan ellentámadásba mennek át. Kérdés, hogy mi a céljuk, és mekkora sikerrel képesek azt végrehajtani.

Ezzel foglalkozott a Portfolio.hu oldal Checklist című podcast műsora is. A megszólaló szakértő szerint valóban egy nagyobb ellentámadás előkészítése folyhat, ugyanis az ukránok átkeltek néhány ponton a Dnyeper folyón, kisebb hídfőállásokat alakítottak ki, mégpedig Herszon térségében, nagyjából 600 méternyi szakaszon.

Ez természetesen minimális mennyiségű katonát és hadianyagot jelent egyelőre, nagyobb csapatmozgásokra utaló kétéltű járművek, komphajók nem jelentek meg. Az ukránok részéről ez inkább afféle „kóstolgatás”, feltehetőleg arra kíváncsiak, milyen ellenállással találkozhatnak a területen.A magyar szakértő szerint felderítők vagy különleges alakulatok lehetnek, és már csak azért sem készülhet nagyobb támadás, mert az ukrán hadsereg Oleski térségében található, ott pedig nemcsak a Dnyeper, de a mocsaras terület is nagy kihívást jelentene számukra egy ellencsapás esetén.

Az előkészítő műveletek már régóta zajlanak, és reális célnak tekinthető a fontos ipari körzetnek és Fekete-tenger melléki kikötővidéknek számító Donbasz felszabadítása. A Krímről talán tárgyalás útján egyezhetnek meg, ott engedhetnek majd az oroszoknak, de ez persze attól is függ, milyen hadi sikereket érnek el az ukránok. Az oroszok célja természetesen az ellentámadás megtörése, majd utána támadásba átmenni.Ukrajna nyugati fegyverek tömegét és frissen képzett katonák tízezreit veti majd be az ellentámadás során, amely az oroszok várakozása szerint Zaporizzsja megyéből indulhat, de Bahmut felszabadítása is tervben lehet.

Gondot jelent viszont az ukránoknak a tüzérségi lőszerek hiánya, ezen a téren Dél-Korea és Izrael lehet a beszállítójuk. Szintén akut probléma, hogy a légvédelmi eszközök lőszerellátása akadozik, nagy kérdés tehát, hogy az ukrán vezetésnek lesz-e türelme akár nyárig, sőt őszig várni, amikor a támadás nagyobb sikerrel kecsegtethet.

(Fotó: Pixabay)

Címkék: orosz-ukrán háború, fordulat, ellentámadás, szakértő, lőszer, hiány, várakozás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ritka cikta bárányok születnek a DDNP tolnai állattartó telepén

Régi juhfajtánk – a cikta – hazánk területén alakult ki. Jellegét egyrészt az itteni éghajlat, valamint ...