TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
A biztonságos élelmiszer-ellátás kulcskérdés

A biztonságos élelmiszer-ellátás kulcskérdés

Hírek - 2021.02.12

Az élelmiszerbiztonság, a termékek nyomon követhetősége, a magas minőség és az áru ízléses megjelenése kulcskérdés a kiélezett piaci versenyben – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a TESCO Fogarasi úti áruházában tett látogatáson.

Az államtitkár kiemelte, számos vállalkozás fenyegető rémként tekint arra, hogy közzétegye, ha az általa forgalmazott termékkel valamilyen élelmiszerlánc-biztonsági probléma van. Hozzátette: az eredményes termékvisszahíváshoz azonban nélkülözhetetlen a felelős vállalkozás, a támogató hatóság és a tudatos vásárló. Ha ez a hármas jól és egységben működik, akkor elérjük azt a célt, amit a kormány évek óta hangoztat: biztonságos, jó minőségű élelmiszerekkel találkoznak a magyar vásárlók az áruházak polcain. A TESCO ebben is partner, hiszen felelős vállalkozóként, jogszabályi kötelezettségének eleget téve haladéktalanul tájékoztatja az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet, amennyiben a forgalomba hozott élelmiszer ártalmas lehet az egészségre – emelte ki az államtitkár. 

Erdős Norbert beszédében kitért az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem kérdésére is. Hangsúlyozta, az élelmiszerlánc minden szereplőjében tudatosítani kell a saját felelősségét annak érdekében, hogy a maga szintjén mindenki hozzájáruljon az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez. A globális cél ennek a folyamatnak a mérséklése, a természeti és egyéb erőforrásokkal történő takarékoskodás – tette hozzá. 

Kámán Tamás, a TESCO közép-európai frissárú igazgatója elmondta, a cég igyekszik folyamatosan együttműködni a magyar termelőkkel. Tizenhat évvel ezelőtt például közös fejlesztésbe kezdtek egy dombegyházi vállalkozással, amellyel közösen széles görögdinnye-választékot sikerült kialakítaniuk. A cég ma már több mint 4,4 millió kilogramm dinnyét szállít a közép-európai áruházakba és több mint 3 millió kilogrammot exportált. 

Kámán Tamás kitért arra is, hogy 2017 óta forgalmazzák a Perfectly Imperfect, vagyis „tökéletesen tökéletlen” elnevezésű termékeket, így az olyan zöldségeket és gyümölcsöt is át tudják venni a hazai termelőktől, amelyek az általános esztétikai elvárásnak nem felelnek meg (például kisebbek, nagyobbak, görbébbek vagy héjhibájuk van), de minőségük hibátlan és biztonságosan fogyaszthatók. Az élelmiszer-mentő programban már 180 áruházuk vesz részt, ahol 2020-ban összesen több mint 28 700 tonna élelmiszert gyűjtöttek össze és adományoztak jótékony célra, ami több mint 71,7 millió adag ételnek felel meg. A Tesco 2016 óta 63 százalékkal csökkentette a működésében keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 
Forrás: AM Sajtóiroda

Címkék: élelmiszer, élelmiszerbiztonság, élelmiszer-pazarlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan teljesíthető, az AKG pályázattal a zöldtrágyanövény ...

Ebben az évben véget ér a VP4-10-1.1.21. kódszám alatt nyilvántartott VP AKG támogatási időszak, amely a 2022. január ...