TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Megkezdődött az új Bobcat kompakt gumikerekes homlokrakodó gyártása

Megkezdődött az új Bobcat kompakt gumikerekes homlokrakodó gyártása

Hírek - 2021.04.13

Legördült az első új Bobcat kompakt gumikerekes homlokrakodó (CWL) – egy L85-ös modell - a gyártósorról a Csehországi Dobrisban és ezzel kezdetét vette a tavaly októberben, a NEXT in NOW kampány keretében bemutatott új rakodógép széria sorozatgyártása. A gumikerekes homlokrakodók piacára való belépéssel, a Bobcat rendelkezik a világ legszélesebb rakodógép kínálatával.

Hirdetés

A kereslet kielégítése érdekében a Bobcat cseh üzemében új gyártósort építettek. Ennek kapacitása évente körülbelül 1000 gép és műszakonként 15 dolgozónak ad munkát. A teljes új beruházás értéke meghaladta az egymillió eurót.

Jiri Karmazin, a Bobcat rakodók termék-menedzsere elmondta: „A Dobris campuson található Bobcat Innovációs Központ fejlesztése az L85, amit úgy terveztünk, hogy új mércét állítson fel a piac ezen szegmensében. Az L85 bevált alkatrészekből készül, beleértve a motort, a főbb szerkezeti elemeket, a hidakat, az elektronikát és a hidraulikát, amiket a Bobcat és a tekintélyes Tier 1 beszállítóink szereztek be. Számos alkatrészt már széles körben alkalmazunk a piacvezető kompakt rakodóinknál, a mini kotróinknál és a teleszkópos rakodógépeinknél. Az L85 ugyanazon végső összeszerelési és tesztelési eljárásokon megy keresztül, mint ezek a termékek."

bobcat jiri karmazin product manager loaders

Az L-85 kiemelkedő teljesítményét az erőteljes Bobcat motor és a hidraulika rendszer kombinációja biztosítja. Ezt egészíti ki a nagy stabilitás, illetve a komoly toló-, vonó- és felszakítóerő és a Bobcat tartozékok átfogó választéka. Az intuitív kezelőszervekkel, a kezelő magas kényelmével és a könnyű kezelhetőséggel kombinálva az L85 kompakt kerekes rakodó ideális különböző feladatok ellátására, legyen az az építőiparban, tereprendezésnél, bérbeadásnál, hulladékkezelésben, a mezőgazdaságban, de ideális útépítési munkákhoz, hóeltakarításhoz és még számtalan területen.

bobcat compact wheel loader 3

Már jelenleg is többféle Bobcat munkaeszköz csatlakoztatható az új modellhez, melyeket a közeljövőben továbbiak követnek majd. Az elérhető kínálat részét képezi egy általános célú kanál, több könnyű rakodókanál, egy kombinált kanál, raklapvillák, egy ferde seprő és egy hómaró, melyek egy igazi többfunkciójú géppé teszik az L85-öt. A homlokrakodó alapfelszereltsége magába foglalja a Power Quick-Tach gyorscsatoló rendszert, mely kompatibilis az iparágban elterjedt gyorscsatolókkal. Felár ellenében megrendelhető a nagyteljesítményű hidraulika rendszerrel szerelt változat is, mely 100 liter/perc hidraulikus áramával képes kiszolgálni az olyan eszközöket is, mint a hómaró vagy a seprő. Különlegesség az Advanced Attachment Control elnevezésű megoldás, melynek használatával a gépkezelő egyetlen gombnyomással választhat a különböző kezelőszerv beállítási profilok közül. A motorfordulat (így a kiegészítő hidraulikarendszer teljesítménye) és a gép haladási sebessége egyénileg szabályozható, míg a héttűs csatlakozónak köszönhetően a legösszetettebb szerelékek is könnyen, hatékonyan kezelhetők.

bobcat compact wheel loader 1

A motort általában a szokásos kulccsal indítják, de a motor gyors beindításához és leállításához a nap folyamán a kezelő használhatja a jobb oldali konzolon kényelmesen elérhető lágy érintésű gombokat is. A homlokrakodót ellátták automatikus rögzítőfékkel és az ezt kiegészítő lejtmenet-vezérlő funkcióval is, vagyis az L85 rögzítőfékje képes igény szerint automatikusan reteszelni és oldani. Ezek a – személyautók világából már ismert – megoldások alkalmazása egyedülálló a hasonló kategóriájú gépek között.

Az összes kezelőszerv elhelyezkedését úgy alakították ki, hogy az L85-et hosszú műszakokban is könnyen és kényelmesen kezelhető legyen. Az irányváltó kapcsoló [Előremenet-Üres-Hátramenet] a joystick elülső oldalán található és mutatóujjal működtethető. A differenciálzár, a teknős/nyúl üzemmód, a gém úszó funkció, és a kiegészítő áramlásszabályozás kezelőszervei is mind a vezető keze ügyében vannak, a joystick tetején helyezkednek el. A fontos információk és az L85 beállításai egy 13 centiméter képátlójú LED-monitoron jelennek meg, kiválasztásuk és módosításuk pedig egy forgókapcsoló segítségével történik, de a tolatókamera képe is ugyanezzel az eszközzel hívható elő.

Az L85 kezelő köré tervezett fülkéje nagy kényelmet és könnyű kezelhetőséget biztosít. Az ülés és a kezelőszervek könnyen beállíthatók a vezető igényeinek megfelelően. A joystick helyzete vízszintesen állítható és a rugózott üléshez integrálták, hogy a legjobb működési élményt és kényelmet biztosítsa. A kormányoszlop két irányban is állítható - vízszintes és függőleges - ez a funkció a CWL iparban egyedülálló. A fülke teljesen zárt és túlnyomásos, megfelel a legszigorúbb FOPS II biztonsági követelményeknek. Minkét oldalán üvegajtó található, amelyek kiváló kilátást biztosítanak. Ezt kombinálták az első szélvédő kis ablakszögével, a burkolat kialakításával, amely egyszerre nyújt szívósságot és jó kiláthatóságot, a tolatókamera támogatásával és a szűk fordulási körrel. Ez biztosítja, hogy még kevésbé tapasztalt kezelők is gyorsan elsajátíthatják a gép használatát, a rakományok manipulálását és a munkaterületen történő magabiztos mozgást. Sok tárolóhely van, külön az üvegek, vagy poharak számára, valamint egy 12 V-os töltő és USB-port is.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: Bobcat

Címkék: rakodógép, homlokrakodó, Bobcat, gumikerekes
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Könnyítések a gazdálkodási napló benyújtási folyamatában

A már 2024. január 12-én megjelent közleményben jelzett módon - tekintettel a felmerült informatikai nehézségekre - ...