A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Kína már termőföldet is termel

Hírek - 2018.02.07

Újabb ambiciózus ötlettel lépett Kína a világ elé, most azt tervezik, hogy 2020 végére a szennyezett termőföldjeik 90 százalékát ismét alkalmassá teszik mezőgazdasági művelésre. Az erre fordítandó 159 milliárd dollár Magyarország két és féléves költségvetésének felel meg.

Kína már termőföldet is termel


Egy 2013-as tanulmány szerint a hatalmas ázsiai országban 3,33 millió hektárnyi szennyezett termőföld található, ez Magyarország teljes területének csaknem harmadát jelenti. Ezeken egyelőre lehetetlen növényeket termeszteni, viszont 159 milliárd dolláros ráfordítással a talajok ismét használhatóvá válhatnak. A jövőben nagyobb gondot fordítanak majd a megelőzésre, a termőföld megóvására is.

Kína a vízgazdálkodását is megreformálja, mégpedig azzal a szándékkal, hogy az ipari célra vagy öntözésre sem alkalmas vízkészlet mennyiségét 5 százalék alá szorítsa 2020 végére. Jelenleg ez az arány 8,8 százalékon áll.

Az ivóvíz minőségén is tovább szeretnének javítani, itt az a terv, hogy a rendelkezésre álló teljes vízmennyiség 80 százaléka a fogyasztható kategóriába tartozzon az évtized végére. Ugyancsak évi 80 százalékra emelnék a tiszta levegőjű napok számát a 338 legnagyobb kínai városban, mert a szmog szintén óriási problémát jelent az ország számára.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: termőföld, ivóvíz, szennyezés, Kína, levegő