TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
A földek „jól tartásáért” fizetnek

A földek „jól tartásáért” fizetnek

Hírek - 2022.09.22

Az osztrák-magyar Carbofarm programban a talajról való gondoskodást jutalmazzák – olvasható a Talajreform.hu-n.

A Carbofarm programot a Démétér Biosystems Kft. dolgozta ki osztrák partnereivel közösen. A célközönség elsősorban a Közép-Európában üzemelő légitársaságok, amelyek körülbelül 1 millió tonna szén-dioxidot bocsátanak ki évente a Magyarországon megforduló járataikkal. A programmal az a cél, hogy ezek a cégek karbonlábnyomukat a Magyarországon és a szomszédos országokban tevékenykedő gazdák segítségével semlegesíthessék. Ennek köszönhetően azok a talajmegújító gazdák, akik részt vesznek a programban, extra bevételhez jutnak úgy, hogy közben a talajaik egészségét is javítják.

A szén-dioxid talajban való megkötéséhez elengedhetetlen a talajmegújító gazdálkodás gyakorlatainak adaptálása: kevesebb talajbolygatás (forgatás nélküli művelés, direktvetés stb.), folyamatos talajtakarás, takarónövények alkalmazása, talajoltás. A 2 évente történő talajmintavételek alapján kiszámítják a megkötött szén-dioxid mennyiségét, amelyet egy ISO tanúsítvánnyal rendelkező harmadik fél jóváhagy. A hitelesített krediteket a Carbofarm eladja, a programhoz csatlakozó gazda pedig pénzhez jut a talajainak köszönhetően. A részvételnek természetesen, bizonyos feltételeknek meg kell felelni és a folyamatosan végzett talajmintavételezések árai is a gazdát terhelik. Viszont a verifikált kreditek után befolyó összegnek legalább a 66%-át a gazdálkodó kapja, ez most körülbelül 30 eurót jelent kreditenként. Várhatóan ez az arány két éven belül eléri a 80 százalékot, így az összeg is növekedni fog.

A széndioxid-kibocsátás világszerte problémákat okoz, hiszen ez az üvegházhatású gáz (ÜHG) az egyik fő oka a klímaváltozásnak. Ezért a legtöbb állam és vállalkozás arra törekszik, hogy csökkentse a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. Ugyanakkor bizonyos tevékenységek kibocsátását nem lehet egyik napról a másik csökkenteni, ilyen például a repülés, ahol az elektromos hajtású repülőgépekre vagy a környezetbarát üzemanyagra még várni kell.

Ezek a vállalatok a karbonkreditek segítségével semlegesíthetik a kibocsátásukat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fizetnek azoknak az embereknek vagy cégeknek, akik valamilyen módon karbonkrediteket állítanak elő. Ennek gyakori fajtája volt a “fizess és mi ültetünk egy fát valahol az Egyenlítő környékén”, de ezek nehezen ellenőrizhetőek és a hatásuk is kérdéses. Sokkal kézenfekvőbb, hogy egy Magyarországon működő cég egy magyarországi embert – például egy gazdát – támogat, hogy “elsüllyessze” a talajaiban a cég által kibocsátott szén-dioxidot, így a cég továbbra is karbonsemleges lehessen.

 
Forrás: Talajreform.hu

Címkék: föld, termőföld
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Väderstad bemutatja az 50/80 mm-es Marathon Edge kopóhegyet

A Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgép gyártója bemutatja az új Marathon Edge 50/80 mm-es ...