Már nemcsak a Grégoire márkát kínálja az SDF a szőlészeteknek, hanem robotokat is

2022.08.12

Szőlészeti robotokat gyártó cégbe vásárolta be magát az olasz SDF. A vállalat így a Grégoire mellett egy újabb márkát is birtokol ezen a területen. A VitiBot eszközhordozóval felszerelt masinái számos munkafolyamat önálló elvégzésére alkalmasak.

Már nemcsak a Grégoire márkát kínálja az SDF a szőlészeteknek, hanem robotokat is


Július végén adták hírül, hogy a SAME, Deutz-Fahr, Lamborghini Trattori, Hürlimann és Grégoire márkákat birtokló olasz SDF többségi tulajdont szerzett a VitiBot nevű francia cégben. A robotizálással foglalkozó vállalkozás elsősorban a szőlészeti gépekre specializálódott.

Az SDF az összefonódás révén immár a Bakus nevű önműködő, zéró emissziós, elektromos traktorokat is a kínálatában tudhatja. Itt azonban nem állnak meg, a közös cél az, hogy tovább bővítsék a palettát precíziós gazdálkodási megoldásokkal, hiszen ez a piac jelentős bővülés előtt áll, rengeteg potenciál rejlik benne. A Grégoire márka révén az SDF már ott van a szőlészeti ágazatban, tehát ez a terület egyáltalán nem idegen tőle.

A VitiBot nem régi vállalkozás, 2016-ban alapította a bortermeléssel foglalkozó Bache család. Öt év alatt fejlesztették ki a 2,4 tonna tömegű Bakus eszközhordozót, amelynek jelenleg az S és L modellváltozatai érhetők el. Az előző, kisebbik 175 cm magas és 60 cm széles szőlőkhöz készült, míg a nagyobbik 220 magas és 80 cm széles ültetvényekhez. A masina máris rengeteg elektromos és nem elektromos munkaeszközzel szerelhető fel, kaszával, permetezővel, mechanikus gyomirtóval és sok egyébbel.

Félszáz Bakus már élesben dolgozik a világ különböző szőlészeteiben. Mindegyik két RTK-val rendelkezik, ez a megoldás a GPS kiegészítésére szolgál, rádiójellel korrigálja azt, így a masinák elképesztő pontossággal dolgozhatnak a sorközökben. A Bakus S és L verzióinak üres tömegei között mindössze 50 kg eltérés mutatkozik (2350/2400 kg).

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE