TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Jön a pili dió! Te tudod, hogy mi az?

Jön a pili dió! Te tudod, hogy mi az?

Hírek - 2023.02.13

Megjelent az Európai Bizottság (EU) 2023/267 végrehajtási rendelete a Canarium ovatum Engl. szárított diója – azaz a pili dió - harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet módosításáról.

A DOMENICODELUCIA SPA vállalat bejelentést tett a Bizottságnak arról, hogy a Canarium ovatum Engl. dióját harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként forgalomba kívánja hozni az uniós piacon. A kérelmező a Canarium ovatum Engl. szárított dióját az általános népesség részére, önmagában történő fogyasztásra szánja.

Tudományos szakvéleményében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a Canarium ovatum Engl. diójának összetételével és kért felhasználásának hagyományával kapcsolatban rendelkezésre álló adatok nem vetnek fel biztonságossági aggályokat, így a Bizottság engedélyezi az új élelmiszer forgalomba hozatalát. Azonban az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni, hogy a Canarium ovatum Engl. szárított diója allergiás reakciókat válthat ki a kesudióra és a dióra ismerten allergiás fogyasztóknál. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023. február 8.) követő huszadik napon lép hatályba.

A bolygó legkövérebb diójaként hirdetett pili diót a ketogén és paleo diétázók, valamint a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú természetes táplálékforrásokat kereső vegánok is nagyon kedvelik.

A pili dió, más néven csendes-óceáni mandula olyan dió, amely az Észak-Ausztráliában, a Csendes-óceáni szigeteken és Délkelet-Ázsiában őshonos pili fa terméséből származik. A tömjénfák közé tartozik, így híres rokonához hasonlóan ennek a fának a gyantáját is összegyűjtik és füstölőszerként hasznosítják. A nagyüzemi termesztés nagy része a Fülöp-szigeteken folyik. A dió könnycsepp alakú, és kemény héjjal és a héjhoz tapadó külső bevonattal védett. Magas zsírprofilján kívül más diófélékhez képest magas az E-vitamin-, tiamin-, foszfor-, mangán- és magnéziumtartalma, és más dióféléktől eltérően tartalmazza az összes esszenciális aminosavat ahhoz, hogy teljes fehérjeforrást jelentsen. Sok más ásványi anyag forrása is, köztük kálium, réz, cink, kalcium és vas. Magas zsírtartalma gazdag, vajas ízt és állagot ad neki, amely ideális a diós “tej” és a joghurtok tejmentes alternatívájaként. Szénhidráttartalma viszont a legalacsonyabb a diófélék között. 
Forrás: NAK/Napidoktor.hu

Címkék: európai bizottság, pili dió, élelmiszer
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Öntözésfejlesztési pályázatok

Költségmegtakarítás, környezetvédelem, energiahatékonyság és fenntartható vízgazdálkodás