TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Erdészeti szakmunkástanulók versenyeztek Ásotthalmon

Erdészeti szakmunkástanulók versenyeztek Ásotthalmon

Hírek - 2023.04.14

Folyamatosan nő az érdeklődés az agrárszakképzés iránt, ahol az egyik legnépszerűbb ágazat az erdészeti. Az erdők gondozása, a növényvilág, a vadállomány  védelme és az új erdők telepítése komoly szaktudást kíván, legyen az elméleti vagy gyakorlati munka, vagy ezek kombinációja.

Erdészeti oktatás több középfokú intézményben és a Soproni Egyetemen zajlik jelenleg Magyarországon. Az Agrárminisztérium fenntartásában működő öt agrárszakképzési centrum mellett további hat más fenntartású intézmény kínál erdészeti képzéseket. A diákok körülbelül 60%-a az Agrárminisztérium fenntartásában működő szakképzési intézményekben tanul. Az itt tanuló diákok számos versenyen mérhetik össze tudásukat, amelyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi elismertségének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén.

Az erdőművelő-fakitermelő szakmát tanulók Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjét ebben a tanévben április 12-14 között rendezték meg. A verseny házigazdája az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző iskola és Kollégium volt. A megmérettetésen 15 tanuló vett részt az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumából, valamint a Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző iskola és Kollégiumból.

A megnyitót követően került sor a rajtszámhúzásra, majd a munkavédelmi oktatásra.

Ezt követően az első feladat a portfólióvédés volt, ahol az elkészített növénygyűjteményeiket mutathatták be a versenyzők. A portfólióvédés után a gyakorlati helyszínek bejárása következett, ahol másnap 5 helyszínen 6 gyakorlati vizsgafeladatot oldottak meg.

Erdészeti szakmunkástanulók versenyeztek Ásotthalmon

A verseny nyerteseit Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztályának vezetője köszöntötte, aki díjat is adott át az eseményen. Az Alföldi ASZC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, tradicionális intézmény, amely 138 éve szolgálja az erdészeti szakmai oktatást. Az elmúlt harminc évben a Szakma Kiváló Tanulója Versenyein tizennyolc alkalommal sikerült megnyerni a csapatbajnokságot. A hosszú évek alatt több ezer kiváló, a szakmáját szerető és értő szakembert adott a magyar társadalom sok területére, de leginkább mégis az erdőgazdálkodás számára. Az ország majd minden térségében találkozhatunk Ásotthalmon (1950 előtt Királyhalmon) végzett szakemberekkel.

Az Ásotthalmon rendezett versenyen dobogós helyezést ért el: Novák Koppány Péter, Sóti Csongor, Vigh Tamás. Közülük a 2023. április 24-26. között megrendezésre kerülő XVI. Szakma Sztár Fesztivál zárónapján hirdetik ki, hogy ki állhat a dobogó legfelső fokán. A gyakorlati megmérettetésen a legjobb eredmény Vigh Tamás, az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákja érte el.
Forrás: AM Sajtóiroda

Címkék: erdészeti oktatás, agrárszakképzés, erdészeti szakmunkástanulók
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A mezőgépek veteránjai – A legendás Dutra méltatlan sorsa

Alig akad túlhasználtabb és elcsépeltebb szó a médiában, mint a legenda és a legendás. Kivételesen mégis illik a ...