TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Őszi búza: minőség vagy mennyiség?

Őszi búza: minőség vagy mennyiség?

Hírek - 2021.07.30

A termesztési cél megválasztása nehéz döntés elé állítja a gazdákat. De kell-e egyáltalán választani?

Hirdetés

su buza termokepesseg dekor2 800px 2021jul

Az őszibúza-termesztésben a jól értékesíthető átlagos minőségre, lehetőleg minél nagyobb tételben, vitathatatlanul szükség van, de ennek versenyképes termésátlaggal is társulnia kell. Akkor jó döntés már a fajtaválasztás során a prémium- vagy magas minőségre koncentrálni, ha azt a jól bejáratott piacokon valóban meg is tudja fizettetni a termelő. Ám az elmúlt évtizedben csak kis különbség volt tapasztalható a felvásárlási árakban a prémiumminőségű, az átlagos malmi adottságú és a mennyiségi fókuszú – döntően takarmányminőséget mutató – árualap között, ami képes jelentősen lemorzsolni a termelőnél a profittartalmat. Emiatt számos alkalommal nem éri meg minőségi gabonát termelni, és ez a tény sok bizonytalanságot okoz a termelési cél megfogalmazása és a hozzá kapcsolódó fajtaválasztás során.

Ezért az a javaslatunk, hogy minden tényezőt gazdaságszinten mérlegelve határozzuk meg céljainkat, és válasszunk ennek megfelelően fajtát és technológiát! Megítélésünk szerint a minőségorientált, de nagy termőképességű búzákra – azaz a modern hibridekre és fajtákra – alapozottan a célpiacainknak megfelelő homogén minőséget érdemes megcélozni. A felvásárlóknak az eltérő minőségű termékekre jól kirajzolódó arányban és mennyiségben van szükségük: extrára (javító vagy prémium) kisebb részarányban, átlagos-jó malmira nagyobb részarányban, valamint igen nagy tömegben takarmánybúzára.

Cégünk kalászosprogramjában megvan a válasz valamennyi, a minőséget és mennyiséget érintő kihívásra. A két cél zseniális kombinációját fajtáink többségénél a gyakorlat is évek óta igazolja. Felkészültünk arra is, hogy a szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények miatt napjainkban olyan kalászos hibridekkel és fajtákkal szolgáljunk, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és betegség-ellenállóság mellett biztosítják az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot. Tehát fajtaválasztásban a mennyiségi és minőségi szempontok mellett kiemelt fontosságúvá vált a klímaváltozás hatásainak kordában tartása is.

Fajtáink közül a kiemelkedő (prémium) minőségre és versenyképes hozamokra képes, közkedvelt GENIUS évek óta mindkét meghatározó értékmérő alapján biztosítja a kiszámíthatóságot és az ehhez szükséges évjárat-stabilitást. Portfóliónk magas minőséget biztosító tagja a LINDBERGH, amely robbanásszerűen növekvő vetésterületen bizonyítja létjogosultságát. 2020-ban a NAK–GOSZ–VSZT kísérleteiben, a középkései érésű csoportban a győztes HYWIN hibridbúza mögött a 2. helyet szerezte meg.

SU buza termokepesseg kep1 2021jul

Ugyancsak malmi adottságokkal rendelkezik a bőtermő (azaz elsősorban mennyiségorientált), szálkás kalászú CAMELEON, valamint a tavaly debütáló CHEVIGNON, amely csúcstermő, középérésű, malmi, rosszabb években takarmányminőséget adó fajta, kimagasló évjárat-stabilitással és állóképességgel. Az ország egész területére ajánljuk mindkét fajtát. Kifejezetten a pannon régióra nemesítettük új, szálkás kalászú APEXUS fajtánkat, amely a vadjárta területeken is biztonsággal termeszthető, szélsőséges körülmények között is megbízhatóan bőtermő, malmi minőséget adó búza. Egészséges, a sárgarozsdával szemben rezisztens típus. Végül a megkésett vagy kifejezetten kései vetésekben is kiemelkedően jól teljesítő járóbúzára szeretném felhívni a figyelmet. Egyes őszibúza-fajtatípusok, mint a magas malmi – számos alkalommal prémium – minőséget és nagy mennyiséget adó LENNOX és az új SU ALVIUS, járó jellegüknek köszönhetően újra reneszánszukat élik.

SU buza termokepesseg kep2 2021jul

A bőtermő képesség és a malmi jelleg megtestesítése mellett a klímaváltozás hatásainak kezelésében kiemelkedő a szerepe a hibridkalászosoknak. A gabonahibridek – kiemelten a hibridbúzák – a legtöbb fajtánál sokkal jobb környezeti adaptációjuk révén stabil bázisát adják a korszerű gabonatermesztésnek. A HYDROCK, HYWIN, HYFI, HYSTAR és az új HYXPERIA búzahibridek intenzív és következetes hibridtechnológia alkalmazásával hatékonyan és jövedelmezően termeszthetők akár a gyengébb adottságú, klímaérzékeny és heterogén talajú területeken is. A megtermelt nagy tömegű árualappal az átlagos malmi minőség elérhető és a kiemelkedően bőtermő búzaárualapra fókuszáló piacok maradéktalanul kiszolgálhatóak.

Véleményünk szerint a hibridek és fajták adottságait a gyakorlati termelésben együttesen érdemes hasznosítani. A termelési alap megválasztása és ajánlása fontos, nagy kihívásokkal teli bizalmi feladat, amely jelentősen kihat az eredményesség, hatékonyság és fenntarthatóság lehetőségeire. Járjunk el következetesen, mérlegeljünk, és hasznosítsuk területspecifikusan, táblaszinten megválasztva a hibridek és fajták kombinációit valamennyi gazdaságban.

 

saatenlogokekzold3 minVarga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: vetőmag, hibridbúza, őszi búza, SAATEN-UNION, szántóföld, járóbúza, takarmánybúza, javító, malmi, bőtermő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ha nagyobb termést és jobb tápelem-hasznosulást szeretne

Ön nem akar nagyobb termést és jobb tápelem-hasznosulást? Nem javítaná akár 20%-kal a foszforfeltáródást? Nem ...