A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Tavaszi gyepszellőztetés, felülvetés

Hírek - 2022.04.19

Legyen szó kisebb gyepről vagy óriási pázsitról a kertben, abban mindenki egyet ért, hogy ahhoz, hogy egységes, üde, strapabíró és egészséges fűszálaink legyenek, sokat kell foglalkoznunk a gyeppel. Néhány egyszerű szabályt betartva, profi gépeket használva azonban sikeres lehet a pázsitápolás.

Tavaszi gyepszellőztetés, felülvetés


RL RLA240 AW 003 min

Gyepszellőztetés vagy gyeplazítás? 

A gyepszellőztetés során a fűszálak és a talajfelszín között maradt levágott fűszálakból, elhalt növényi részekből, gyomnövényekből, moharétegből álló réteget távolítjuk el. A gyepszellőztetésnél drasztikusabb módszer a gyeplazítás, amely során nem csak a földfelszínen, hanem a földfelszín alatt is eltávolítja a növénymaradványokat. A gyeplazításkor nem csak a fűszálak között kialakult gyepfilcet, de az elhalt és még le nem bomlott növénymaradványokat, gyökérmaradványokat is a felszínre hozzuk, ezáltal a gyökérzónát is felfrissítjük. A gyepszellőztetéskor a fűszálak között kialakult filcréteget a gyepszellőztetőgép segítségével csak a földfelszín felett távolítjuk el.

RL RLA240 AW 008 min

Az elhalt és még le nem bomlott növénymaradványokat, gyökérmaradványokat is a felszínre hozzuk. (fotó: STIHL)

Milyen gyepszellőztetőt válasszunk? 

Érdemes a kertünk méretének megfelelő teljesítményű gyepszellőztetőt választanunk.

A STIHL RLE 240 elektromos gyepszellőztető az 500 m²-nél kisebb gyepterületekhez ajánlott, munkaszélessége 34 cm. Az erőteljes elektromos motor hatékonyan távolítja el gyepfilcet, az éles, rendkívül erős pengék folyamatosan magas hatásfokú munkavégzést biztosítanak. A kések munkamélysége a házon elhelyezett forgókapcsoló segítségével fokozatmentesen beállítható. A gyepszellőztető gyűjtőkosárral ellátott, aminek előnye, hogy használata során csak a szükséges nyesedéket távolítjuk el, mert abban az esetben, ha gereblyével gyűjtjük össze a nyesedéket, akaratlanul is eltávolítunk valamennyit a talajból és az egészséges fűszálakból is. A STIHL RLE 540 kompakt, elektromos gyepszellőztető erőteljes, mégis csendes motorral van ellátva, munkaszélesség 38 cm. A munkamélység kényelmesen szabályozható a kormányon lévő forgókapcsolóval. A könnyen futó kerekek a csúszásgátló futófelülettel és a nyomkövetéssel biztosítják a kényelmes munkavégzést.

RL RLE240 AW 001 min

Szöveg: STIHL RLE 240 kompakt, elektromos gyepszellőztető (fotó: STIHL)

A STIHL RLA 240 akkumulátoros gyepszellőztetőjét kisebb pázsitok vezeték nélküli megmunkálásához javasoljuk. A STIHL COMPACT akkumulátor rendszer és a 34 cm-es munkaszélesség megkönnyíti a munkavégzést. A munkamélység állítható, a pengék levegőztető hengerre cserélhetők. Használata halk, így a szomszédokat sem zavarjuk vele.

A STIHL RL 540 benzinmotoros gyepszellőztető a nagyobb, akár 2000 m²-es füves területeken is hatékonyan használható. A közel fél méteres munkaszélesség és a 6 fokozatban állítható munkamélység, valamint a könnyű manőverezhetőség mind a tökéletes eredményt garantálják.

RL RL540 AU NZ IM 002 min

STIHL RL 540 benzinmotoros gyepszellőztető a nagyobb füves területekhez (fotó: STIHL)

Mikor végezzük a gyepszellőztetést?

A gyepszellőztetést mindig száraz időben végezzük, akkor, amikor a talajhőmérséklete is 10-12°C körül van. A gyepszellőztetés előtt vágjuk le a pázsitot normál magasságra, 4-5 cm-re, és gyűjtsük össze a területről a fűnyesedéket. A gyepszellőztetés előtt érdemes a gyepszellőztető gép mélységbeállítását kipróbálni a gyep szélén. Beépített öntözőrendszer esetében fontos, hogy kijelöljük a szórófejek helyét még a gyepszellőztetés előtt, mert a gyepszellőztető könnyen kárt tehet a fejekben. A gyepszellőztetést követően a fűszálak újra megfelelő mennyiségű vízhez, levegőhöz és tápanyagokhoz jutnak.

I FRUEHJAHR RASENPFLEGE AW 010 min

A felülvetést követően a gyeptrágya és más, kifejezetten talajjavító anyag használata is javasolt (fotó: STIHL)

Felülvetés, gyeptrágyázás és öntözés 

A gyepszellőztetést követően a kikopott gyeprészekre kiszórhatjuk a megfelelő fűmagot. A fűmag kiválasztáskor lehetőleg a saját fajtával megegyező vetőmagot vásároljunk, vagy ha nem találunk pont ugyanolyan fajtát, válasszunk az eredeti gyephez nagyon hasonlót. A ház körüli, mindennapi igénybevételű gyepnek jól regenerálódó és könnyen karbantartható fűfajtákból kell állnia, mint az angolperje, a réti perje és a vöröscsenkesz. A felülvetés után a gyeptrágya mellett beszerezhetünk kifejezetten felülvetéshez ajánlott talajjavító anyagot is, amely a magas szervesanyagtartalmának köszönhetően segíti a fűszálak gyökeresedését, magas rosttartalma miatt pedig remek a vízmegtartó képessége. Szükség esetén földet is szórjunk a területre, de ehhez csak kertészetekben vásárolt földet használjunk, mert abban biztosan nincsenek kórokozók, kártevők, gyomnövénymagok. A felülvetés után válasszunk foszforban dús gyeptrágyát, amely segíti a gyökeredést. A természetes tápanyagutánpótlás hívei használhatnak jó minőségű, átszitált komposztot és/vagy szarvasmarhatrágya granulátumot is. A gyeptrágyázás után bőségesen öntözzük be a területet.

I FRUEHJAHR RASENPFLEGE AW 012 min

 

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=rh4BZZGd2PY

 

  


Címkék: Stihl, gyepápolás, gyepszellőztetés

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...