TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Közel félszáz kukorica hibridet vizsgáltak, jelentős az eltérés közöttük

Közel félszáz kukorica hibridet vizsgáltak, jelentős az eltérés közöttük

Hírek - 2022.01.18

Nyilvánosak az idei kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet eredményei. A termésmennyiségek között az aszály függvényében országrészenként jelentős a különbség.

A vizsgálatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tizenötödik alkalommal szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal (VSZT). Országszerte tizenegy, eltérő termőhelyi adottságú helyszínen tizenkét fajtatulajdonos negyvenhat hibridjét vetették el, a kiértékelést a NÉBIH szakemberei végezték. A kísérlet eredményei közül kiemelték, hogy a termésmennyiségek között az aszály függvényében országrészenként jelentős a különbség – írta meg az MTI.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a közlemény szerint ajánlati fajtalistaként említette a vizsgált fajtasort, hangsúlyozva, hogy több más kiváló fajta áll még a termelők rendelkezésre. A VSZT vezetője szerint a gazdálkodók fontos visszajelzésnek tekintik a közzétett adatokat, amelyek megmutatják, hogy a hibridek milyen eredményeket hoznak az időjárási szélsőségek közepette. Takács Géza VSZT-elnök üdvözölte, hogy a nemesítők folyamatosan keresik a kihívásoknak ellenálló fajtákat. Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke pedig hangsúlyozta, hogy a kísérletet a gazdálkodói igényeknek megfelelve szervezik, így jövőre várhatóan öntözéses körülmények között is tesztelik a hibrideket.

A részletes adatokat tartalmazó kiadvány a VSZT honlapjától tölthető le.

A kísérletben 2021-ben tizenkét fajtatulajdonostól a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó 46 hibridet vizsgálták. A fajtakiválasztás egyik alappillére idén is az volt, hogy a 2021-ben újonnan regisztrált, a piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek megteremtették az esélyt a versenyben való részvételre azáltal, hogy az állami elismerés után közvetlenül beemelték őket a kísérletbe. A fennmaradó fajtaszámot az előző évek GOSZ-VSZT-NAK Posztregisztrációs Kísérleteiben legjobban szereplő hibridekkel töltötték fel. Mindezek után lehetőséget biztosítottak a nemesítőházaknak, hogy az adott fajtaszám-keretükön belül lecserélhessék azokat a fajtáikat, amelyekről úgy ítélték meg, hogy ennél jobb genetikai potenciállal rendelkezőt tudnak versenyeztetni.

 




Forrás: MTI

Címkék: kukorica, GOSZ, hibrid, NAK, fajtakísérlet, VSZT
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.