TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Mennyire termékeny a Mars talaja?

Mennyire termékeny a Mars talaja?

Hírek - 2020.11.29

Az impozáns elképzelések ellenére a Marsra történő emberi utazás egyelőre biztonsággal kivitelezhetetlen, merész tervnek tűnik. Azon viszont már ma érdemes eltűnődni, milyen esélyei lennének a túlélésre egy ottani humán kolóniának, például a megfelelő táplálék biztosítása szempontjából.

Mennyire termékeny a Mars talaja? Ezt próbálták kideríteni a georgiai egyetem geológusai, amikor olyan mesterséges keveréket hoztak létre, amely a vörös bolygó felszínét hivatott utánozni. Ha eltekintünk a légkör és a folyékony víz hiányától, valamint a kozmikus sugárzás extrém mértékétől, az első emberi „marslakóknak” az élelmiszer előállításáért kell majd a legnagyobb harcot vívniuk.

Alighanem az lesz a legegyszerűbb és legcélravezetőbb kezdet, ha a bátor utazók a távoli égitesten megtalálható nyersanyagokat és körülményeket kihasználva fognak termesztésbe. A kutatók ezért most arra voltak kíváncsiak, hogy a marsi talaj tápanyag- és sótartalmát, pH-értékét mely növények tolerálják a legjobban. Úgy vélik, hogy a mostoha viszonyok ellenére az ottani „föld” tartalmaz annyi nitrogént, foszfort és káliumot, hogy a növényeink ne legyenek eleve halálra ítélve.

Nagyobb gondot jelent annak megoldása, hogy a talajban lévő tápanyagokat – víz hiányában – miként lehet a növények számára felvehetővé tenni. Az sem jó, ha egy-egy elemből a megszokottnál sokkal kevesebb vagy sokkal több áll rendelkezésre, mert ez szintén végzetes lehet az élő szervezetek számára. A geológusok szerint első körben baktériumokkal és gombákkal kellene benépesíteni a marsi talajokat, hogy élhetővé tegyék azokat a növények számára. Az egyetemi kutatások eredményei arra is alkalmasak lesznek, hogy általuk még hatékonyabbá és fenntarthatóbbá váljanak a földi termelési módok is.

 

Címkék: élelmiszer, növénytermesztés, mezőgazdaság kibocsátása, nitrogén, tápanyag, kálium, foszfor, Mars
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés, a napraforgó-termesztés növényvédelmi ...

Fontos szántóföldi növényünk a napraforgó, jelentősége egyaránt alapul a vetésterülete méretén, valamint azon, ...