TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Húszmillió tasakos vetőmag talál gazdára hazánkban a szezonban

Húszmillió tasakos vetőmag talál gazdára hazánkban a szezonban

Hírek - 2023.04.11

Elindult a házi kerti vetőmag értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai.

A hazai házi kerti vetőmag-piac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. A legkelendőbb vetőmagok közé a borsó- és babfélék tartoznak a nagymagvúak kategóriájában, míg az aprómagvak közül a petrezselymek és a sárgarépa fajták fogynak legnagyobb mennyiségben. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a cukkinik, a chilipaprikák, a cherry és koktélparadicsomok, a salátafélék, valamint a különböző fűszernövények – kapor, bazsalikom, metélőhagyma - iránt, ismertette Pavelka Árpád. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Zöldség Szekciójának tagja kifejtette: becsléseik szerint megközelítőleg 20 millió darabot értékesítenek a forgalmazók egy szezonban. Az éves forgalom megközelíti az 5 milliárd forintot.

„A fajtakínálat bőséges, erős verseny jellemzi a piacot. A hazai cégek aktívan jelen vannak a környező országok piacain és itthon is számos külföldi cég kínálata jelenik meg, mind a gazdaboltokban, mind pedig az áruházláncok polcain. Az elmúlt években a világjárvány alatt a konyhakerti vetőmagvak forgalma mintegy 15 százalékkal emelkedett. Ez annak köszönhető, hogy a családok sokkal több időt töltöttek otthon és igyekeztek környezetük kertjük művelésével is többet foglalkozni szabadidejük kitöltéseként. A mostani szezonra ez a trend sajnálatos módon visszaesni látszik, pedig fontos lenne a házi kertek művelése. Az eladott mennyiség trendszerűen évente 3-5 százalékkal csökken. Az önellátó kiskerti gazdálkodás egyre inkább a díszkert, pihenőkert irányába fordul”, ismertette Pavelka Árpád.

A kiskerti termelés többnyire intenzív körülmények között folyik, kiemelkedően magas tápanyag szintekkel és folyamatos öntözéssel. Az erős hőségnapok ennek ellenére jelentős károkat okozhatnak, és a növény megóvása nagy kihívást jelent még a tapasztaltabb kertészeknek is.

A tasakban árult magok esetében a folyamatos hatósági ellenőrzések jóvoltából a piac nagy részén minőségi vetőmagokat lehet vásárolni, ám ennek ellenére belefuthatnak a fogyasztók silány minőségű termékbe, így nem árt néhány fontos dolgot szem előtt tartani vásárláskor.

„Azt javasoljuk, hogy a bevált, eredményesen termelt fajtákat a megbízható gyártóktól és forgalmazóktól vásárolják. Ezen felül érdemes figyelni a csomagoláson feltüntetett információkra is. Árulkodó lehet az is, ha a csomagolás túl kevés információt tartalmaz, például hiányzik róluk az azonosítószám, a mennyiség és a lejárati idő”, tette hozzá Pavelka Árpád.


Forrás: Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

Címkék: kert, vetőmag, vetőmag-piac
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mindenre jó bálázó

A szolnoki gyárban készülő McHale körbálázóit világszerte becsülik. Számos hazai gazdálkodó is ismeri és ...