Hirdetés
Gondatlanság: több ezer év munkája veszett oda

Gondatlanság: több ezer év munkája veszett oda

Hírek - 2018.06.11

Véletlenül pusztította ki egy ritka növény vadon élő példányainak harmadát egy új-zélandi farmer. A cserjék több ezer éve növekedtek a területen, de aztán jött az új tulajdonos, és a gyomirtóval napok alatt szinte mindent „kivitt”.

Az Új-Zéland déli főszigetén gazdálkodó farmer a Muehlenbeckia astonii nevű cserje „kigyomlálásának” állt neki szándéktalanul, hiszen nem sejtette, hogy a jellegtelen küllemű növény védettnek és nem túl gyakorinak számít. Példányszáma a ritkítás után 2700 egyedre esett vissza. A gazda nagyjából 1000 cserjét pusztított ki a zabvetés előtti meggondolatlan vegyszerezéssel.

Mentségére csupán az szolgálhat, hogy a területet ez év elején vásárolta korábbi tulajdonosától, és nem kapta meg azt az információt, hogy bármire is ügyelnie kellene a földjein. A cserje egyébként nem is haszontalan gyom, hiszen az őslakos maorik régóta használják különféle nyavalyák gyógyítására.

A Muehlenbeckia astonii a mostoha, száraz körülmények közt igen lassan fejlődik, de már több ezer éve jelen van azon a tájon. A természet fáradságos és kitartó munkáját tette tönkre szinte néhány nap alatt az intenzív gazdálkodás. Érdekesség, hogy a területet a Department of Conservation nevű kormányzati természetvédő szerv is megpróbálta megvásárolni, de mire lépni tudtak, addigra már új gazdához került. Most arra törekszenek, hogy 109 hektárnyi földet átvegyenek a károkozótól, s ezáltal nyugodt fejlődést biztosítsanak az ott lévő 1500 cserjének.


Forrás: szantoveto.blog.hu

Címkék: növénytermesztés, mezőgazdaság, természetvédelem, Új-Zéland, károkozás
Friss hírek
Kiemelt hírek