A sót is „aratják”, és ezzel a géppel teszik

2020.07.15

A világon használt só nagy része külszíni fejtésből származik, és a legtöbb esetben marógépekkel termelik ki. A Wirtgen cég egy 812 LE-s szörnyeteget fejlesztett ki erre a célra.

A sót is „aratják”, és ezzel a géppel teszik


A német Wirtgen Csoport elsősorban útépítő és útkarbantartó gépeket gyárt, ám a masináiknak más ágazatokban is jó hasznukat veszik. Egyebek mellett a külszíni fejtések során, só kitermelésére, az ausztrál Kalium Lakes vállalat például a közelmúltban szerzett be egy Wirtgen 220-as marógépet erre a célra. A választás hosszas procedúra után esett a típusra, a vásárló egy 10 hektár kiterjedésű hajdani tómederben tesztelte a kiválasztott gépeket.

A Wirtgen 220-as óránként akár 600 tonna só kitermelésére is alkalmas, mégpedig állandó mélységben és precíz szemcsemérettel dolgozva. A gép marási szélessége elérheti a 220 centimétert, míg a munkamélység a 35 centimétert. Mindezt meglepően környezetbarát módon teszi, hiszen a meghajtásáról már Stage V emissziós szintű motor gondoskodik. A bő 37 tonna tömegű gépet 812 LE-s erőforrás mozgatja, a maximális munkasebesség (és vonulási sebesség) 5,3 km/h.

Az 1961-ben Reinhard Wirtgen által alapított német cég 2017-ben (5,2 milliárd dolláros vételár ellenében) az amerikai John Deere tulajdonába került. A vállalat csoportszinten 8700 embert foglalkoztat világszerte, bevétele meghaladja az évi 3 milliárd eurót.
TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE