Fogyasszunk kevesebb húst? Ez a bolygót aligha mentené meg
Hírek - 2020.11.22
Drámai következményekkel járna, ha az emberiség gyorsuló ütemben csökkentené a húsfogyasztást. Egy friss német tanulmány szerint az állattenyésztési ágazat összes szereplője komoly kárát látná ennek, miközben alig csökkenne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.
Mi történne, ha mindenki kevesebb húst fogyasztana a jövőben? Erre a kérdésre kereste a választ tanulmányában a braunschweigi Thünen Intézet. Manapság „divat” az állattenyésztés környezetszennyező hatását felemlegetni, amiben jócskán van igazság, ám az ágazat visszafejlesztése, kapacitásainak hirtelen csökkentése drámai következményekkel járna a benne dolgozók számára. A Thünen Intézet elsősorban annak lehetséges hatásait vizsgálta, mi történne, ha az Európai Unióban 20 százalékkal csökkenne a húsfogyasztás 2030-ra.
Ez a mérték Németországra vetítve nagyjából 14 százalékos visszaesést jelentene, és valamennyi húsfajtát érintené – áll az agrarheute.com szakoldal összefoglalójában. A termelői árak 9 százalékkal csökkennének, ami igencsak beszűkítené az állattenyésztő gazdák mozgásterét. Sokan fel is hagynának a termeléssel, a tanulmány mintegy 10 százalékos visszaesést prognosztizál ebben az esetben a húselőállítás terén. A legrosszabban a sertéstenyésztő gazdák járnának, a hasznuk átlagosan 37 százalékkal csökkenne. Mindez persze a takarmányozást is érintené, a szója és más olajnövények importja szintén érezhetően zuhanna.
A húst valamivel ki is kellene váltani, ezért a zöldségek és más növényi eredetű élelmiszerek termelői ára bő 3 százalékkal emelkedne az előttünk álló évtizedben, nemcsak Németországban, de egész EU-szerte. A németeknél az északnyugati termelők éreznék legjobban a bőrükön a húsfogyasztás csökkenését, náluk a profit mintegy 22 százalékkal lenne kevesebb. Mindez a feldolgozóipart sem hagyná érintetlenül, komoly strukturális átalakításokra volna szükség a túlélésükhöz. A járulékos haszon ehhez képest elenyészőnek tűnik: az egy évtizeden belüli 20 százalékos húsfogyasztás-csökkenés csupán 2 százalékkal csökkentené Németország kibocsátását az üvegházhatást okozó gázok terén.
Címkék: Európai Unió, zöldség, állattenyésztés, takarmány, Németország, húsfogyasztás, tanulmány, feldolgozóiparÍme, egy új, stressztűrő kukorica, kiugró termőképességgel
Változó növényvédelem a változó körülmények között – ...
A 2025. évi AGROmashEXPO Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési ...
A forgatásos talajművelés előnyös a kultúrnövény fejlődése ...
A FAO új iránymutatást tesz közzé a szarvasmarhák influenza ...
A legfontosabb gyakorlati tippek a nyertes Öntözésfejlesztési ...
Isterra tavaszi ajánlat – A szója végre elfoglalja megérdemelt ...
Folytatódik a legkisebb termelők támogatási programja
Olajfák a szőlőhegyen? – Zöldség- és gyümölcstermesztő ...
Amikor a kevesebb tényleg több – Példák a PIPELIFE korszerű ...