A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva Verben Nyereményjáték Queen

Elönt bennünket a pálmaolaj, pedig nem biztos, hogy egészséges

Hírek - 2017.12.12

A pálmaolaj nem csodaszer, még csak nem is különösebben egészséges, viszont aránylag olcsó, ezért folyamatosan növekszik iránta a kereslet. Pálmaolajat mindenki evett már, hiszen a chipsektől a fagyasztott krumplin és zacskós leveseken át a salátaöntetekig szinte mindenben megtalálható. Egyelőre nem dőlt el, hogy az új átok vagy az új áldás lesz-e belőle.

Elönt bennünket a pálmaolaj, pedig nem biztos, hogy egészséges


A pálmaolaj iránti kereslet folyamatosan növekszik a világban. Ennek hatása már a szingapúri tőzsdén is megmutatkozik, ahol december elején a Global Palm Resources Holdings részvényei 15,4 százalékos növekedést produkáltak éves viszonylatban. Az indonéz központú vállalat saját olajpálma-ültetvényekkel rendelkezik, és komoly szereplője a csonthéjas gyümölcsből előállított CPO (vagyis nyers pálmaolaj) gyártásnak. A világ pálmaolaj-termelésének 87 százalékát ma Indonézia és Malajzia szolgáltatja.

Megállás pedig nincs, hiszen iparági előrejelzések szerint 2021-ig évente 7,2 százalékos növekedés vár a globális pálmaolaj-piacra, így a jelenlegi 65–70 milliárd dollárról közel 93 milliárdra ugrik majd a forgalom. Az ágazatot segíti a világválság után javuló gazdasági környezet, a növekvő életszínvonal, a növényi olajok iránti kereslet megugrása és a rohamléptekben változó táplálkozási szokások.

Miközben a pálmaolajjal foglalkozó cégek tőzsdei értéke nő, magának a terméknek az ára meredeken zuhan. A tavalyi értékhez képest például csaknem 18 százalékkal esett, ez pedig Európában és az USA-ban is abba az irányba tolta az igényes fogyasztókat, hogy a szója és más olajos növények helyett inkább a pálmaolaj felé forduljanak. A trópusi olajok közé tartozó alapanyagot a közvélemény általában egészséges zsiradékforrásnak tartja, de számos tévhit is él vele kapcsolatban.

Magyarországon például kifejezetten „ellenségesen” bánnak vele a hivatalos testületek, a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet értelmében a közétkeztetésben nem is lehet pálmazsírt használni a sütéshez, főzéshez – hívja fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A hidrogénezés hatására szobahőmérsékleten szilárd állagú (vagyis valóban zsírszerű) pálmaolaj ezzel az alkoholokkal, illetve a szénsavas, cukrozott üdítőkkel került egy „polcra”, tehát azt sugallják róla, hogy nem feltétlenül egészséges.

Egyelőre azonban nem támasztható alá tudományos bizonyítékokkal, hogy a nagy telített zsírsav-tartalmú trópusi olajok növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Sőt, azokban az országokban, ahol jelentős mennyiségben fogyaszt a lakosság például pálmaolajat, a szívbetegségek előfordulása a legritkábbak közé tartozik a világon.

A vita tehát még nem dőlt el, de ma már a pálmaolaj szolgáltatja a világ zsír- és olajtermelésének mintegy harmadát. Érdekes módon Európában leginkább finomított (kifehérített, szagtalanított) formában árusítják, pedig az eljárás során a legtöbb karotinoid és az olaj E-vitamin-tartalmának egy része is elvész a termékből, számos hasznos tápanyaggal együtt. Felhasználási köre igen széles, pálmaolaj van a majonézekben, aprósüteményekben, cukorkákban, chipsekben, csokoládékban, kekszekben, sütőolajokban, mélyfagyasztott termékekben, jégkrémekben, instant tésztákban, pattogatott kukoricákban, salátaöntetekben, levesekben és még egy sor más széles körben fogyasztott élelmiszerben.

 
Szerző: AgrárUnió, Fotó: WWF


Címkék: pálmaolaj, olajos növény, egészség, profit , tőzsde

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...