A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

A parlagfű fontosabb a paradicsomnál és paprikánál?

Hírek - 2018.11.06

Bő 6500 hektáron „termesztettünk” idén parlagfüvet, amely jóval meghaladja a paradicsom és paprika 4600 hektáros összesített vetésterületét. A hanyag tulajdonosokra 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

A parlagfű fontosabb a paradicsomnál és paprikánál?


Idén 3884 parlagfűfoltot derítettek fel, amelynek nagysága 6548 hektár – összegezte a 2018-as parlagfűszezont a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója egy sajtótájékoztatón. Gyuricza Csaba azt is elmondta, hogy 150 millió forintnyi bírságot szabtak ki az irtást elhanyagoló földtulajdonosokra.

A földhivatalok ellenőrzések alapján 4070 esetben összesen 3652 hektárra rendeltek el közérdekű védekezést, amit 2136 esetben (2322 hektár) a földhasználó maga végzett el. Magyarország még mindig a parlagfűvel legfertőzöttebb országok közé tartozik Európában, a gyomnövény elleni védekezés a mezőgazdaságban okozott károk és az egészségügyi hatások miatt is kiemelt jelentőségű – áll az MTI jelentésében.

A parlagfű miatti termésmennyiség-kiesés számszerűsíthető is, ez például a kukorica és a napraforgó esetén 1,5 millió hektárt érint, 40–50 milliárd forintos gazdasági kárral – emelte ki Gyuricza Csaba. A NAIK főigazgatója említést tett az osztrák Burgenland és Győr-Moson-Sopron megye közös, Joint Ambrosia Action elnevezésű, uniós forrásból finanszírozott parlagfű-mentesítési projektjéről is. A két ország közötti határterület légi és földi felderítése nyomán kirajzolódott, hogy az osztrák tartományban a parlagfű-fertőzés mértéke magasabb volt, mint Magyarországon.

Az agresszív gyomnövényt teljesen kiirtani nem lehet, de terjedését és magszórását a lehetőségekhez képest gátolni kell. A NAIK célja, hogy növelje a felderített területek nagyságát. Ehhez a helikopteres felderítés mellett drónokat is alkalmazna a jövőben, ami lényegesen olcsóbb megoldás lenne.

Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés szakértője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a parlagfűnek kedvező időjárás miatt idén két héttel korábban – már júniusban – elkezdődött a szezon. A tüneteket okozó pollenszint három hónapig tartott, és augusztus elején érte el a magas, extrém magas szintet.

Az országban húsz mérőállomás működik, és a pollenregiszternek köszönhetően napi szinten lehet tájékozódni a terhelés mértékéről. Magyarországon egymillióan szenvednek a parlagfűpollen által okozott allergiától, és egy felmérés szerint 90 százalékuk napi szinten tájékozódik az erre létrehozott információs oldalakról.

Forrás: MTI

Címkék: bírság, parlagfű, egészség, Gyuricza Csaba, NAIK