TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés

Nagy mennyiségű tápanyagpótlás vetés után?

Hírek - 2022.09.21

A gyenge termés, a drága inputanyagok kikényszerítik, hogy egyre több tápanyagot már állományba tegyünk ki. Jelenleg 100 kg műtrágya árán akár 100 liter lombtrágyát is kijuttathatunk. Ekkora mennyiséget csak több alkalommal, technológiába fűzve javasolt kiszórni.  Mikor és milyen hatóanyagot érdemes pótolni?

Hirdetés

A kelést követően, még ősszel

A korai vetések, az egyre nagyobb hőösszeg megköveteli, hogy a növényeket már ősszel is segítsük tápanyaggal. Ebben az időszakban a növénynek elsősorban makro- (nitrogén–foszfor–kálium) és néhány mezo- (kén és magnézium) elemre lenne szüksége, amiben a gazda segítsége sokat számít. A könnyen felvehető tápanyagban kimerült, a még gyenge gyökérzettel rendelkező növény szenvedni fog. A repcék lilás, bíbor és sárga színeket mutatnak, a kalászosok bokrosodása vontatott. A növények vegetációja csak lassul, de nem áll meg, várják a segítséget. Ebben az időszakban használhatunk NPK-alapú vagy szerves tápoldatszerű lombtrágyákat. Nem baj, ha a talajra is hullik, az esővel bemosódnak, és a gyökéren keresztül válnak tápanyaggá.

 

VA Kalaszos es Repce KompleX 2022szept 200x100mm

VA Magma csalad Vadriaszto akcio 2022szept 200x100mm

Tél végén se várjunk

A tél végén a nitrogént – legyen az szilárd vagy folyékony – fejtrágyaként mindenki pótolja. Tehát a lombtrágyából nem a nitrogéntúlsúlyost kell választani. A magnézium-, kén-, kálium- és mikroelem-alapú termékek választása sokkal eredményesebb ilyenkor. Ezekből a tápanyagokból alakul ki hiány, amit lombon keresztül kell és lehet pótolni. A növények bokrosodása, oldalhajtás-növelése zajlik, ami megalapozza a termésmennyiséget. Ne hagyjuk szenvedni őket, rászorulnak már a szakértő kezekre.

VA Hibrid lombtragyak 2022szept 200x100mm

VA Keseruso 2022szept 200x100mm

A tavaszi intenzív zöldtömeg időszakában

A meleggel együtt a növények vegetációja is felgyorsul. Zöldtömegüket két-három hetente megduplázzák, amihez sok-sok nitrogén kell. Ha túl korán és kisebb dózisú nitrogénfejtrágyát használtunk, akkor a lombtrágyával kell nagy dózisban már a nitrogént is pótolni. Akár több alkalommal is fújhatunk nitrogént, de magnéziumot és mikroelemeket is tegyünk mellé. A túlzott tápanyagpótlást kerüljük el, mert a növény az összes vizet és tápanyagot a szár–levél–gyökérzet nevelésére fordítja, és mire a szemeket kellene kinevelni (főleg egy jó kötés esetén), már nem marad miből.

VA RapidNS RapindN21 2022szept 200x100mm

Az érés kezdete

Az érés időszakában a növény nagyon sok vizet és a korábban felvett tápanyagokat hasznosít. Sajnos, egyre gyakoribb, hogy súlyos aszálystressz közepette zajlik az érés vagy kényszerérés. A tápanyagokat ennek megfelelően kell megválasztani. Normális esetben ekkor már csak nitrogént és magnéziumot pótoljunk, de stresszes növény esetében még ezeket is hagyjuk el. 

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

vulcan logo

Címkék: műtrágya, Vulcan, tápanyagpótlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mezőgazdasági inputok forgalma – Kevesebb műtrágya és gép, több ...

Az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 13 százalékkal kevesebb műtrágya került a ...