A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Amikor traktor kerül a sínekre

Hírek - 2020.01.20

A vasúti kereszteződésekben történő balesetek jelentős része pótkocsis járművek és vonatok ütközéséből következik be. Az Egyesült Államokban például 250 ezer olyan csomópont van, ahol a főutak vasúti síneken haladnak át, s ezeken évente 500 (vagyis heti 10) olyan karambol történik, amelyben pótkocsis jármű az egyik szenvedő fél. Ez jelentős részben kamionokat jelent, ugyanakkor traktorok is akadnak köztük szép számban.

Amikor traktor kerül a sínekre


Ha az amerikai számadatokat nézzük, a vasúti kereszteződésekben történő balesetekben nagyjából minden ötödik-hatodik alkalommal pótkocsis jármű az egyik résztvevő. Az efféle incidensek pedig a súlyosabb kimenetelűek közé tartoznak, hiszen évente 70–80 halálos áldozatot követelnek. Az Egyesült Államok statisztikái nagyjából az európai viszonyokra is ráilleszthetők, legalábbis ami az arányokat illeti.

Egy igen súlyos, ám emberéletet nem követelő baleset Angliában történt 2015 májusában, mégpedig a szigetország középső részén, Flaxby közelében. Az eset bonyolultságára jellemző, hogy csak 2016 decemberében hozott róla ítéletet a bíróság, amely a vétkesnek talált traktorkezelőt 150 órás közhasznú munkára ítélte.
A balesetet okozó erőgépet egy 22 éves fiatalember vezette, aki este 6 óra után hajtott figyelmetlenül a sínekre. A vizsgálat szerint már a pirosnál próbált átkelni, ugyanakkor a hatóságok arra is rámutattak, hogy a régi jelzőlámpa fénye már nem volt eléggé feltűnő. A menetrend szerint közlekedő személyvonat 105 km/h sebességgel ütközött a traktornak, szabályosan kettévágva azt, de a vezetőfülkét sértetlenül hagyva. A 66 vonatutasnak nem esett különösebb baja, azonban a forgalom hátráltatása és a vonat kisebb sérülése miatt a vasúttársaságnak közel 120 ezer font (47 millió forint) anyagi kára keletkezett.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, baleset