A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Közel félszáz kukorica hibridet vizsgáltak, jelentős az eltérés közöttük

Hírek - 2022.01.18

Nyilvánosak az idei kukorica posztregisztrációs fajtakísérlet eredményei. A termésmennyiségek között az aszály függvényében országrészenként jelentős a különbség.

Közel félszáz kukorica hibridet vizsgáltak, jelentős az eltérés közöttük


A vizsgálatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tizenötödik alkalommal szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal (VSZT). Országszerte tizenegy, eltérő termőhelyi adottságú helyszínen tizenkét fajtatulajdonos negyvenhat hibridjét vetették el, a kiértékelést a NÉBIH szakemberei végezték. A kísérlet eredményei közül kiemelték, hogy a termésmennyiségek között az aszály függvényében országrészenként jelentős a különbség – írta meg az MTI.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a közlemény szerint ajánlati fajtalistaként említette a vizsgált fajtasort, hangsúlyozva, hogy több más kiváló fajta áll még a termelők rendelkezésre. A VSZT vezetője szerint a gazdálkodók fontos visszajelzésnek tekintik a közzétett adatokat, amelyek megmutatják, hogy a hibridek milyen eredményeket hoznak az időjárási szélsőségek közepette. Takács Géza VSZT-elnök üdvözölte, hogy a nemesítők folyamatosan keresik a kihívásoknak ellenálló fajtákat. Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke pedig hangsúlyozta, hogy a kísérletet a gazdálkodói igényeknek megfelelve szervezik, így jövőre várhatóan öntözéses körülmények között is tesztelik a hibrideket.

A részletes adatokat tartalmazó kiadvány a VSZT honlapjától tölthető le.

A kísérletben 2021-ben tizenkét fajtatulajdonostól a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó 46 hibridet vizsgálták. A fajtakiválasztás egyik alappillére idén is az volt, hogy a 2021-ben újonnan regisztrált, a piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek megteremtették az esélyt a versenyben való részvételre azáltal, hogy az állami elismerés után közvetlenül beemelték őket a kísérletbe. A fennmaradó fajtaszámot az előző évek GOSZ-VSZT-NAK Posztregisztrációs Kísérleteiben legjobban szereplő hibridekkel töltötték fel. Mindezek után lehetőséget biztosítottak a nemesítőházaknak, hogy az adott fajtaszám-keretükön belül lecserélhessék azokat a fajtáikat, amelyekről úgy ítélték meg, hogy ennél jobb genetikai potenciállal rendelkezőt tudnak versenyeztetni.

 
Forrás: MTI


Címkék: kukorica, GOSZ, hibrid, NAK, fajtakísérlet, VSZT

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...