TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Forgalomnövekedés az AMAZONE-nál

Forgalomnövekedés az AMAZONE-nál

Hírek - 2022.02.28

A Corona-járvány okozta újabb kihívásokkal teli üzleti év ellenére az Amazone csoport képes volt megőrizni növekedési pályáját, és átlépni a következő, 650 millió eurós határt a forgalom tekintetében.

A mezőgazdasági és kommunális gépeket gyártó vállalat éves mérlege egymást követően már második alkalommal mutat jelentős forgalomnövekedést. A 2020-as 15% után ezúttal már 22%-kal sikerült növelni a forgalmat. A családi vállalkozás teljes forgalma így a 2021-es pénzügyi évben új csúcsot ért el, 655 millió eurót (az előző, 2020-as évben: 537 millió €). „Ez hatalmas siker az egész Amazone csoport és partnereink számára” - mondja örömmel a két tulajdonos, Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer. „Az ügyfelek érdeklődése a precízebb és költségtakarékosabb munkavégzést biztosító modern Amazone mezőgazdasági technológia iránt mind országos, mind nemzetközi szinten rendkívül nagy.” Az Amazone csoport 2021-ben is nagyon jól tudott profitálni innovatív erejéből és a hagyományos és biogazdálkodásban egyaránt széleskörű, minden méretű gazdaságnak szóló kínálatából.

Nemzetközi orientáció

Ez különösen igaz az összes jelentős exportpiacon elfoglalt erős pozíciónak köszönhetően, melyek összességében több mint 80 százalékos részesedést képviselnek. Különösen az Amazone számára fontos piacokon, így Németországban, Franciaországban, Lengyelországban és Oroszországban volt kimutatható rendkívül erős forgalomnövekedés. A mezőgazdaságigép-üzletág ezen kívül Ausztriában, Írországban, Ukrajnában és a balti államokban is nagyon jó növekedést mutatott. Az USA-ban és Kanadában a saját értékesítési szervezetünk folyamatos fejlesztésének is pozitív hatásai voltak. A tipikus tengerentúli piacokon, például Dél-Afrikában, Japánban és Ausztráliában is nagyon jól alakult az értékesítés.

Az Amazone a mezőgazdasági szakemberekkel, a tanácsadókkal és a helyszíni tudományos szakemberekkel való folyamatos eszmecserék révén az alkalmazásorientált gépkoncepciók kidolgozásával felel meg az országok eltérő igényeinek.

Beruházások és a telephelyek bővítése

Az alkalmazottak száma az év folyamán világszerte mintegy 2 000 főre emelkedett. A kutatásra és fejlesztésre fordított kiadások a forgalom több mint 5%-át tették ki. A vállalat a 2021-es pénzügyi évben ismét kétszámjegyű milliós nagyságrendű összeget fektetett be ingatlanokba, gépekbe és berendezésekbe.

A továbbfejlesztett, nagy munkaszélességű termékprogramra és a nagyobb darabszámra való tekintettel az Amazone csoport jelenleg Németországban bővíti gyártási kapacitásait. Így alig három évvel a bramschei telephely átadása után máris megkezdődött az első bővítés. A 8 000 m² alapterületű további csarnokok a jövőben lehetővé teszik az Amazone növényvédelmi permetezőgépek teljes választékának hatékony gyártását. A technológiailag kifinomult termékek gépi teszteléséhez és minőségoptimalizálásához további helyiségek is rendelkezésre állnak majd. A kapcsolódó összeszerelési áthelyezések révén viszont kapacitások szabadulnak fel a Tecklenburg-Leeden-i telephelyen található globális alkatrészközpont bővítéséhez, hogy tovább javuljon a világszerte nyújtott magas szintű szolgáltatás.

Siker az innovatív erőn keresztül

„A modern növénytermesztésben a maximális hozamszint, a költséghatékonyság és a fenntartható fejlődés kérdései játszanak döntő szerepet” - jelzik a tulajdonosok. „A gazdaságilag ésszerű teljesítménynövekedés magában foglalja az összes működési erőforrás hatékony felhasználását is.” A precíziós gazdálkodás területén az Amazone már számos innovatív megoldással reagált. Az első UX SmartSpray-k például 2021 tavasza óta dolgoznak a szántóföldeken. A Bosch nagy pontosságú kameratechnológiájával és képfeldolgozásával felszerelt rendszere felismeri a gyomokat a kapásnövényekben, és a xarvioTM növénytermesztési know-how-jával lehetővé teszi a valós idejű permetezést nagyon kis felületeken is. Ezzel a technológiával a jövőben akár 80%-kal is csökkenthető a növényvédő szerek használata.

Az Amazone az UX vontatott szántóföldi permetezőgépekhez készült új DirectInject közvetlen adagolórendszerrel válaszol a hatóanyagok kiválasztásával és a különböző környezetvédelmi előírásokkal kapcsolatos egyre növekvő kihívásokra. Az Agritechnica ezüstérmével kitüntetett rendszer lehetővé teszi, hogy az egyes termékeket gyorsan, rugalmasan és mindenekelőtt a permetezés során igény szerint adagoljuk a részterületre, illetve onnan kihagyjuk. Mindez döntő előnyt jelent a munkaidő, a gépköltségek és a növényvédő szerek csökkentésében, miközben védi a környezetet.

A vállalat a mechanikus gyomirtás szegmensében is innovatív a Schmotzer sorközműveléses technika révén. „Nemzetközi viszonylatban a sorközművelés technikában nagy lehetőségek rejlenek az integrált növénytermesztés területén. A fejlődést a modern mezőgazdaság zöldítésében látjuk, például a sorközművelés és a sávos permetezés kombinációján keresztül. A folyékony műtrágyával és a célzott vagy akár szelektív növényvédelmi alkalmazásokkal kombinálva ugyanabban a műveletben a jövőben további lehetőségek nyílnak meg a szántóföldi gazdálkodás optimalizálásához” - mutat rá Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer.

A növényvédő szerekkel szembeni egyre nagyobb ellenállóképesség és a növényvédő szerek használatának csökkenése miatt a talajművelés óriási szerepet tölt be a szántóföldi higiénia vonatkozásában. Az Amazone ebben az évben vezeti be a piacra az új 6 gerendelyes Cobra sekélykultivátort. A növényi maradványok optimális keveredése mellett nagy arányban finomabb talajszerkezet keletkezik. Ez optimális csírázási feltételeket biztosít.

Az Amazone a TopCut eszközhordozóval egy új projektet mutat be az éghajlathoz igazodó szántóföldi gazdálkodáshoz. A körülményektől függően különböző eszközök közül lehet választani. A mottó az ultrasekély talajművelés a jelentősen csökkentett vízpárolgás és a tökéletes csírázási feltételek érdekében.

Az Amazone ugyanakkor két teljesen új ekeszéria kifejlesztésével is erősíti a forgatásos talajművelést. A Tyrok 7-9 csoroszlyás félig függesztett váltvaforgató eke a 400 lóerős traktorok kategóriájának új zászlóshajója, mely az új SpeedBlade ekefejeknek köszönhetően maximális munkasebességet tesz lehetővé minimális kopás mellett. Az AutoAdapt automatikus első ekefej beállítás és a kíméletes SmartTurn átfordítási eljárás révén a Tyrok nagyfokú pontossággal és stabilitással rendelkezik. Ugyanezeket az előnyöket kínálja a kisebb traktorosztályok számára az új, 4 - 6 csoroszlyás Teres függesztett váltvaforgató eke.

A szemenkénti vetéstechnika területén a Precea család egy 6 méteres, összecsukható változattal bővült. A precíz, nagy sebességű, akár 12 soros gép opcionálisan felszerelhető hátsó műtrágyakijuttató berendezéssel, vagy a maximális ütőerő érdekében FTender mellső tartállyal.

A precizitás és a kezelési kényelem követelményei már régen megjelentek a kommunális gépeknél is. Az új IceTigerrel az Amazone egy teljesen új fejlesztésű, ISOBUS-képes téli sószórót kínál só és sóoldat kijuttatására. Az egyedülálló, szalagpadlón keresztül történő anyagadagolás lehetővé teszi a legkisebb mennyiségek pontos szabályozását és optimális elosztását is egy elektromos adagolási pont beállítás segítségével. Az IceTiger ezüstérmet kapott a demopark 2021 szakmai vásár zsűrijétől.

A professzionális zöldfelület ápolás gépei is továbbfejlesztésre kerültek. Az önkormányzatok részéről egyre nagyobb az igény a gazdaságos Grasshopper függesztett gyepkezelők és a Profihopper önjáró kaszálógépek iránt.

Széleskörű prezentációs formátumok és új szervezeti struktúrák az ügyfélközelség fokozása érdekében

A járvány miatt tavaly számos mezőgazdasági vásárt kellett a szervezőknek törölniük vagy későbbre helyezniük. Az Amazone ezért tavaly októberben az Agritechnica összes újdonságát bemutatta a nemzetközi szaksajtónak egy saját gyártású digitális sajtókonferencia keretében, mely örömünkre nagyon pozitív visszhangra talált. Ezenkívül az Amazone a saját honlapján folyamatosan tájékoztat a 2022-es innovációs világáról, digitális helyettesítő formátumban, egy 360°-os túra formájában. Ezen túlmenően az értékesítést támogató csapat elkötelezett amellett, hogy a helyszínen egyéni bemutatókat tartson, hogy folyamatos eszmecserét folytasson a gazdálkodókkal és a bérvállalkozókkal, mind a technika, mind pedig a növénytermesztés tekintetében.

Az Amazone tavaly új termékcsalád-struktúra bevezetésével a talajművelés, a vetés, a műtrágyaszórási technológia és a növényvédelem kompetenciaterületeit még inkább a vállalat fókuszába helyezte. Minden termékvonalat tapasztalt termékvonal-felelős irányít. „Az új struktúra elsősorban még nagyobb ügyfelekhez való közelséget, valamint a vállalat összes együttműködő területének folyamatos bevonását jelenti számunkra”, erősítik meg a tulajdonosok.

Az intelligens növénytermesztés jövője

Az Amazone célja a modern precíziós technológiák folyamatos továbbfejlesztése a nagyobb fenntarthatóság érdekében, ugyanakkor magas hozamszint és költséghatékonyság mellett, a legkülönbözőbb szántóföldi régiókban történő felhasználásra. „Nagy lehetőséget látunk magunk és értékesítési partnereink számára, hogy rugalmas és hatékony talajművelő gépekkel új talajművelési módszereket terjesszünk”, hangsúlyozzák az Amazone részvényesei. „Hosszú távra létrehozott Controlled Row Farming kísérleti területünkön a gastei telephelyünk közvetlen szomszédságában, Wambergenben található új kísérleti gazdaságunkban intenzíven dolgozunk a biológiai sokféleség növelésén a kibővített vetésforgóval, az intenzív köztestermény-termesztés és a kísérő növények alkalmazásával való összefüggésben. Közép- és hosszú távon az autonóm talajművelő gépek is kipróbálhatók ebben a soros talajművelési projektben. Az Amazone többek között a hollandiai AgXeed start-up vállalkozással működik együtt. A fejlesztés központi témája a munkafolyamatok autonomizálása a függesztett berendezésekben, nyílt, szabványosított interfészeken keresztül.”

Az Amazone számára a fenntarthatóság már a termékek előállításával kezdődik. A vállalat nagy felületű, magas energiatermelésű fotovoltaikus rendszereket telepített a gyártócsarnokok tetejére. A saját hő- és villamosenergia-erőműveink használatával együtt csak a németországi telephelyeken az elmúlt nyolc év során mintegy 7 millió tonnával csökkent a CO2-kibocsátás.

Kilátások

Az elkövetkező évek értékesítésének hajtóereje a világ legkülönbözőbb régióinak talajához és éghajlatához igazodó innovatív Amazone gépekkel kibővített termékprogram, valamint az új gépkoncepciók és digitális megoldások továbbfejlesztése lesz a fenntartható élelmiszertermelés érdekében.

Megbízható nyilatkozatot a további üzletfejlesztésről a különböző speciális gazdasági és politikai hatások miatt jelenleg nem lehetséges adni. Az Amazone-csoport jelenleg magas rendelésállománya egyrészt a kínálati oldalon feszült helyzettel találkozik, ami a legintenzívebb erőfeszítések ellenére jelenleg termelési késésekhez vezet. Másrészt a nyílt ukrajnai konfliktus kereskedelempolitikai következményei jelenleg aligha értékelhetők, és nagy jelentőséggel bírnak. Az üzleti érdeklődéstől függetlenül nagy aggodalommal figyeljük a fejleményeket. Gondolataink az érintett területeken élő emberekkel, alkalmazottainkkal és partnereinkkel foglalkoznak..

 

Címkék: Amazone
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„A TALAJ ÉLETE” – Amit egy szelvény el tud mondani magáról

Országos rendezvény, számtalan helyszínen március 20.-án