TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Tavaszi gyepszellőztetés, felülvetés

Tavaszi gyepszellőztetés, felülvetés

Hírek - 2022.04.19

Legyen szó kisebb gyepről vagy óriási pázsitról a kertben, abban mindenki egyet ért, hogy ahhoz, hogy egységes, üde, strapabíró és egészséges fűszálaink legyenek, sokat kell foglalkoznunk a gyeppel. Néhány egyszerű szabályt betartva, profi gépeket használva azonban sikeres lehet a pázsitápolás.

RL RLA240 AW 003 min

Gyepszellőztetés vagy gyeplazítás? 

A gyepszellőztetés során a fűszálak és a talajfelszín között maradt levágott fűszálakból, elhalt növényi részekből, gyomnövényekből, moharétegből álló réteget távolítjuk el. A gyepszellőztetésnél drasztikusabb módszer a gyeplazítás, amely során nem csak a földfelszínen, hanem a földfelszín alatt is eltávolítja a növénymaradványokat. A gyeplazításkor nem csak a fűszálak között kialakult gyepfilcet, de az elhalt és még le nem bomlott növénymaradványokat, gyökérmaradványokat is a felszínre hozzuk, ezáltal a gyökérzónát is felfrissítjük. A gyepszellőztetéskor a fűszálak között kialakult filcréteget a gyepszellőztetőgép segítségével csak a földfelszín felett távolítjuk el.

RL RLA240 AW 008 min

Az elhalt és még le nem bomlott növénymaradványokat, gyökérmaradványokat is a felszínre hozzuk. (fotó: STIHL)

Milyen gyepszellőztetőt válasszunk? 

Érdemes a kertünk méretének megfelelő teljesítményű gyepszellőztetőt választanunk.

A STIHL RLE 240 elektromos gyepszellőztető az 500 m²-nél kisebb gyepterületekhez ajánlott, munkaszélessége 34 cm. Az erőteljes elektromos motor hatékonyan távolítja el gyepfilcet, az éles, rendkívül erős pengék folyamatosan magas hatásfokú munkavégzést biztosítanak. A kések munkamélysége a házon elhelyezett forgókapcsoló segítségével fokozatmentesen beállítható. A gyepszellőztető gyűjtőkosárral ellátott, aminek előnye, hogy használata során csak a szükséges nyesedéket távolítjuk el, mert abban az esetben, ha gereblyével gyűjtjük össze a nyesedéket, akaratlanul is eltávolítunk valamennyit a talajból és az egészséges fűszálakból is. A STIHL RLE 540 kompakt, elektromos gyepszellőztető erőteljes, mégis csendes motorral van ellátva, munkaszélesség 38 cm. A munkamélység kényelmesen szabályozható a kormányon lévő forgókapcsolóval. A könnyen futó kerekek a csúszásgátló futófelülettel és a nyomkövetéssel biztosítják a kényelmes munkavégzést.

RL RLE240 AW 001 min

Szöveg: STIHL RLE 240 kompakt, elektromos gyepszellőztető (fotó: STIHL)

A STIHL RLA 240 akkumulátoros gyepszellőztetőjét kisebb pázsitok vezeték nélküli megmunkálásához javasoljuk. A STIHL COMPACT akkumulátor rendszer és a 34 cm-es munkaszélesség megkönnyíti a munkavégzést. A munkamélység állítható, a pengék levegőztető hengerre cserélhetők. Használata halk, így a szomszédokat sem zavarjuk vele.

A STIHL RL 540 benzinmotoros gyepszellőztető a nagyobb, akár 2000 m²-es füves területeken is hatékonyan használható. A közel fél méteres munkaszélesség és a 6 fokozatban állítható munkamélység, valamint a könnyű manőverezhetőség mind a tökéletes eredményt garantálják.

RL RL540 AU NZ IM 002 min

STIHL RL 540 benzinmotoros gyepszellőztető a nagyobb füves területekhez (fotó: STIHL)

Mikor végezzük a gyepszellőztetést?

A gyepszellőztetést mindig száraz időben végezzük, akkor, amikor a talajhőmérséklete is 10-12°C körül van. A gyepszellőztetés előtt vágjuk le a pázsitot normál magasságra, 4-5 cm-re, és gyűjtsük össze a területről a fűnyesedéket. A gyepszellőztetés előtt érdemes a gyepszellőztető gép mélységbeállítását kipróbálni a gyep szélén. Beépített öntözőrendszer esetében fontos, hogy kijelöljük a szórófejek helyét még a gyepszellőztetés előtt, mert a gyepszellőztető könnyen kárt tehet a fejekben. A gyepszellőztetést követően a fűszálak újra megfelelő mennyiségű vízhez, levegőhöz és tápanyagokhoz jutnak.

I FRUEHJAHR RASENPFLEGE AW 010 min

A felülvetést követően a gyeptrágya és más, kifejezetten talajjavító anyag használata is javasolt (fotó: STIHL)

Felülvetés, gyeptrágyázás és öntözés 

A gyepszellőztetést követően a kikopott gyeprészekre kiszórhatjuk a megfelelő fűmagot. A fűmag kiválasztáskor lehetőleg a saját fajtával megegyező vetőmagot vásároljunk, vagy ha nem találunk pont ugyanolyan fajtát, válasszunk az eredeti gyephez nagyon hasonlót. A ház körüli, mindennapi igénybevételű gyepnek jól regenerálódó és könnyen karbantartható fűfajtákból kell állnia, mint az angolperje, a réti perje és a vöröscsenkesz. A felülvetés után a gyeptrágya mellett beszerezhetünk kifejezetten felülvetéshez ajánlott talajjavító anyagot is, amely a magas szervesanyagtartalmának köszönhetően segíti a fűszálak gyökeresedését, magas rosttartalma miatt pedig remek a vízmegtartó képessége. Szükség esetén földet is szórjunk a területre, de ehhez csak kertészetekben vásárolt földet használjunk, mert abban biztosan nincsenek kórokozók, kártevők, gyomnövénymagok. A felülvetés után válasszunk foszforban dús gyeptrágyát, amely segíti a gyökeredést. A természetes tápanyagutánpótlás hívei használhatnak jó minőségű, átszitált komposztot és/vagy szarvasmarhatrágya granulátumot is. A gyeptrágyázás után bőségesen öntözzük be a területet.

I FRUEHJAHR RASENPFLEGE AW 012 min

 

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=rh4BZZGd2PY

 

  

Címkék: Stihl, gyepápolás, gyepszellőztetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan lesz idén diónk

A dióburok-fúrólégy károsítása egyre nagyobb problémát jelent a kiskertekben is. A karácsonyi diós bejgli került ...