TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Legények! Májusfát az erdészettől szerezzenek, törvényesen

Legények! Májusfát az erdészettől szerezzenek, törvényesen

Hírek - 2023.04.23

A téli hónapokban a tűzifaigény kielégítése igen komoly terhet rótt az állami erdőgazdaságokra, rövidesen azonban egy merőben másfajta faigénynek is eleget fognak tenni, legalábbis a NYÍRERDŐ Zrt.

A NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete a tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idén is lehetőséget biztosít azoknak, akik legális forrásból szeretnének májusfa-alapanyagot beszerezni.  Ahogy az az erdészet közleményében szerepel, 2022-ben mintegy 200 lelkes májusfa-állító kereste meg őket. Akadtak olyanok is, akik 120 kilométerre szállították el a fácskákat, hogy másnap reggelre a szívük választottjának kiskapujához állítsák.

Akárcsak tavaly, úgy az idei évben is a Nyíregyházi Erdészet szakemberei kijelölték és megszámolták azokat a nyírfákat, amelyek az adott erdőrészletben már olyan sűrűn állnak, hogy gyérítésük szakmailag indokolt. A fakivágások így nem csökkentik sem az erdő értékes elegyfáinak az arányát, sem a faállomány koronáinak záródását.

A program célja a hagyományőrzésen túl az, hogy a résztvevők bepillantást nyerjenek az erdészek munkájába, ugyanis az őshonos elegyfák fontossága, az erdei élőközösség változatosságának biztosítása az erdészek mindennapos munkájának egyik fő kihívása.

Idén az erdészet 40 nyírfát jelölt ki, de akinek nem jut nyírfa, az sem megy haza üres kézzel. Az idei területrészen – sajnos – az őshonos elegyfákon kívül idegenhonos kései meggy is él. Mivel ez az agresszívan terjedő fafaj veszélyezteti a Sóstói-erdőben élő hazai fafajainkat, ezért ilyen fajtájú májusfa alapanyagot is tudnak biztosítani. Így a kivágott kis fácskák nemcsak az erdő természetes faállományának erősödését segítik, hanem májusfaként hasznosulhatnak.

A program április 30-án 15 és 19 óra között, a Sóstói-erdő egyik erdőrészletében lesz, ahol a tettre kész legények az erdészet által biztosított kézifűrészekkel az előre kijelölt fácskákat kivághatják és magukkal vihetik.

(Forrás: Nyírerdő Zrt.)

Címkék: májusfa, nyírfa, népszokás, legények, szerelem, erdészet, törvényes, favágás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mindenre jó bálázó

A szolnoki gyárban készülő a McHale körbálázóit világszerte becsülik. Számos hazai gazdálkodó is ismeri és ...