A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva Verben Nyereményjáték Queen

A parlagfű fontosabb a paradicsomnál és paprikánál?

Hírek - 2018.11.06

Bő 6500 hektáron „termesztettünk” idén parlagfüvet, amely jóval meghaladja a paradicsom és paprika 4600 hektáros összesített vetésterületét. A hanyag tulajdonosokra 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

A parlagfű fontosabb a paradicsomnál és paprikánál?


Idén 3884 parlagfűfoltot derítettek fel, amelynek nagysága 6548 hektár – összegezte a 2018-as parlagfűszezont a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója egy sajtótájékoztatón. Gyuricza Csaba azt is elmondta, hogy 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki az irtást elhanyagoló földtulajdonosokra.

A földhivatalok ellenőrzések alapján 4070 esetben összesen 3652 hektárra rendeltek el közérdekű védekezést, amit 2136 esetben (2322 hektár) a földhasználó maga végzett el. Magyarország még mindig a parlagfűvel legfertőzöttebb országok közé tartozik Európában, a gyomnövény elleni védekezés a mezőgazdaságban okozott károk és az egészségügyi hatások miatt is kiemelt jelentőségű – áll az MTI jelentésében.

A parlagfű miatti termésmennyiség-kiesés számszerűsíthető is, ez például a kukorica és a napraforgó esetén 1,5 millió hektárt érint, 40–50 milliárd forintos gazdasági kárral – emelte ki Gyuricza Csaba. A NAIK főigazgatója említést tett az osztrák Burgenland és Győr-Moson-Sopron megye közös, Joint Ambrosia Action elnevezésű, uniós forrásból finanszírozott parlagfű-mentesítési projektjéről is. A két ország közötti határterület légi és földi felderítése nyomán kirajzolódott, hogy az osztrák tartományban a parlagfű-fertőzés mértéke magasabb volt, mint Magyarországon.

Az agresszív gyomnövényt teljesen kiirtani nem lehet, de terjedését és magszórását a lehetőségekhez képest gátolni kell. A NAIK célja, hogy növelje a felderített területek nagyságát. Ehhez a helikopteres felderítés mellett drónokat is alkalmazna a jövőben, ami lényegesen olcsóbb megoldás lenne.

Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés szakértője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a parlagfűnek kedvező időjárás miatt idén két héttel korábban – már júniusban – elkezdődött a szezon. A tüneteket okozó pollenszint három hónapig tartott, és augusztus elején érte el a magas, extrém magas szintet.

Az országban húsz mérőállomás működik, és a pollenregiszternek köszönhetően napi szinten lehet tájékozódni a terhelés mértékéről. Magyarországon egymillióan szenvednek a parlagfűpollen által okozott allergiától, és egy felmérés szerint 90 százalékuk napi szinten tájékozódik az erre létrehozott információs oldalakról.
Forrás: MTI


Címkék: bírság, parlagfű, egészség, Gyuricza Csaba, NAIK

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...