A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

A század közepére több műanyag lesz az óceánokban, mint hal

Hírek - 2017.12.22

Emlékszik még valaki az olajfalókra? A nyolcvanas években készült csehszlovák (ál)dokumentumfilm kőolajjal táplálkozó állatokkal verte át szinte az egész világot. Most valami ehhez hasonló hír szivárgott ki tudományos körökből, azzal a különbséggel, hogy a műanyagot lebontani képes rovar valóban létezik.

A század közepére több műanyag lesz az óceánokban, mint hal


A nagy viaszmoly lárvája meg tudja enni és le tudja bontani a polietilént. A felfedezés elvezethet a megoldáshoz, amellyel megszüntethetővé válik a súlyos globális problémát jelentő műanyagszemét – írta az ecolounge.hu. Az ötlet egy amatőr méhésztől, Federica Bertocchinitől származik, aki a méhlépeken lévő viaszmoly lárvák eltávolítása során jött rá arra, hogy a rovarok átrágják magukat a műanyag zacskókon is.

A tudósok egyelőre nem jöttek rá, hogyan emésztik meg a lárvák a polietilént. Az egyik kísérlet során azonban 100 aprócska állatot helyeztek egy zacskóra, amelyek 12 óra elteltével a műanyag tömegét 92 mg-mal csökkentették. A méhviasszal táplálkozó lárvák alighanem „összetévesztették” a zacskót kedvenc eledelükkel, hiszen a viasz valójában polimer, egyfajta természetes műanyag. Ha egy enzim vesz részt a meghökkentő kémiai folyamatban, akkor annak reprodukálása a mai biotechnológiai metódusokkal elérhető lehet.

A lárvák lebontó képessége igen nagy, hiszen az eddig ismert leghatékonyabb élőlények (bizonyos baktériumfélék) csupán 0,13 mg műanyag napi feldolgozására voltak képesek. Az emberiség 78 millió tonna plasztik hulladékot termel évente, és ennek harmada a vizekben köt ki. Egyedül az óceánokban 5,25 trillió PET palack és más efféle objektum szennyezi a környezetet, így 2050-ben már alighanem több műanyag „kacat” lesz bennük, mint hal.

 
Szerző: AgrárUnió


Címkék: méhészet, szennyezés, viaszmoly, óceán, műanyag

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...