A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Terragro Klima febr
Genezis Green Max
Őszi búza: minőség vagy mennyiség?

Őszi búza: minőség vagy mennyiség?

Hírek - 2021.07.30

A termesztési cél megválasztása nehéz döntés elé állítja a gazdákat. De kell-e egyáltalán választani?

Őszi búza: minőség vagy mennyiség?


su buza termokepesseg dekor2 800px 2021jul

Az őszibúza-termesztésben a jól értékesíthető átlagos minőségre, lehetőleg minél nagyobb tételben, vitathatatlanul szükség van, de ennek versenyképes termésátlaggal is társulnia kell. Akkor jó döntés már a fajtaválasztás során a prémium- vagy magas minőségre koncentrálni, ha azt a jól bejáratott piacokon valóban meg is tudja fizettetni a termelő. Ám az elmúlt évtizedben csak kis különbség volt tapasztalható a felvásárlási árakban a prémiumminőségű, az átlagos malmi adottságú és a mennyiségi fókuszú – döntően takarmányminőséget mutató – árualap között, ami képes jelentősen lemorzsolni a termelőnél a profittartalmat. Emiatt számos alkalommal nem éri meg minőségi gabonát termelni, és ez a tény sok bizonytalanságot okoz a termelési cél megfogalmazása és a hozzá kapcsolódó fajtaválasztás során.

Ezért az a javaslatunk, hogy minden tényezőt gazdaságszinten mérlegelve határozzuk meg céljainkat, és válasszunk ennek megfelelően fajtát és technológiát! Megítélésünk szerint a minőségorientált, de nagy termőképességű búzákra – azaz a modern hibridekre és fajtákra – alapozottan a célpiacainknak megfelelő homogén minőséget érdemes megcélozni. A felvásárlóknak az eltérő minőségű termékekre jól kirajzolódó arányban és mennyiségben van szükségük: extrára (javító vagy prémium) kisebb részarányban, átlagos-jó malmira nagyobb részarányban, valamint igen nagy tömegben takarmánybúzára.

Cégünk kalászosprogramjában megvan a válasz valamennyi, a minőséget és mennyiséget érintő kihívásra. A két cél zseniális kombinációját fajtáink többségénél a gyakorlat is évek óta igazolja. Felkészültünk arra is, hogy a szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények miatt napjainkban olyan kalászos hibridekkel és fajtákkal szolgáljunk, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és betegség-ellenállóság mellett biztosítják az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot. Tehát fajtaválasztásban a mennyiségi és minőségi szempontok mellett kiemelt fontosságúvá vált a klímaváltozás hatásainak kordában tartása is.

Fajtáink közül a kiemelkedő (prémium) minőségre és versenyképes hozamokra képes, közkedvelt GENIUS évek óta mindkét meghatározó értékmérő alapján biztosítja a kiszámíthatóságot és az ehhez szükséges évjárat-stabilitást. Portfóliónk magas minőséget biztosító tagja a LINDBERGH, amely robbanásszerűen növekvő vetésterületen bizonyítja létjogosultságát. 2020-ban a NAK–GOSZ–VSZT kísérleteiben, a középkései érésű csoportban a győztes HYWIN hibridbúza mögött a 2. helyet szerezte meg.

SU buza termokepesseg kep1 2021jul

Ugyancsak malmi adottságokkal rendelkezik a bőtermő (azaz elsősorban mennyiségorientált), szálkás kalászú CAMELEON, valamint a tavaly debütáló CHEVIGNON, amely csúcstermő, középérésű, malmi, rosszabb években takarmányminőséget adó fajta, kimagasló évjárat-stabilitással és állóképességgel. Az ország egész területére ajánljuk mindkét fajtát. Kifejezetten a pannon régióra nemesítettük új, szálkás kalászú APEXUS fajtánkat, amely a vadjárta területeken is biztonsággal termeszthető, szélsőséges körülmények között is megbízhatóan bőtermő, malmi minőséget adó búza. Egészséges, a sárgarozsdával szemben rezisztens típus. Végül a megkésett vagy kifejezetten kései vetésekben is kiemelkedően jól teljesítő járóbúzára szeretném felhívni a figyelmet. Egyes őszibúza-fajtatípusok, mint a magas malmi – számos alkalommal prémium – minőséget és nagy mennyiséget adó LENNOX és az új SU ALVIUS, járó jellegüknek köszönhetően újra reneszánszukat élik.

SU buza termokepesseg kep2 2021jul

A bőtermő képesség és a malmi jelleg megtestesítése mellett a klímaváltozás hatásainak kezelésében kiemelkedő a szerepe a hibridkalászosoknak. A gabonahibridek – kiemelten a hibridbúzák – a legtöbb fajtánál sokkal jobb környezeti adaptációjuk révén stabil bázisát adják a korszerű gabonatermesztésnek. A HYDROCK, HYWIN, HYFI, HYSTAR és az új HYXPERIA búzahibridek intenzív és következetes hibridtechnológia alkalmazásával hatékonyan és jövedelmezően termeszthetők akár a gyengébb adottságú, klímaérzékeny és heterogén talajú területeken is. A megtermelt nagy tömegű árualappal az átlagos malmi minőség elérhető és a kiemelkedően bőtermő búzaárualapra fókuszáló piacok maradéktalanul kiszolgálhatóak.

Véleményünk szerint a hibridek és fajták adottságait a gyakorlati termelésben együttesen érdemes hasznosítani. A termelési alap megválasztása és ajánlása fontos, nagy kihívásokkal teli bizalmi feladat, amely jelentősen kihat az eredményesség, hatékonyság és fenntarthatóság lehetőségeire. Járjunk el következetesen, mérlegeljünk, és hasznosítsuk területspecifikusan, táblaszinten megválasztva a hibridek és fajták kombinációit valamennyi gazdaságban.

 

saatenlogokekzold3 minVarga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


Címkék: vetőmag, hibridbúza, őszi búza, SAATEN-UNION, szántóföld, járóbúza, takarmánybúza, javító, malmi, bőtermő

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...