TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Csúcskategóriás napraforgóhibridet a Gabonakutatótól?

Csúcskategóriás napraforgóhibridet a Gabonakutatótól?

Hírek - 2020.11.25

Igen, a Gabonakutató Kft. jól ismert termékkínálatában már olyan, csúcskategóriás napraforgóhibridek is megtalálhatók, amelyek felveszik a versenyt a külföldön nemesített versenytársaikkal.

Hirdetés

gk milia cl text

Ezek közül a legújabb, államilag elismert a GK Milia CL. Ez a Clearfield® gyomirtási technológiájú, korai hibrid 2018-ban került állami elismerésre. Elismerésekor a NÉBIH által beállított teljesítményvizsgálatok során éréscsoportjában az első helyen végzett, azóta standard fajtaként szerepel ezekben az értékelésekben. A GK Milia CL fontos tulajdonsága, hogy jól tűri a szárazsággal járó stresszhatásokat, ilyen körülmények közepette is jól teljesít, így Magyarország minden régiójában biztonságosan termeszthető. Alacsony habitusú, mintegy 170-175 cm magas. Bár lecsüngő tányérállású, ez azonban mégsem jelent veszélyt a tányér kórokozókkal történő fertőződése szempontjából. A tányér fonáki részének hajlata ugyanis nem túl mély, így ez a morfológiai jellegzetesség meggátolja, hogy a csapadékvíz a tányérban jelentősen összegyűlhessen. A GK Milia CL terméspotenciálja kiemelkedő, hektáronként 4-5 tonna közé tehető, de egyes kísérletekben termése elérte az 5,2 t/ha mennyiséget is, és a betakarított termés olajtartalma is magas.

gk millatablazat

A 2019-es NÉBIH kisparcellás kísérleti eredmények is azt igazolják, hogy a GK Milia CL kiváló terméseredményre képes az ország bármely területén.

Betegségekkel szembeni ellenálló képessége jó, genetikailag ellenálló a Magyarországon hivatalosan elismert összes napraforgó peronoszpóra-rasszal szemben. A fehérpenészes szár- és tányérrothadás, a hamuszürke szárkorhadás, valamint a fómás szárfoltosság kórokozóira közepesen fogékony, így megfelelő növényvédelmi technológiával az állomány fertőzésmentesen tartható. A GK Milia CL hibrid gyomirtásakor nem következik be a más fajták esetében időnként előforduló állománysárgulás, ugyanis a Clearfield® technológiában alkalmazott imazamox-al szembeni rezisztenciát meghatározó génnek köszönhetően maximálisan ellenálló a hatóanyaggal szemben. Akár egy kijuttatástechnológiai hiba miatti túldozírozást is probléma nélkül képes elviselni. A hibrid a korai éréscsoportba tartozik, így alkalmas őszi kultúrák előveteményeként való felhasználásra. A napraforgó esetében megszokott vetésidőben elvetve akár állományszárítás nélkül is biztosítja az alacsony kaszatnedvesség melletti, szeptember végi betakarítást, ami kellő időt biztosít a talaj-előkészítés elvégzésére a következő növénykultúra számára. A GK Milia CL az előszezoni akcióban szereplő, jelenleg kedvezményes áron beszerezhető hibrid.

A Gabonakutató Kft. napraforgó-kínálatának másik hibridje a GK Petrus CLP, amelynek gyomirtása a Clearfield® Plus technológiával végezhető. Bár a hibrid az elmúlt években nem szerepelt a kínálatban, 2021-től ismételten hozzájuthatnak a gazdálkodók, akik a korábbi években már megkedvelték, sok pozitív tapasztalatot szerezve a termesztésekor. A GK Petrus CLP korai, rövid – mintegy 120 napos – tenyészidejű, ami lehetővé teszi, hogy akár megkésett vetésben is biztonsággal betakarítható legyen szeptember végéig, elegendő időt biztosítva egy esetleges őszi kultúra talaj-előkészítési munkálatainak elvégzésére. Terméspotenciálja magas, termesztése során 4 tonna feletti terméseredmények érhetők el hektáronként. Állománya homogén, jól kezelhető, tányérállása félig bókoló. Peronoszpórarezisztenciája kiterjed valamennyi, Magyarországon hivatalosan elismert rasszra, de egyéb kórokozókkal szemben sem mutat fokozott fogékonyságot. A Clearfield® Plus technológiában használt imazamox hatóanyag teljes biztonsággal használható a gyomirtásakor, akár az engedélyezettnél magasabb dózis sem okoz fitotoxikus tüneteket.

A Gabonakutató Kft. az utolsó olyan magyarországi nemesítő intézet, amely nemcsak napraforgó-nemesítéssel foglalkozik, hanem vetőmag-előállítást is végez. Így munkája végeredménye a szántóföldeken is megjelenik, a helyben, a helyi viszonyokra optimalizált hibridek formájában.

Válassza a hazai vetőmagot!

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: napraforgó, Gabonakutató, hibrid, napraforgóhibrid, GK Milia, GK Petrus CLP, Milia CL, GK Petrus
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növénytermesztésünk 2023-ban, szembeállítva 2022-vel

A számok segítségével hasonlítjuk össze egy átlagosnak tekinthető és egy szélsőségesen aszályos év eredményeit