A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Csúcskategóriás napraforgóhibridet a Gabonakutatótól?

Hírek - 2020.11.25

Igen, a Gabonakutató Kft. jól ismert termékkínálatában már olyan, csúcskategóriás napraforgóhibridek is megtalálhatók, amelyek felveszik a versenyt a külföldön nemesített versenytársaikkal.

Csúcskategóriás napraforgóhibridet a Gabonakutatótól?


gk milia cl text

Ezek közül a legújabb, államilag elismert a GK Milia CL. Ez a Clearfield® gyomirtási technológiájú, korai hibrid 2018-ban került állami elismerésre. Elismerésekor a NÉBIH által beállított teljesítményvizsgálatok során éréscsoportjában az első helyen végzett, azóta standard fajtaként szerepel ezekben az értékelésekben. A GK Milia CL fontos tulajdonsága, hogy jól tűri a szárazsággal járó stresszhatásokat, ilyen körülmények közepette is jól teljesít, így Magyarország minden régiójában biztonságosan termeszthető. Alacsony habitusú, mintegy 170-175 cm magas. Bár lecsüngő tányérállású, ez azonban mégsem jelent veszélyt a tányér kórokozókkal történő fertőződése szempontjából. A tányér fonáki részének hajlata ugyanis nem túl mély, így ez a morfológiai jellegzetesség meggátolja, hogy a csapadékvíz a tányérban jelentősen összegyűlhessen. A GK Milia CL terméspotenciálja kiemelkedő, hektáronként 4-5 tonna közé tehető, de egyes kísérletekben termése elérte az 5,2 t/ha mennyiséget is, és a betakarított termés olajtartalma is magas.

gk millatablazat

A 2019-es NÉBIH kisparcellás kísérleti eredmények is azt igazolják, hogy a GK Milia CL kiváló terméseredményre képes az ország bármely területén.

Betegségekkel szembeni ellenálló képessége jó, genetikailag ellenálló a Magyarországon hivatalosan elismert összes napraforgó peronoszpóra-rasszal szemben. A fehérpenészes szár- és tányérrothadás, a hamuszürke szárkorhadás, valamint a fómás szárfoltosság kórokozóira közepesen fogékony, így megfelelő növényvédelmi technológiával az állomány fertőzésmentesen tartható. A GK Milia CL hibrid gyomirtásakor nem következik be a más fajták esetében időnként előforduló állománysárgulás, ugyanis a Clearfield® technológiában alkalmazott imazamox-al szembeni rezisztenciát meghatározó génnek köszönhetően maximálisan ellenálló a hatóanyaggal szemben. Akár egy kijuttatástechnológiai hiba miatti túldozírozást is probléma nélkül képes elviselni. A hibrid a korai éréscsoportba tartozik, így alkalmas őszi kultúrák előveteményeként való felhasználásra. A napraforgó esetében megszokott vetésidőben elvetve akár állományszárítás nélkül is biztosítja az alacsony kaszatnedvesség melletti, szeptember végi betakarítást, ami kellő időt biztosít a talaj-előkészítés elvégzésére a következő növénykultúra számára. A GK Milia CL az előszezoni akcióban szereplő, jelenleg kedvezményes áron beszerezhető hibrid.

A Gabonakutató Kft. napraforgó-kínálatának másik hibridje a GK Petrus CLP, amelynek gyomirtása a Clearfield® Plus technológiával végezhető. Bár a hibrid az elmúlt években nem szerepelt a kínálatban, 2021-től ismételten hozzájuthatnak a gazdálkodók, akik a korábbi években már megkedvelték, sok pozitív tapasztalatot szerezve a termesztésekor. A GK Petrus CLP korai, rövid – mintegy 120 napos – tenyészidejű, ami lehetővé teszi, hogy akár megkésett vetésben is biztonsággal betakarítható legyen szeptember végéig, elegendő időt biztosítva egy esetleges őszi kultúra talaj-előkészítési munkálatainak elvégzésére. Terméspotenciálja magas, termesztése során 4 tonna feletti terméseredmények érhetők el hektáronként. Állománya homogén, jól kezelhető, tányérállása félig bókoló. Peronoszpórarezisztenciája kiterjed valamennyi, Magyarországon hivatalosan elismert rasszra, de egyéb kórokozókkal szemben sem mutat fokozott fogékonyságot. A Clearfield® Plus technológiában használt imazamox hatóanyag teljes biztonsággal használható a gyomirtásakor, akár az engedélyezettnél magasabb dózis sem okoz fitotoxikus tüneteket.

A Gabonakutató Kft. az utolsó olyan magyarországi nemesítő intézet, amely nemcsak napraforgó-nemesítéssel foglalkozik, hanem vetőmag-előállítást is végez. Így munkája végeredménye a szántóföldeken is megjelenik, a helyben, a helyi viszonyokra optimalizált hibridek formájában.

Válassza a hazai vetőmagot!

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: napraforgó, Gabonakutató, hibrid, napraforgóhibrid, GK Milia, GK Petrus CLP, Milia CL, GK Petrus

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...